Képviselő-testületi ülés

2016. február 01. 17:17:10  nyomtatási kép
A januári testületi ülésen szó volt a helyi értéktár bizottság munkájáról, a csapadékvíz-elvezetési pályázat benyújtásáról, emellett a járdák is a figyelem középpontjába kerültek. 

Vasvár Települési Értéktár Bizottság beszámolója

Az első napirendi pontnál Sejber Mihály alpolgármester, a bizottság elnöke hangsúlyozta: örömükre szolgált, hogy a megyei értéktárba öt vasvári értéket is sikerült belevetetni. Érdekességként megjegyezte: csupán Szombathelyen van ennél több megyei érték, míg Kőszegen ugyanannyi, mint Vasváron. (A helyi értékek listája megtekinthető a www.vasvar.hu főoldalon a Vasvár értékei szócikk alatt!) Tóth Balázs polgármester elmondta: legfontosabbnak azt tartja, hogy a helyi értékeket megismerjék a vasváriak. A gyerekek, diákok számára is meghatározóvá válna, ha már fiatalon megismernék a város értékeit, amelyek nem csak a városban, hanem a könyvtárban található látványos értékfalon is megtekinthetők. Gyöngyösi Zsuzsanna, a könyvtár igazgatója elmondta: külhoni magyarokkal Kárpátalján és a Vajdaságban is kötöttek együttműködéseket, a jövőben közösen mutatkoznak be kiadványban, s a gyermekek a cserelátogatásokon még jobban megismerhetik egymást. 

A temetők üzemeltetési feladatai

A képviselők a köztemetők fenntartását, üzemeltetését és a kegyeleti közszolgáltatások végzését magába foglaló pályázat kiírásáról döntöttek. A téma azért volt aktuális, mert az üzemeltetői szerződés múlt év végén lejárt. A hulladék és a zöldterület kezelése továbbra is az önkormányzathoz tartozik. A pályázat a József Attila utcai, a kismákfai és a nagymákfai temetőkre egyaránt vonatkozik. "Lehet-e látni a temetői munkálatok végét?"? tette fel a kérdést dr. Pataky Pál tanácsnok. Tóth Balázs polgármester válaszában hozzáfűzte: legalább 60-70 millió forint költséggel jár a támfal befejezése. Megjegyezte: nagy valószínűséggel a temető helyén állt a megye nevét is adó vár, így a turisztikai pályázatokat is alaposan áttekintik. Temető felújításra nincs pályázati forrás, turisztikai pályázatból esetleg kisebb részére lehet forrást találni.

Csapadékvíz-elvezetés

Tóth Balázs ismertette: a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül a csapadékvíz elevezetésére szeretnének pályázatot benyújtani. Vasvár előreláthatóan mintegy 150 millió forint összegben kíván pályázni. A polgármester egyenként vette végig a Hármashegy, a Csokonai, a Járdányi professzor utca és a Szentmihályfalvi - Budai Nagy Antal utcából érkezett panaszokat. Mint mondta: ezen területeket foglalja magába a pályázat első üteme. A Szentmihályfalvi utcához kapcsolódóan Unger József képviselő megjegyezte: itt, az utca elején parkolókat kellene kialakítani. A műszaki osztály pontosan megkérdezi a közlekedési szabályozást és a lehetőségeket.

Babakocsis édesanyák levele

A babakocsis édesanyák levélben tették közre: hol nehéz közlekedni a városban. Így a Köztársaság tér páros oldalán, az óvodától a Dísz térig, az idősek otthonától a József Attila utcai kereszteződésig, az Ady Endre utca magtár felőli oldalán, az Alkotmány utca, valamint a Pásztor és a Vasút utca közötti szakaszán, emellett a Dr. Tretter László utca járdáján. Tóth Balázs kiemelte: feltétlenül érdemes figyelembe venni a felvetést. Megjegyezte: turisztikai szempontból is fontos a járda kialakítása például a Csörnöc étteremig. Pataky képviselő véleménye szerint: a járda helyzettel komolyan kell foglakozni, s koncepciózusan, tervszerűen haladni a felújítással.

Sorompó a szentkúti domb két oldalán

Unger József képviselő úgy látta, s több helyi lakos is hasonló véleményen van, hogy többen csak céltalanul hajtanak be a Csónakázó tóhoz. A nyugodt sétálás, sportolás érdekében véleménye szerint sorompóra lenne szükség a Szentkút felé vezető útra. A kérdés kezdetben megosztotta a képviselőket, mert mindenki érdekét - így a horgászok, a vízért érkezők, vagy éppen a futók igényeit - is figyelembe kellett venniük. Végül úgy döntöttek, hogy a Szentkútra vezető útra, a domb aljára és tetejére, a kismákfai rész felől is tesznek ki sorompót. Az erdészetnek természetesen szabad bejárása lesz a területen.

"Szénlábnyom" - szlovén pályázat

A polgármester tájékoztatása szerint az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország pályázatban Vasvár és Zalakaros képviselné hazánkat. Ezen támogatás révén több forrás jutna arculattervezésre, honlap fejlesztésre, környezettudatos nevelésre, energiatanúsítvány készítésére. A testület összes tagja igennel szavazott a felvetésre. 

A kötelező migránsbetelepítési kvóta ellen

A testület egyöntetűen támogatta, hogy a kormány minden lehetséges eszközzel akadályozza meg a migráns kvóta elfogadását. 

Simon-Németh Adél

Program
2021. február 24. szerda
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)