Street Workout

2016. április 12. 06:36:21  nyomtatási kép
Alakuló csapat Vasváron


Néhány vasvári fiatal pár évvel ezelőtt elkezdett érdeklődni egy sajátos edzésforma - a Street Workout - iránt. Elképzeléseiket szeretnék városunkban megvalósítani, és egyúttal a sportágat népszerűsíteni.

Az egyik helyi kezdeményezővel, Barbalics Mátyással beszélgettem.

-Mondanál pár szót a sportágról?

-A Street Workout egy saját testsúlyos edzésforma, melynek során - mint ahogy azt a neve is mutatja - az "utcán" is fellelhető eszközök segítségével edzenek: húzódzkodások, tolódzkodások, fekvőtámaszok, ezek kombinációja stb. Persze ideális esetben ez egy rendezett helyszínt jelent, direkt a célra készített eszközök használatával. Napjainkban egyre népszerűbb ez a szabadidős sport, megyénkben is már több településen található ilyen "edzőpark" (pl.: Bük, Szombathely, Kőszeg). Minimális az eszközigénye - húzódzkodó, tolódzkodó, egyéb "rudak", állványzatok - , emellett egyszerűek, könnyen karbantarthatók, maga az edzés pedig nagyon hatékony. 

-Kiknek ajánlható?

-Kortól, nemtől függetlenül bárki számára jó lehetőség a szabadidő hasznos eltöltésére. Előnye még, hogy kötetlen sportolási lehetőség.

-Miért tetszett meg nektek?

-Az egyszerűsége és a hatékonysága miatt. Az alapgyakorlatokon túl, azok kombinálásával egy színesebb mozgásforma is kialakítható. Jó erőfejlesztő, és mivel a saját testsúlyunkat használjuk, egy "jól használható" izomzatot, erőnlétet is ad. Mindemellett azért is szeretnénk népszerűsíteni Vasváron is, mivel remek lehetőség a fiatalok összefogására, kimozdítására, a közösségfejlesztésre.

-Vannak konkrét elképzeléseitek is?

-Szeretnénk egy Street Workout pályát kialakítani a városban. Jelenleg ehhez keressük a megfelelő helyszínt, több ötlet is felmerült, egyelőre keressük a lehetőségeket. A helyigénye sem túl nagy, kezdésként elegendő egy 25-30 m2-es terület.

-Mennyire költséges a sportág?

-Speciális ruházatot nem igényel, ennek elenyésző a költsége. Ami valamivel nagyobb kiadást jelent, az magának a pályának, az eszközöknek a kialakítása. Ehhez szeretnénk megnyerni támogatókat, és természetesen a sportág iránt érdeklődőket is várjuk, akár már a közös tervezéshez, gondolkodáshoz is.

-Mióta űzitek ezeket az edzéseket, és jelenleg hol tudjátok gyakorolni?

-Most az iskola miatt a kőszegi pályára szoktunk kijárni, de ezen kívül a saját testsúlyos edzéseket már több éve végezzük. Igaz, lehetne ezt a sportot például játszótereken, egyéb "városi terepen" is csinálni, de az ideális megoldás az erre a célra megépített pálya! Egyúttal szeretnénk szervezettebb formában összefogni a fiatalokat is, mivel az erőfejlesztésen túl a Street Workout igazi közösségi, szabadidős élményeket is magába foglal.

-Ha valakinek felkeltette az érdeklődését, hogy tudja a kapcsolatot felvenni veletek?

Legegyszerűbben talán e-mailban: b.matyas97@gmail.com, vagy a közösségi oldalamon keresztül.

Dokey

Program
2020. szeptember 23. szerda
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
25
27
28
29
30
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)