Nézők nélkül van-e színház?

2015. június 23. 22:02:47  nyomtatási kép
Nemzetközi Színjátszó Fesztivál kérdőjelekkel

„Haladni nincsen semmi ösztönünk. Pártolj közönség, és majd haladunk. Mond a színész, és ez meg igy felel. Haladjatok, majd aztán pártolunk. És végre mind a kettő elmarad.”- ezzel a drámai Petőfi idézettel fejezte be a záróünnepségen elmondott gondolatait Gergye Rezső, a Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatója. De kezdjük az elején:   
A vasvári Nemzetközi Színjátszó Fesztivál június 22-én vasárnap délután díjkiosztó gálával zárult. A minősítések ismertetése és a díjak kiosztása előtt Gergye Rezső, a művelődési központ igazgatója osztotta meg fesztiválzáró gondolatait a résztvevőkkel. Elsőként a támogatóknak, a Vidékfejlesztési Minisztériumnak és személy szerint V. Németh Zsolt államtitkárnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről pedig Hoppál Péter államtitkárnak, valamint Majtényi Lászlónak, a megyei közgyűlés elnökének, továbbá a Nemzeti Kulturális Alap kuratóriumának mondott köszönetet az anyagi támogatásokért. Az igazgató az idei esztendőt olyan fordulópontnak nevezte, ahol véglegesen egyértelművé vált: a tudatos tervezéséhez, szervezéséhez a támogatást, az anyagi forrásokat hosszú távra, akár két-három évre előre kell biztosítani ahhoz, hogy tényleges jövője lehessen a rendezvénynek.  
A fesztiválon kiválóan teljesítő művészeti csoportok méltatása mellett az igazgató azt az őszinte kérdést is feltette a hallgatóság előtt: „Nézők nélkül van-e színház?” Ez a felvetés először néhány éve Várszegi Tibor egyszemélyes vasvári előadására készülve hangzott el. A színész akkor azt válaszolta: Az előadást nemcsak két vagy egy nézőnek tartja meg, hanem akkor is, ha egy érdeklődő sincs.
A mostani fesztiválzárón azért merült fel ismét a kérdés, mert a vasvári előadásokon kevés volt a helyi érdeklődő. A vidéki bemutatók viszont teltházasak voltak. Ezért kérdezte meg a szervező, igazgató is, hogy van-e értelme a fesztiválnak ebben a formában? A jövője az lehet-e, hogy kevesebb előadás lesz Vasváron és több vidéken?
A záró összefoglalóban azonban Gergye Rezső arra is kitért: bár kevés vasvári érdeklődőt látott, de akik eljöttek, azok közt volt néhány sugárzó fiatal érdeklődő tekintetet is, a jövő közönségének ígérete. A kolostor körbeölelésnél - mely a fesztivál szerves része is volt-, szintén látott vasvári mosolygós arcokat, fiatalabbakat és idősebbeket egyaránt. A fesztiválprogramok közt az intézményvezető hallgatója volt Várszegi Tibor előadásának is, aki a bali emberekről beszélt, akik mosolyukkal írják felül a szomorúságot. Ezek az adalékok a szervezők számára a támogató impulzusok a további munkához. Az igazgató sorolt mást is, amitől új energiákat kaphat elkeseredés helyett a kulturális szakemberek munkája: „Láttam egy évesnél fiatalabb nézőt. Láttam vasvári közfoglalkoztatott minimálbéren élő embert, aki a csütörtök esti szabadtéri tűzszínház előadásra jött jegyet venni. És ragaszkodott a jegyvételhez. Ő megtisztelte a fesztivált anyagilag és szellemileg egyaránt. Láttam a nagymákfai erdő hurokban az esti előadást, ahol többen voltak a nézők, mint ahányan laknak Nagymákfán. Lehet, hogy jövőre ott lesz a fő helyszín? Az is Vasvár. Mit akarok még látni, ha ezek voltak. És nem szóltam a vidékről, ahol a falvakban a lakosság harmada, ötöde (Csipkerek, Csehimindszent, Szemenye, Bögöte, Szajk, Győrvár, Gersekarát, Andrásfa, Petőmihályfa, Acsád…) vett részt az előadásokon. Van minek örülni.” 
Végül a néző és a rendezvény viszonyát boncolgató fesztiválzárás végkicsengése mégis az lett, hogy színház nincs néző nélkül, vasvári fesztivál sem lehet helyiek nélkül. 
A művelődési intézmény mindenesetre az arányok megváltoztatásáért tenni akar. Egyeztető megbeszélést kezdeményezett a programban közreműködőkkel. Ezen túl pedig a helyiek véleményére is számítanak a jövőben, ahogy eddig is: Arról szeretnének javaslatokat hallani, hogy mit kellene tenni a több néző megnyeréséért az intézménynek és a városnak. Gergye Rezső végül megköszönte a népes segítő közösségnek a munkát. A művelődési ház munkatársainak és az önkénteseknek, fiataloknak és idősebbeknek, hogy zökkenőmentesen és olajozottan folyhatott a terv szerinti munka a fesztivál ideje alatt. 

pm

Program
2019. október 22. kedd
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
13
14
15
16
20
22
24
25
26
28
29
30
31
Időjárás
16 órakor Vasváron
18.3
77 %
páratartalom
Szél:
1.8 m/s

Forrás: met.hu
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)