Tökös-mákos kontra csülkös és tejberizses

2015. augusztus 25. 20:31:42  nyomtatási kép
Immár 13. alkalommal rendezték meg a Vasvári Rétes Fesztivált

Ismét minden stand, asztalterítő, szalmabála a helyén volt a már országos hírű vasvári fesztiválon. Mindez köszönhető a Nagy Gáspár Kulturális Központ munkatársainak, akik azért is végeznek évről évre precízen átgondolt, figyelemmel teljes munkát, mert mindez természetes és magától értetődő a rétes fesztivál látogatói számára. (Pedig korántsem egyszerű feladatról van szó!) 
A rendezvényen a rétesek készítői kis nógatás, pár kedvcsináló marketingmondat után arra is rábírták a megjelenteket, hogy ne csak a meggyes, a tökös-mákos, az almás, a túrós, a meggyes-mákos, vagy a barackos-túrós rétest kóstolják meg, hanem bátran próbálják ki a kókuszos-tejberizses, a csülkös, a pálinkás, a káposztás, a spenótos-feta sajtos, vagy a vega réteseket is. Az asszonyok, a csoportok, az egyesületek, a jó kedélyű tűzoltók nem a fesztivál napján kezdték a készülődést. Az összetartás volt mindennek az alapja és a mozgatórugója. Volt olyan falusi egyesület, amelynek tagjai a kertekben leszedett almákat gyűjtötték össze, de még azt is megvitatták, kinek-kinek mennyi házi túrója van. (Megjegyezzük: érezhetően a túrós rétesek fogytak el a leghamarabb a standoknál. Bár az is lehet, hogy a nagy meleg – a túl jó idő – miatt nem is mertek annyi túrós rétest készíteni.) 
A standok mellett helyt állók jól tudják mennyi előkészülettel, fáradtságos munkával jár a fesztiváli részvétel, de évről évre visszatérnek és megmérettetnek újfent.
A színpadon eközben programok szórakoztatták a megjelenteket. A kapunyitást követően alakreform edzést tartott Rubint Réka, akinek többször hangoztatott jelmondata, hogy „Fájdalom a barátunk!”. Ebből kaptak ízelítőt a tornán résztvevők. A gyerekek egyszerűen imádták a népi játszóházakat. A pedálos kisautókkal a színházterem - szalmabálákkal ügyesen körülhatárolt - színpadán kanyarodtak; majd kézműves foglalkozáson vettek részt. Kipróbálhatták, milyen saját kezűleg készíteni a levendulás szappant, vagy morzsolni a kukoricát, szitálni a lisztet és póni játéklovon nyargalászni. A kézműves sátraknál, asztaloknál ki-ki a kedvére választhatott a vásárfiák közül, miközben hallgathatta Tarnai Kiss László énekes nótáit. 
Majd a kirobbanó formában lévő, pozitív kisugárzású Szandi tinédzser l’amourjára is nosztalgiázhattak a megjelentek. Ezt követően népszerű operett slágerek hangzottak el és fellépett a Szilágycsehi Berekenye Néptánc Együttes. A vasvári Karak hozta a kötelezőt, azaz szuper koncerttel örvendeztette meg a helyieket és az érdeklődőket. Annak ellenére, hogy a népi brácsásuk hiányzott a koncertről. Ki tudja, hogy csinálták, de a nézőknek így is kerek egész volt a fellépés. Az estet a Kossuth-díjas Szarka testvérek együttese, a zseniális Ghymes koncertje zárta. Ízelítőt kaptunk egyebek mellett arról, hogy milyen a tánc a hóban.

snaProgram
2020. július 8. szerda
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)