Képviselő-testületi ülés

2015. december 03. 17:23:38  nyomtatási kép

A novemberi testületi ülésen szó volt arról, hogy január elsejétől fizetős lesz a házi segítségnyújtás, de emiatt Vasváron senki nem mondta vissza a szolgáltatást. A képviselők beszámolót hallhattak a múzeum, az Egészségház helyzetéről, a szociális alapszolgáltatások ellátásáról, valamint a kiegyensúlyozott adózásról.

A Vasvári Domonkos Kolostor Alapítvány 2015. évi tevékenységéről és jövőképéről szóló tájékoztató kapcsán az ülésen tiszteletét tette Barna Máté atya, a 800 éves domonkos rend tartományfőnöke. Hangsúlyozta, hogy a rend fennállásának jubileumi sorozatához kapcsolódóan egy jelentős, rendtörténeti kiállítást szeretnének Vasváron bemutatni, ami jövő augusztusban nyílna meg. Mindemellett a kolostor épületét uniós források bevonásával, a várossal közreműködve továbbra is folyamatosan fejlesztenék. Zágorhidi Czigány Balázs, az alapítvány titkára - aki társadalmi munkában szívügyének tekinti a kolostor sorsát - elmondta, hogy szervezetük az önkormányzattal közös feladat-ellátási szerződésben foglaltak szerint 2015-ben is biztosította a múzeum működését. Sorra vette az alapítvány személyi lehetőségeit, anyagi forrásait. Hangsúlyozta, hogy jövőre egy fő állandó muzeológus szakemberre lenne szükségük. Ismertette, hogy a nyugati szárny tetőterét beépítették, így 250 négyzetméteres területtel bővülnek a múzeumi funkciók. Készül egy nagy kiállítótér, egy installációs műhely, egy előadó-foglalkoztató terem és egy raktár is. Megjegyezte, hogy a majdani, országos jelentőségű tárlat immár fűtött, klimatizált térben lehetne. Meglátása szerint újra kell gondolni az épület hasznosítását, így a refektórium (kolostor ebédlője) helyiségét, a 100 négyzetméteres barokk teret, ami akár koncertteremnek is kiváló lenne. Tájékoztatott: a múzeum éves látogatottsága 3000 fő. Tóth Balázs polgármester kifejtette, hogy megerősödött múzeumban gondolkodik, aminek munkájához a NGKK és a Tretter-ház is bekapcsolódhatna. Hiba lenne, ha nem használnánk ki ezeket a tereket, összegezte a város első embere.

Napirend előtt szó volt a polgármester és a város 10 legjobb adózójával, a cégek képviselőivel közös immár hagyományos beszélgetésről, amely hasznos az információ-áramlás érdekében. Dr. Pataky Pál elmondta, hogy a védőnők felmérése szerint az éves születések száma 30 fő és jelentős a társadalmi igény a bölcsődei ellátásra, vagy első lépésként a családi napközi létrehozására.

Az Egészségház alapos és részletes beszámolójából, amelyet Füzi Andrea intézményvezető készített, dr. Pataky Pál tanácsnok kiemelte: az igénybevevők és a szakellátások száma nőtt, s várhatóan a hiánycélok között maradhat az épület-intézmény fenntartása. A polgármester hangsúlyozta a járóbeteg szakrendelés elindításának fontosságát.

A szociális alapszolgáltatások ellátásáról Borbás Imréné intézményvezető készített szintén precíz tájékoztatót, amelyből kiderült, hogy Vasváron 44 fő veszi igénybe a házi segítségnyújtást. Borbás Imréné hozzátette: több mint felük gondozást is igényel. Mint mondta: Vasváron senki nem mondta vissza a szolgáltatást amiatt, mert január elsejétől fizetni kell majd ezért a szolgáltatásért. A díj mértéke természetesen nem magas. Mint mondta: a gyermekjóléti szolgáltatást is ellátják. Januártól két álláshelyet töltenek be, amire már van jelentkező.

Az adóztatás helyzetéről dr. Ódor Ildikó jegyző nyújtott széles körű ismertetést. A városban bevezetett helyi adók: a magánszemélyek kommunális adója, az iparűzési és az idegenforgalmi adó. Galambos István tanácsnok megjegyezte: Vasvár adóztatása rendezett, a kintlévőségek nem jelentősek.

A képviselők rendeletet módosítottak a házi segítségnyújtás térítési díjához kapcsolódóan, amit a Vasi Hegyhát Önkormányzati Társulás társulási tanácsa 2016. január 1-től kíván bevezetni. Szintén rendeletet módosítottak a praxisok zökkenőmentes működtetése érdekében a háziorvos, gyermekorvos vállalkozók számára nyújtandó adómentességről. A jogszabály január 1-től lép hatályba. A képviselők a talajterhelési díjjal kapcsolatos önkormányzati rendeletet is módosították.

Az Arany János Tehetséggondozó Programban való pályázati részvételről Tóth Balázs nyújtott tájékoztatót. A testület egyöntetűen támogatta, hogy havi 5000 forinttal segít - a programban eddig részt vevő négy tanuló mellett - újabb két diákot, akik a tehetséggondozásban részt vállaló kőszegi Jurisich Miklós Gimnáziumban kívánnak továbbtanulni.

A Vasi Hegyhát Önkormányzati Társulás működéséhez kapcsolódóan január 1-től Vasváron család- és gyermekjóléti központot kell működtetni, amit a testület elfogadott.

Majd ezt követően az önkormányzati lakások bérleti szerződésének meghosszabbításáról döntöttek a képviselők. Majd a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2016. évi keretösszegét évi 800 ezerről 875 ezerrel emelték meg, hogy minden igénylő számára lehetőséget tudjon nyújtani az önkormányzat.

A testület végezetül a szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló önkormányzati rendeletet módosította.

Az ülés végén a képviselők egyetértettek abban, hogy az Egészségház udvara immár a gyermekek számára is biztonságos, s további interpellációkat indítottak el, amik a város lakóinak érdekeit szolgálják.

sna

Program
2021. március 2. kedd
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)