Versünnep Vasváron

2015. május 18. 15:55:39  nyomtatási kép
Töretlen népszerűségnek örvend A költő hazatér program Vasváron. Nyolcadik alkalommal rendezték meg a városban a vers és prózamondó találkozót. Igen, hangsúlyozottan találkozó és nem verseny, ahova minden korosztályból neveztek verset szerető fiatalok, felnőttek vagy épp a szépkorú korosztály képviselői. A zsűri szót is igyekeztek kerülni a program gazdái. Helyette inkább szakmai tanácsadóknak nevezték az ítészeket, jelezve ezzel is, hogy Nagy Gáspár szellemiségéhez a versengés nem fér. Sokkal inkább az, hogy a velünk született, kapott intelligencia, humánum alapján mindannyian megismerhessük a művészet, benne az irodalom, a vers és a próza katartikus erejét. És ha úgy érzi bárki, hogy ezt interpretálná, annak se legyen soha semmi akadálya. Vasváron legalábbis. A város mindent biztosít ehhez, és míg ennek a találkozónak Vasvár ad helyet, addig a nézőtér is mindig tele lesz verset értő és értékelő hallgatósággal. 
Egyébként a versünnep tulajdonképpen már a Nagy Gáspár emléktúrával elkezdődött, május elsején. Ide rekord számban, közel százan érkeztek Vasból és a megyehatárokon túlról is. Ez a tény már előrevetítette a május 2-i rendezvény népszerűségét is. Ide szintén rekord számban, közel hetvenen jelentkeztek a verselők Vasból, az országból és a határon túlról is.
A találkozó a Nagy Gáspár Kulturális Központban kezdődött délelőtt 10 órakor. A megnyitóra minden résztvevő egy helyre gyűlt, a központ színháztermébe, hogy aztán később az egyes korcsoportok összesen négy helyszínen mondják majd el külön-külön egy Nagy Gáspártól és egy szabadon választott versüket. 
A kulturális központban a rendezvény narrátora Tóth Zsanett volt, aki sorban szólította a megnyitó közreműködőit: Bozzai Nóra népdalt énekelt a vasvári Kalinkó Népdalkör képviseletében, majd Sejber Mihály, a város alpolgármestere lépett a színpadra, aki köszöntőjében Vasvárról adott történelmi áttekintést. Mindezt azonban nem csupán ismeretterjesztési céllal. Az alpolgármester Vasvár földrajzi elhelyezkedését, a történelemben betöltött szerepét Nagy Gáspár szellemiségével rokonította. A költő munkásságára a többi közt jellemző volt például, hogy egyszerre volt képes a belső utak és a külvilág történéseit megfogalmazni, tetten érni. Ez a kettősség a gyermekkora színhelyéül szolgáló Hegyhátra is jellemző földrajzi értelemben: Például a költő gyermekkori éveinek színhelyén Nagytilaj közelében, a csehi dombtetőre lépve az ország belsejébe tekinthet az arra járó, de ugyaninnen láthatja a Somlót, a sümegi vár erőségét és a Bakony erdejét. Ez utóbbitól pedig már csak egy ugrás Pannonhalma, ahol Nagy Gáspár középiskolai tanulmányait végezte. A Hegyhát egy másik magaslatáról, a vasvári temetődombról Szombathelyre, Kőszegre, a Vashegyre vagy 100 kilométerre, Ausztria felé láthatunk. Így, ha úgy tetszik, Pannónia tornácán fekszik a Hegyhát, ami elzár, de ugyanakkor össze is köt és arra bíztat: ismerjük fel belső értékeinket és egyben tekintsünk ki a környező világra. Nagy Gáspárt szintén ez a kettősség jellemezte munkássága során. Ezekkel a gondolatokkal, ennek a vezérfonalnak a mentén kívánt mindenkinek sok sikert a naphoz Vasvár alpolgármestere. A program kezdésekor köszöntötték még Szabó Mártát, Nagy Gáspár özvegyét is, aki a költő emlékét gondozó alapítvány kuratóriumi elnöke. Szintén jelen volt Kovács Tilda, a város korábbi polgármestere, a Nagy Gáspár Alapítvány kuratóriumi tagja, akinek nem kis szerepe volt és van abban, hogy Vasváron a találkozó létrejöhetett.  Szintén ott voltak a nézőtéren a Nagy Gáspár Alapítvány és a Nagy László Szellemi Öröksége Alapítvány képviselői is.
A találkozó programja, a vers és prózamondás különböző helyszíneken folytatódott: A legkisebbek a dr. Bendefy László Városi Könyvtárban mutatkoztak be Bali Judit előadóművész, Devecseri Erzsébet nyugalmazott könyvtáros és Gyöngyösi Zsuzsanna könyvtárvezető előtt. A második korcsoport a színházteremben állt a közönség és Prikazovits Ferenc előadóművész, Merklin Tímea újságírója és Kapornakiné Mozsár Anikó tanulásszervező, szakmai tanácsadók elé. A harmadik és negyedik korcsoport a Békeházban mutatkozott be dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész, Bálint Éva színművész és Baka Györgyi költő előtt. Az ötödik korcsoport tagjai a Zarándok szálló társalgójában adták elő verseiket. Őket Devecseri Zoltán költő, Tóthné Hegedűs Erzsébet nyugalmazott népművelő, és Horváth Barnabásné nyugdíjas pedagógus hallgatta meg és látta el szakmai tanácsokkal. 
Délután, a versmondók bemutatkozása után a megemlékezések sora Bérbaltaváron és Nagytilajon, a költő gyermekéveinek színhelyein folytatódott. Végül a kora esti órákban a díjak átadásával és szakmai tanácsadók összefoglalójával zárult a találkozó.
Az alkalomra a könyvdíjakat a Berzsenyi Dániel Könyvtár és a Nagy Gáspár Alapítvány ajánlotta fel. A költő hazatér találkozón a felkészítők önzetlen munkáját is megköszönték a szervezők egy-egy ajándékkal. A kimagasló művészi teljesítményeket nyújtó versmondókat a nap végén ismét hallhatták a résztvevők a kulturális központ színháztermében. Ugyanitt Balley Ingridnek, aki Szerbiából érkezett, a „Magyarország Szeretlek” ajándékát adták át a szervezők. 
„A mai nap elsősorban az örömverselés napja volt” - hangzott el a narrátortól a találkozó utolsó perceiben, melynek zárszavát végül Gergye Rezső, a Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatója mondta el.
Pogács Mónika

Program
2019. október 18. péntek
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
13
14
15
16
20
22
24
25
26
28
29
30
31
Időjárás
18 órakor Vasváron
15.1
81 %
páratartalom
Szél:
1.0 m/s

Forrás: met.hu
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)