Édes vidék

2016. április 25. 17:12:28  nyomtatási kép
A vasváriak is készíthetnek saját gyártású gyümölcslevet az oszkói közösségi gyümölcsfeldolgozóban

Cukrászműhelyt és közösségi gyümölcsfeldolgozót adtak át a Föld Napján, április 22-én Oszkóban, a volt általános iskola épületében. A beruházás összértéke több mint 30 millió forint volt. A Pannon Helyi Termék Nonprofit Kft., a Hegypásztor Kör és az oszkói önkormányzat, valamint számtalan támogató együttműködésével létesülhetett a helyi termékeket hasznosító feldolgozó.
A program tulajdonképpen azon alapul, hogy a táj értékeinek, köztük a természeti kincseknek az őrzését gazdasági alapokra helyezték. Munkahellyel, megélhetéssel, kiegészítő jövedelem biztosításával támogathatja a kiskert -, vagy földtulajdonosokat az üzem és viheti előre a helyi termékek előállítására alapozott gazdaságfejlesztést Vasváron és a Hegyháton. Az Oszkóban létesített Édes Vidék Cukrászműhely és közösségi gyümölcsfeldolgozóba több millió forintból szereztek be gépeket, köztük aszalványkészítőt, lekvárfőző üstöt, gyümölcslé készítő gépet. Ide közösségi alapon lehet majd bevinni a gyümölcsöket, nem kell egyénileg költeni a technológiára. Az aszalvány, gyümölcslé, lekvár háztartási mennyiségben, vagy helyi termékpiacra szállítva kerülhet ki az üzemből. 
A létesítmény avatóján V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár, országgyűlési képviselő mondott beszédet. Az államtitkár kiemelte, hogy a műhely avatása nagy jelentőségű, mert nem csak egy helyi terméküzem felé nyit utat, hanem túlmutat a település határain. Kiemelte: a vasvári kistérség és a járás évtizedekig csak egy termékről, a vasvári kenyérről volt híres. Minden más itt előállított áru csak része volt egy másik végterméknek. Mára van a Hegyhátnak jól hangzó tejüzeme és országos hírű pálinkafőzdéje. Ez is bizonyítja, hogy a térség alkalmas minőségi, helyi termékek előállítására. Egyébként is tendencia, hogy a helyi egyre inkább hangsúlyos szerepet kap a tömegtermékkel szemben. Nem kis részben köszönhető ez a szakminisztérium vidékfejlesztési stratégiájának. Tapasztalható, hogy egyre inkább igény van az egyedi ízekre, egészséges gyümölcsökre, ételekre. A helyi termelés megerősödésének nem mellesleg környezetvédelmi vonatkozása is van. A helyben termeltet nem kell keresztül-kasul utaztatni országok közt kamionnal, hajóval, repülőkkel. Ezért ezek az áruk adott esetben előnyt élveznek piaci szempontból a távolról érkező árukkal szemben. Erre sorban születnek rendelkezések. Az államtitkár utalt arra, hogy a közösségi gyümölcsfeldolgozó létesítmény elválaszthatatlan a Hegypásztor Kör tevékenységétől, melyet három évtizeden át folytattak az értékőrzés jegyében. V. Németh Zsolt beszélt arról a mintaprogramról is, mely szintén az oszkói civil szervezet tapasztalataira alapoz a szőlőhegy megmentésének ügyében. A revitalizációs programban Oszkón kívül 15 település, térség vesz részt. A tapasztalatokat összegzik. Ez szolgálhat mintául majd országos szinten arra: hogy őrizzék meg a települések szőlőhegyi, természeti kincseiket, akár gazdaságfejlesztési kihatással, munkahelyteremtés lehetőségével. V. Németh Zsolt fontos lehetőségnek nevezte, hogy a Hegyháton termett gyümölcsök a közösségi feldolgozóba kerülhetnek és egészséges élelmiszer, gyümölcslé készülhet ezekből. Az államtitkár biztató jövőt jósolt a cukrászműhelynek is, hisz Magyarországnak évszázados tradíciói vannak az édességkészítésében a mézeskalácstól a dobos tortán keresztül a zserbóig. A hagyományos vonulat és a vasi, hegyháti ízek, alapanyagok kombinációja piacképes, fenntartható működést biztosíthat a műhelynek.

pm

Program
2020. szeptember 23. szerda
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
25
27
28
29
30
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)