Nem utópia: Vasvár Vas megye Szentendréje lehet

2015. augusztus 23. 21:31:04  nyomtatási kép
Második alkalommal szervezett Képzőművészeti Alkotótábort a Nagy Gáspár Kulturális Központ a Hegyháti Napokon. 15 művész töltött el egy hetet a városban. A budapesti, debreceni, érdi, vonyarcvashegyi, csornai, kapuvári és oszkói alkotókhoz indiai és török művészek is csatlakoztak. A tábor nem gyökerek nélküli. Több mint két évtizede hirdetett először ilyet képzőművészeti főiskolásoknak a vasvári művelődési ház. Nádler László festőművész művészeti vezetésével idén is egységes képzőművészeti anyag született. Közel száz munka készült el a hat nap alatt.
A művelődési központ munkatársai jövőre multi- kulturálissá alakítanák a tábort, ahol a képzőművészet mellett a film, a színház, a zene és a tánc műfajának képviselői is megjelennének és készítenék el egy időben alkotásaikat.
A legnehezebb ebben nem is a szervezés, hanem a szállás biztosítása. Ez pedig már vidékfejlesztési hatáskör. Gergye Rezső, a Nagy Gáspár Művelődési Központ igazgatójának meggyőződése az, hogy a kultúra gazdaságfejlesztő erő. Azon túl, hogy a programokra érkezők a városban költik el pénzüket, több napos itt tartózkodásuk a vendégéjszakák számát is növelheti, ami a szálláshelyek bővítéséhez vezethet. Egyelőre, mint tudjuk, ezekből kevés van a városban.
A képzőművészeti táborban készült művekből a Zarándokszálló folyosóján nyílt tárlat. Az anyagot később vándorkiállítás formájában Vasváron és a térségben is bemutatják majd. Az egy hét alatt egyébként az alkotómunka mellett gazdag szakmai programja volt a résztvevőknek. A város felé is több akcióval, performance-el nyitottak. Volt nyitott műteremnap és a Fő tér adott helyet az úgynevezett gesztusfestészetnek. Itt Nádler László zenei inspirációra készítette el 15-20 perc alatt egy-egy improvizált festményt. Az alkotó hangsúlyozta: ez érdekes lehet a kívülállónak, mivel az alkotás folyamatába is betekinthet. Ám azt is tudni kell, hogy egy-egy festmény, szobor elkészítése ennél jóval több idő. Szinte mérhetetlen. Nem csak magát az alkotás idejét foglalja magába, hanem azt a sok tanulást is jelenti, míg a művész elsajátítja a kifejező eszközök, technikák nyelvét. A művészettörténeti hátteret. Sok szellemi munka van amögött is, míg átgondolja, megtervezi a művész az elkészítendő munkát. Sok munka, míg egy mű falra, kiállításra, installációra kerül. 
Az egy hét alatt több szakmai fórumot is tartottak a résztvevők. Ezeken a rendezvényeken a megye művészeti életét szervező alkotók és a vasvári kulturális szakemberek is jelen voltak. A tábor jövőjének latolgatása mellett elhangzott egy nagybányai kirándulás ötlete és terve is. A vasvári képzőművészeti életet szervezők és alkotók együtt látogatnának el a magyar művészettörténet meghatározó helyszínére. A remények szerint ettől még inkább erősödhetne Vasváron az a nagybányaihoz hasonló szellemiség, mely a mostani művésztelep munkájára is érezhetően hatással volt.
pm

Program
2020. szeptember 27. vasárnap
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
25
27
28
29
30
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)