Képviselő-testületi ülés

2015. július 06. 17:34:15  nyomtatási kép
A testületi ülésen a képviselők meghallgatták a Dr. Bendefy László Városi Könyvtár éves beszámolóját. Kiderült, a Települési Értéktár Bizottság komoly munkájához segítőkre lenne szükség. A város a Békevárosok Szövetségével közösen újra pályázatot nyújt be. 

Gyöngyösi Zsuzsanna könyvtárigazgatója rámutatott: intézményükben már nem a hagyományos értelemben vett könyvtári tevékenység folyik. Próbálnak megfelelni elsősorban az itt élők igényeinek, a szabadidős tevékenységeknek, jó kapcsolatban lenni a többi intézménnyel. Kiemelte a NGKK-val való együttműködésüket. Mint mondta, a könyvtár részt vesz a helyi értékek felkutatásában. Az intézmény előterében alakították ki a vasvári értékeket bemutató, népszerűsítő falat. Hangsúlyozta, hogy az eredményeket munkatársaival közösen érték el. Fontos, hogy megragadják a pályázati lehetőségeket. Tóth Balázs polgármester megjegyezte: a könyvtár egy technikailag korszerű intézmény, ahol minden új szakmai tevékenységet a megyében elsők közt vezetnek be. Mint mondta, messze többet vállalnak, mint egy átlagos könyvtár. A közösségszervezésből aktívan kiveszik a részüket. Az értéktár létrehozásában rögtön partner volt az intézmény. Kiemelte: a Fábián Tamás Ásványgyűjtemény és Emlékkiállítás a város országos hírét viszi. 
Ezt követte a Települési Értéktár Bizottság tevékenységéről szóló beszámoló. 
Sejber Mihály alpolgármester emlékeztetett: a bizottságot a testület 2014. december 18-i ülésén hozta létre. Az intézményeknél, egyesületeknél - könyvtár, múzeum, kulturális központ, honismereti egyesület - rendelkezésre álló adatok alapján összeállították a helyi értékek listáját a jogszabályban előírt szakterületenkénti csoportosításban. Hangsúlyozta: ez a lista bővíthető. Szeretnék, ha a lakosság köréből is érkeznének javaslatok. A bizottsági tagok a helyi értékek listájából kiválasztották azt a 15-öt, amit a Megyei Értéktárba javasolnak felvenni. Ezekről a helyi értékekről külön-külön adatlapot kell kitölteni szöveges bemutatással, történeti leírással, fényképpel. Mindez hatalmas, komoly munkát jelent a bizottság tagjai számára. Szükség lenne segítőkre! Az alpolgármester a dokumentálást azért is fontosnak tartja, mivel Vasvárnak nincs monográfiája. 
Dr. Pataky Pál tanácsnok elmondta: jónak tartanák, hogy amint egy-egy helyi érték feldolgozása megtörténik, azt a bizottság azonnal közkinccsé tegye a Vasvári Újságban és a városi honlapon.
Tóth Balázs polgármester véleménye szerint az adatok, információk összegyűjtéséhez igénybe lehetne venni a kulturális közfoglalkoztatottak munkáját is. Ezt követően a képviselők elfogadták az értéktár bizottság szervezeti és működési szabályzatát. 
Majd a figyelem középpontjába került, hogy a város rendkívüli önkormányzati támogatást (régi ÖNHIKI) igényelhet. Ezt a városatyák egyhangúan támogatták.
Döntöttek a ZALAISPA Hulladékgazdálkodási Társulás megállapodásának módosításának elfogadásáról.
Tóth Balázs polgármester elmondta, hogy a kárpátaljai Beregrákos és a vele egybeépült Kajdanó településrész református lelkésze nemcsak levélben, hanem egy részletes anyaggal kereste meg a képviselő-testületet. A határon túli magyarokat eddig a testület a Rákóczi Szövetségen keresztül évente 100 ezer forinttal támogatta. A polgármester a kérelmet támogatandónak tartotta, „a város erejéhez mérten” 50 ezer forintot javasolt megítélni, ami a Polgármesteri Alap maradék összegét jelenti. 
Több más mellett szó volt arról, a Békevárosok Szövetségével közösen - az Európai Bizottsághoz - benyújtott pályázat sajnos nem nyert, azonban 2015. június 30-ai határidővel újra lehetőség van támogatási kérelem benyújtására. Jelen pályázati kiírás jogcíme: „Versenyképes és fenntartható növekedés az idegenforgalmi ágazatban”. A képviselők a lehetőséget támogatták. 

Program
2020. július 8. szerda
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)