A borvidékké válás útján

2015. július 30. 17:54:58  nyomtatási kép
Az oszkói Hegypásztor Kör, valamint Balatonhenye és Lukácsháza önkormányzata összefogott, hogy uniós pályázat segítségével közösen gondolkodva folytassák településük szőlőhegyének fejlesztését. A „Hegypásztorok útján” című projekt megvalósításában a partnerek közös célja, hogy a szőlőhegyek a helyben való boldoguláshoz foglalkoztatással, jövedelemszerzés lehetőségével is hozzájáruljanak. Ehhez a projekthez közvetve Vasvár is csatlakozott, így a helyi gazdák jófajta borait megismerhették az érdeklődők. Vasváron is a cél, hogy a szőlőhegyek adta lehetőségeket kihasználják. 
A vasvári összefogás élére Zágorhidi Czigány Csaba állt, aki állítja: nincs a megyében, vagy akár még a Nyugat-Dunántúlon sem olyan adottságú város, mint Vasvár. Elismerően szólt az oszkói központú Hegyháti Borbarát Kör tevékenységéről, eredményeiről. Mint mondta, aki nyitott szemmel jár, láthatja a térségi változást az utóbbi években a szőlőtermelésben, a borkészítésben és a borkultúrában is. Hangsúlyozta: ezt kellene kiterjeszteni Vasvárra is. Meggyőződése, hogy jó borosgazdák vannak Vasváron, sokan fejlődőképesek, és várják a segítséget. Jó lenne bekapcsolni őket az idegenforgalmi vérkeringésbe. Kiemelte: Vasvár körbe van véve szőlőhegyekkel. Keletről indulva: Gesztenyés hegy, Nagyköves hegy, Kisköves hegy, Árokhegyek (rengeteg elágazással, Zsidóföldi hegy, Hármashegy I-V. (labirintus). Hatalmas terület, amit a vasváriak nagy része sem ismer. Az adottságokat ki kell használni. Sajátossága még Vasvárnak, hogy a belterület összemosódik a zártkerttel. Nagyon sokan laktak, és laknak most is a szőlőhegyekben. Kiválóan lehetne hasznosítani ezeket a területeket az idegenforgalom szempontjából. Sétaútvonalak, kerékpárutak épülhetnének ki, csatlakozni lehetne a meglévő Mária úthoz, vagy a Mindszenty, s a hegyháti túraútvonalakhoz, miközben a római sáncot is érintenék a turisták. Mindeközben a vendéglátás is kiépülhetne: borkóstolóval, szállásadással, étkezéssel egybekötve. 

A „Hegypásztorok útján” című projekt:

Oszkón több mint negyed százada a Hegypásztor Kör megalakítása után kezdtek bele az elhanyagolt állapotban lévő szőlőhegy életre keltésébe. Önkéntes munkával, közösséggé formálódva végezték a munkát, a felújított boronafalú régi pincék mellé közösségi házat, vinotékát, hegyi kápolnát is építettek. A Hegypásztor Kör birtokában lévő terület egész éven át helyet ad a helyi közösséget építő, különféle színes rendezvényeknek is. 
A lukácsházi szőlőhegyen régóta folyamatos a szőlőművelés, a borkészítés, kevés a gondozatlan terület. A telkek az igényesen kialakított belső úthálózatnak köszönhetően jól megközelíthetőek. A gazdáknak konkrét fejlesztési elképzeléseik vannak, melyek lehetővé teszik majd a minőségi szőlőtermelést, borkészítést. 
Balatonhenye kicsi zsákfalu, alig százfős, a lakosság elöregedett, s az évek során a parcellák jelentős része is gazdátlanná vált. A helyiek a közeljövő nagy feladatának a parlagon heverő, kiváló adottságú, dél-keleti fekvésű szőlőhegy életének felpezsdítését tartják, hogy szaporodjanak a szőlőültetvények, s minden teleknek legyen igazi gazdája. 

Közös cél: 
Számos helyen találhatóak leromlott állapotú présházak, melyeket fel kellene újítani, új funkciókkal ellátni. Tervezik a szőlő- és gyümölcstelepítést is. A gyümölcsöt fel lehet dolgozni, készülhet belőlük értékesítésre lekvár, aszalvány, bor, pálinka, ami a megélhetést segítheti a hátrányos helyzetű települések számára. Ezekre alapozva indulhatnak a gazdaságfejlesztés irányába mutató komplex programok. Mindez része lehet a vágyott turizmusfejlesztésnek. Emellett ott vannak a szőlőhegyen és környezetében lévő természeti értékek: állatok, növények, továbbá mindenütt találhatók megőrzésre, használatra érdemes egyedi értékek, melyek az ott élő ember számára és esetleg turisztikai célokra is hasznosíthatók. (Gondoljunk csak az országosan ismert és terjedő „Tündérkert” hálózatra, melynek keretében a kertekbe visszatérnek az őshonos gyümölcsfák.) A szőlőhegyek lehetőséget jelentenek az ott élők számára, ezért minél előbb vissza kell állítani eredeti funkciójukat. 

Zágorhidi Czigány Ákos, a Hegypásztor Kör ügyvezetője a program kapcsán elmondta, hogy az intenzív mezőgazdasági területek jelentősége mellett egyre inkább figyelembe kell venni a többfunkciós, több generációt foglalkoztató mezőgazdasági területek megőrzését is. Mindez a tájértéket növelő helyi termékfejlesztés egyik kiemelkedő színtere, de jelentős szerepet kaphat a helyi, sok esetben belső perifériaként definiálható vidéki területek foglalkoztatottsági arányának növelésében. A terültek használatának alapfeltétele a jövedelmezőség. Kiemelte: a jövedelmezőség feltételeinek javítására léteznek lehetőségek. Leginkább a szőlő- és gyümölcstelepítési támogatások igénybevételével, melynek párosulnia kell az előállított szőlő és gyümölcs értékesítésével, feldolgozásával. Hangsúlyozta: a Vasi Hegyhát területén a szőlőtelepítési támogatások igénybevételének alapvető feltétele, hogy borvidéki területté váljon, ez azonban csak azon települések tekintetében képzelhető el, melyek a szőlőkataszterben szerepelnek. Bérbaltavár és Nagytilaj a zalai borvidék részét képezik. A borvidékhez való csatlakozás során a már tapasztalattal rendelkező Bérbaltavár és Nagytilaj jelentős gyakorlati segítséget adhat a folyamat zökkenőmentes lebonyolításához. 
A borvidéki területté válás lépései: 
-Zágorhidi Czigány Ákos tájékoztatása szerint: 2015 első hónapjaiban két térségi fórumot szerveztek, ahol a hegyháti polgármesterekkel megismertették a szőlőhegyi folyamatokat, a borvidéki csatlakozás lehetőségét. Fontos lépés: a térség döntéshozóival egyeztetett szándéknyilatkozat aláírása, a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsának való bemutatása. Emellett kezdeményezni kell a Nemzeti Élemiszerlánc-biztonsági Hivatalnál a borvidéki területté válás folyamatát. Mindeközben a folyamat időtartama alatt fel kell térképezni, hogy a Vasi Hegyhát egyes szőlőhegyi területein milyen szőlőfajtákat lehet, érdemes telepíteni. 

A Hegyháton megalakult a „Szőlőhegyek gazdagsága” Hegyháti programkoordniáló csoportja. Tagjai próbálnak havonta-kéthavonta összeülni, hogy beszéljenek az aktuális állapotokról, folyamatokról. 
Emellett az összes feladatot, tevékenységet, közösségi és mintaprogramot részletesen, írásban rögzítették. 

Program
2020. november 24. kedd
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)