V. Németh Zsolt politikai szerepe és befolyása még inkább felértékelődött

2015. szeptember 20. 11:45:46  nyomtatási kép
A Vatikánban a Szentatyával, valamint Seba atyával is találkozott

Az egész térségben, a megyében még inkább felértékelődött a vasvári V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár lobbi tevékenysége, kormányzati kapcsolata, miután Hende Csaba immár nem honvédelmi miniszter. Miként ítéli meg, hogyan látja ezt Ön?- tettük fel a kérdést a térség országgyűlési képviselőjének, akit vatikáni látogatásáról, s a Szentatyával való találkozásáról is kérdeztünk. 

-Az új parlamenti ciklusban az országgyűlési képviselők száma megfeleződött. A megyei lista megszűnt, így Vas megyének mindössze három egyéni képviselője van. Ezzel felértékelődött a mandátum. A képviselők - kormányzati pozíciójuktól függetlenül - jelentős befolyással bírnak saját választókerületük ügyei tekintetében. Hende Csaba munkájának eredményeként Szombathely soha nem látott fejlődést produkált az elmúlt időszakban, melyből az egész megye profitál. Az ő befolyása - úgy vélem - továbbra is megmarad. Én - ahogy eddig tettem - továbbra is a rám bízott 127 település igényeire koncentrálok, de ha a megye egészét érintő ügyben kérik a közbenjárásomat annak is szívesen teszek eleget- fogalmazott V. Németh Zsolt. 

A vatikáni látogatás hivatalos tájékoztatója: 
„Az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsának luxemburgi elnöke és Olaszország környezetvédelmi minisztere kezdeményezésére Ferenc pápa 2015. szeptember 16-án audiencián fogadta az EU környezetvédelmi és klímaügyi minisztereit. Őszentsége a közelmúltban többször felemelte a hangját a szegénység, a környezet állapotának romlása, a túlzott fogyasztás, a felelőtlen, nem fenntartható fejlesztések, és a klímaváltozás elleni küzdelem ügyében. Az uniós miniszterek előtt elhangzott beszédében Ferenc pápa a szolidaritást, az igazságosságot és a társadalmi szereplők széleskörű részvételét emelte ki, mint irányadó elveket. Hangsúlyozta a nem megújuló erőforrásokkal való takarékosság szükségességét és a hulladék csökkentésének fontosságát. Biztosította a megjelenteket a Szentszék elkötelezettségéről a fenntartható fejlődés folyamata mellett. Az audiencián Magyarországot V. Németh Zsolt környezetügyért felelős államtitkár képviselte. Az FM államtitkárának értékelése szerint Ferenc pápa szavai lendületet adnak az átfogó, 2015 utáni globális fejlesztési és fenntartható fejlődési keretrendszer létrehozásához. Emellett ösztönzőként szolgálnak egy kellően ambiciózus globális megegyezéshez a 2015. decemberi párizsi klímacsúcson. V. Németh Zsolt a római audiencia kapcsán emlékeztetett arra, hogy Magyarország álláspontja szerint a környezeti, a társadalmi és gazdasági kérdések csak együtt, egymással összefüggésben kezelhetőek. A közeljövő fontos feladata a 2015 utáni nemzetközi fejlesztési menetrend, és a kapcsolódó megvalósítási tervek széleskörű megismertetése és a szemléletformálás. Mindez ráirányíthatja a figyelmet a fenntartható fogyasztás és termelés szerepére is, amely a célkitűzések gyakorlati megvalósulása szempontjából kulcsfontosságú. Ennek megfelelően kiemelten szükséges kezelni a helyi termelés és a rövid ellátási láncok ügyének támogatását is.”
A hazatérés után a római úttal kapcsolatban személyes tapasztalatairól is kérdeztük V. Németh Zsoltot.

- Csupán alig több mint 24 órát töltöttünk Rómában, de rengeteg élményt szereztünk. A meghívás a vatikáni protokollnak megfelelően a házastársnak is szólt. Úgy gondoltuk, hogy ha már Rómában járunk, találkoznunk kellene Seba atyával is.(Úgy vélem, a verbiták megjelenésével új korszak kezdődött a város hitéletében.) A Pantheonnál találkoztunk, velünk tartott a délutáni városnézésen. Seba atya jól halad a nyelvtanulással, már misézett is olaszul. Bemutattam a római magyar diplomatáknak, úgy fogják kezelni, mint a magyarok barátját, mint bármely Rómában élő magyart.
Látogatást tettünk a FAO (ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete) székházában, fogadást adott Olaszország Vatikáni nagykövete, lenyűgözött bennünk a Szent Péter bazilika, de életünk meghatározó , felejthetetlen élménye mégiscsak a Szentatyával való találkozó marad. Így gondolom államtitkárként és hívő katolikusként egyaránt. 

Fotó: L'Osservatore Romano

Program
2020. szeptember 23. szerda
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
25
27
28
29
30
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)