Bálozás a múltban és a jelenben

2016. február 01. 17:11:03  nyomtatási kép
A bál elnevezése latin-olasz eredetű, a ballare (táncolni) szóból ered. A mai bálok őse talán az a táncmulatság volt, melyet VI. Károly francia király menyegzője alkalmából rendeztek 1385-ben Amiens-ben, mikor feleségül vette Bajor Izabella hercegnőt.
Mai formájában a bál XIV. Lajos uralkodása alatt (1600 évek második fele, 1700 évek eleje) terjedt el. Kezdetben csak a király rendezhetett bált, később azonban az arisztokrácia is megszerezte magának ezt a jogot. A 18. század közepétől Magyarországon is tartottak bálokat, a közösségi szórakozásnak ez a formája azonban széles körben inkább a 19. században terjedt el.
A táncos ünnepségek népszerűbbé válásával párhuzamosan a bálok jellege is változott: különböző egyesületek, társadalmi rétegek, osztályok, foglalkozási csoportok, mesterségek képviselői saját mulatságokat szerveztek. 
Korabeli vasvári mulatságok
Vasváron sem volt ez máshogy. A táncmulatságok időpontját, gyakoriságát és jellegét az évszakok, s a vele kapcsolatos munkák határozták meg. Így az őszi-téli és a tavaszi-nyári időszak között jelentős eltérések voltak. A szervezett, nagyobb mulatságok idénye késő ősztől, télen át húshagyó keddig tartott. Az egyesületek vezetői év elején egyeztették a fontosabb programjaikat, az időpontokat. Ezzel elkerülhetővé vált, hogy egy napon több egyesület tartson bált vagy színielőadást. A múlt században elsőként általában a farsangi bálokat szervezték. A sort kezdetben az "Agglegények bálja" nyitotta, később a Dalos Egyesület, majd követték (nem feltétlenül sorban) a Keresztény Munkásegyesület, a Hadirokkant Egyesület, a Tűzoltó Egyesület báljai, Cipészbál, Kaszinóbál, Sportbál, Kereskedőbál. Ezeket a rendezvényeket szinte minden esetben színielőadással, színjátékkal kezdődtek. (forrás: Vas Megyei Levéltár, Országos Széchenyi Könyvtár - képviselőtestületi jegyzőkönyvek, dokumentumok, Vasvár és Vidéke c. hetilap, Vasvári Újság (Németh Antal felelős szerkesztő), Hegyháti Híradó.)
A Vasvári Újság 1926. február 21-i számában olvasható: "44 mulatság volt az idei farsangon a vasvári járásban. A főbírói hivatal összesen negyvennégy zeneengedélyt adott ki, ebből nyolc Vasvárra szólt. ? Hamvazó Szerdán Parfűmös női toilettek, lenge sálok, zsakettek, szmokingok, frakkok, lakkok csöndesebb helyre kerültek, ahol naftalin, esetleg hamvas penész legbizonyosabban provizórikus feledés lesz osztályrészük. Nem röpködnek cicomás meghívók, egy csapásra elhaltak a mozgalmas zene utolsó akkordjai? a hölgyek szertartásos megkönnyebbüléssel hálát rebegtek, hogy ? nincsenek kényszerítve magukat a társadalom imperatív szabályai szerint halálfáradtra táncolni, a boldog férjek vesztett csaták után egykedvűen vesznek tudomást arról, hogy nincs több ostrom erszényeik ellen."

Városi Bál

S most jöjjön a jelen. 2016-ban a bálok sorát a két évtizedes múltra visszatekintő Városi Bál nyitotta meg. Ez bál először 1995-ben volt, a korábbi művelődési ház nagytermében. 2007 óta azonban már a csodálatos Nagy Gáspár Művelődési Központ ad otthont e rendezvénynek. Idén Merklin Ferenc üdvözölte a bálozókat, majd Tóth Balázs polgármester Gárdonyi szavaival köszöntötte a közönséget. Az est fővédnöke, V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár ünnepi szavait Báró Eörvös József bálokról szóló gondolatai köré fűzte fel, miszerint "a bálok társasága olyan, mint egy halomnyi kulcscsomag: mindenik más-más zárba illik be otthon, míg itt harmóniában zörög össze valamennyi."
A köszöntők és a koccintás után az államtitkár és a polgármester párjaikkal megnyitották a 2016. évi Városi Bált, ahogy az illik, bécsi keringő dallamokra.
A Csörnöc Gyöngye étterem által felszolgált finom vacsora elfogyasztása után a szombathelyi Táncsport Egyesület párjai, csoportja szórakoztatták a közönséget. Majd a bálozók rophatták egészen reggelig az Albatrosz zenekar zenéjére. 
Köszönet a tombolákat felajánlóknak: Írókéz, PNH, CastrumSec Kft, Varga Gyula, ZalaIspa, Szombathelyi Interspar, Kovács Zoltán, Giczi Győzőné, Hegyháti Patika, Karintia, Spaits Csaba, Vasvári Erdészeti Igazgatóság, V. Németh Zsolt államtitkár, Vasvár Város Önkormányzata, Tóth Balázs polgármester, Sejber Mihály alpolgármester, Dr. Bendefy László Városi Könyvtár, IMS Kft, Trendworks, Németh Térburkoló Útépítő és Építőipari Kft., Galambos István tanácsnok, Takács Géza és családja, Varga Zoltán, Gallen Attila, Kovács Ervinné, Édes Vidék Cukrászműhely, Varga & Varga Kft., Szalainé Baranyai Tünde, Kovácsné Annár Mária.

Iskolai bál

Az idei farsang másik bálja az általános iskola szülői közössége által rendezett mulatság volt.
A szülők előtte nap lázas izgalommal és nagyon jó hangulatban díszítették az aulát és "öltöztették át" fehér-lila színbe. A bált a szülői közösség elnöke: Pappné Séllei Renáta köszöntötte, miután a 7. osztályos lányok Siposné Káldy Gyöngyi tanárnő irányításával bemutatták a Nox zenéjükre készített koreográfiájukat. A műsorban fellépett még Cséri Alexandra és a helyi zeneiskola csengő hangú lányai, akik a Kovács Kati versenyen kiemelkedő eredményt értek el. 
Az iskola tantestülete létrehozta öt éve a "Gyermekeinkért díj"-at, melyet minden évben e rendezvényen azon szülőknek, nagyszülőknek adományoz, akik kiemelkedő módon segítik az intézmény működését, a rendezvényeket, programokat. 2016-ban Sejberné Szabó Marianna igazgatónő dr. Wesselyné Kupi Ildikónak adta át a díjat, aki korábban szülői közösség elnökeként, később iskolaszék, jelenleg pedig az intézményi tanács elnökeként segíti az iskolát, s mint magánember is nagymértékben támogatja az intézményt, a diákokat.
A vacsora utáni jó hangulatról a zalaegerszegi hastáncos hölgyek és a kéttagú zenekar gondoskodtak. Majd a közönség vette át a terepet. Ha nem is a báli öltözék fontos tartozéka, a borítékba zárt, ceruzával ellátott nyolclevelű könyvecske (táncrend) - mint ahogy régen volt szokás - szerint, de a hölgyek és az urak ropták egészen kivilágos-kivirradtig.
Köszönet illeti a tombolát felajánlókat, akik:
Annár Mária vállalkozó, Bendefy László Városi Könyvtár, Castrum Ferreum Kft. COOP Vasvár, Fincsi Pékség, Fodor Gyula, Gallen Attila és családja, Giczi Szabolcs, HP Magyarország,  Hegyhát patika, Kanizsa Pékség, Kardos László Általános Iskola,  Keresztes Attila, Mol Vasvár,  Orbán Attila, OTP Vasvári Fiókja, Piktor Festékbolt, Posta Zrt., Pölöskei Szabolcs, PNH, Sárközi virágbolt, Sejber Mihály és családja, Sifi Gazdabolt, Spaits Csaba vállalkozó, Swietelsky Vasvár, Tóth Balázs és családja, Trendworks Vasvár, Tündérkert, Vasvár Város Önkormányzata, Varga Gyula, Varga Zoltán, Rozetta, Zágorhidi és Társa Kft., Viola Illatszer.

A farsang azonban nem ért véget, húshagyó keddig még több ilyen és hasonló rendezvény várja az érdeklődőket. 

Program
2021. február 28. vasárnap
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)