A jövőjére gondol a vasvári egyetemista

2015. szeptember 20. 13:43:01  nyomtatási kép
A duális gépészmérnökképzés biztos állást nyújt a fiataloknak

Új korszak nyílt a Nyugat-magyarországi Egyetem életében: elindult a szombathelyi gépészmérnökképzés. A tanévnyitó után rendezett aláírási ceremónián a partnercégek képviselői névjegyükkel látták el az együttműködési szerződést a hallgatókkal. A felvett 80 hallgatóból 25 a hagyományos BSc, 55 a duális képzésben vesz részt. Ez utóbbi oktatási formát választotta a vasvári Baumgartner Richárd is, aki bízik abban, hogy végzettsége komoly előnyt jelent majd számára a munkaerő-piacon. 
A szeptembertől elindult duális gépészmérnökképzés az egyetem és az iparvállalatok hatékony együttműködését teremti meg. A korszerű, piaci igényekhez igazodó képzésnek nem volt előzménye Szombathelyen. Elindítása igazodik ahhoz az országos törekvéshez, amely a műszaki képzéseknek elsőséget ad. Idén ősszel 21 felsőoktatási intézmény indít duális képzést, több mint 350 vállalattal kötöttek szerződést az egyetemek, főiskolák. 
A szombathelyi egyetemi képzés kilenc partnercéggel – BPW, iQor, Delphi, TDK-Epcos, LUK, Opel, Uniriv Kft., Roto Elzett Certa Kft., IMS Conncetor Systems Kft. – működik együtt. Ezen vállalatok vezetői is fontosnak látták, hogy a hallgatókkal ünnepélyes körülmények között írják alá a szerződést, hiszen érdekeik mostantól összekapcsolódnak. 
A gépészmérnök hallgatók képzési idejük felét az egyetem gépészmérnök BSc programjában töltik, a másik felét azoknál a cégeknél, ahol elméleti ismereteiket alkalmazhatják, technológiákat tanulhatnak, valós problémákat oldhatnak meg. A szemeszterek során az elméleti és a gyakorlati képzési időszakok tervezett rend szerint váltják egymást. Így olyan szakemberek kerülnek ki az egyetemről, akik azonnal képesek az aktív termelő munkára, hiszen a partnercégek profiljának megfelelő technológiákat már elsajátították. A gyakorlatorientált képzésben résztvevők havonta a minimálbér 60 százalékának megfelelő pénzösszegű támogatást kapnak, az oklevél megszerzése után pedig alkalmazza őket a vállalat, amelyhez most szerződtek. A duális képzés így minden szereplőnek  nyertes helyzetet teremt: a hallgatók számára biztos megélhetést, az egyetem számára – a várhatóan növekvő érdeklődés és folyamatos diákutánpótlás révén - biztos jövőt, a cégeknek továbbfejlesztési lehetőségeket biztosít. A szülők pedig biztosak lehetnek abban, hogy gyerekeik jó kezekben vannak. 
Az első alkalommal indult duális gépészmérnökképzés hallgatója a vasvári Baumgartner Richárd is. 
-Idén indult először a szombathelyi egyetem gépészmérnök képzése, amelyre több tényező miatt jeletkeztem. Egyrészt, a duális képzés révén már az első évben cégeknél vagyunk gyakorlaton. (Minden duális hallgató minden vállalatnál lesz.) A szorgalmi időszakban nincs gyakorlat, de nekünk nem szabad a vizsgaidőszakra halasztani a tanulást, mivel akik duális képzésben tanulnak, számukra egybeesik a vizsgaidőszak a gyakorlattal. Ennek megvalósítása: minden hétfőn vizsgázunk egy tárgyból és a hét többi napján valamelyik cégnél vagyunk gyakorlaton. Vonzó volt számomra diákként az is, hogy ezen a képzésen ösztöndíjat kapok, emellett a szüleim, az ismerőseim is közel élnek Szombathelyhez. Most kollégista vagyok, de Vasvár nincs messze. Ha nem indult volna el a szombathelyi képzés, akkor most a győri egyetemen, vagy Budapesten kezdtem volna el felsőfokú tanulmányaimat. Egyébként a szombathelyi gépészmérnökképzés iránt nagyon nagy volt az érdeklődés. Ezen oktatási formát tekintve itt volt az országban a második legmagasabb a ponthatár – tájékoztatott Baumgartner Richárd, akit óráiról is kérdeztünk: - Továbbra is van matematika, informatika órám, de a gépészmérnöki alapismereteket, a műszaki kémiát, vagy éppen az ábrázoló geometria tudásanyagát is el kell sajátítani. Van mikro- és makroöknómia, statisztika és lean ismeretek órám is - mondta, majd jövőképe kerül a figyelem középpontjába: - Nagyon bízom benne, hogy a duális képzés elvégzése után a tervezés területén - amely a leginkább érdekel - el tudok helyezkedni annál a cégnél, amelynél a gyakorlatomat töltöm. 
-
Simon-Németh Adél

Program
2019. október 22. kedd
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
13
14
15
16
20
22
24
25
26
28
29
30
31
Időjárás
16 órakor Vasváron
18.3
77 %
páratartalom
Szél:
1.8 m/s

Forrás: met.hu
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)