Akarni, látni, érezni kell

2015. április 13. 18:23:55  nyomtatási kép
Csernyánszky Ottília fényekkel teli Tiffany lámpái a NGKK-ban

Fények, formák címmel nyílt meg Csernyánszky Ottília tárlata a Nagy Gáspár Kulturális Központ Castrum Galériáján. A kiállítást Varga Dániel ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Az alkotások április 17-ig látogathatóak.
A kézzel készített díszüvegek a Nap, vagy éppen az éjszaka beköszöntével a lámpák fényeitől a lakások méltó díszeivé válnak. A csodálatos tárgyakat Csernyánszky, azaz Komlósi Ottília álmodta és valósította meg. A művész kitartásáról árulkodik korábbi nyilatkozata: „Ízlést formálok. Mert felelős vagyok azért, amit akár egy életre szólóan alkotok meg. Elárulok egy titkot, amiről nem szeretek beszélni, de most kivételt teszek: lapul az egyik fiókomban egy sűrűn gépelt, szigorú orvosi papír, mely arról szól, hogy orvosi műhiba miatt béna a bal felem és soha többé nem alkothatok. Nem akartam elhinni, hogy béna leszek. Három évembe került, míg mindent újratanultam. Fájt. Sokszor adtam fel, és mégis alkotok, kiállítottam, interjúkat adok, ünnepelnek. Megcsináltam. Sosem fogom eldobni azt az irományt, mert ha ránézek, az jut eszembe, hogy igenis, vannak még csodák, csak akarni, látni, érezni kell."
Erről a kitartásról is árulkodnak Tiffany üvegei. Plusz a játékról. Ugyanis a művésznő úgy játszik az anyaggal és a formákkal, s ennek eredményeként az üvegeken átszűrődő színekkel, ahogy azt képzeletében megálmodta. Kihasználja az üveg minden lehetőséget: áttetszőségét, csillogását, vastagságát, színeit, árnyalatait. Nem olvasztja, hajlítja az íveket, „csupán” kis darabkákat vág ki speciális üvegvágóval, majd lecsiszolja az éleket, aztán öntapadós rézfólia kerül minden egyes darab köré, végezetül ónnal összeforrasztja azokat. 
A végtelen figyelmet és precizitást kívánó Tiffany üvegek készítésekor a legnehezebb talán megtalálni az arányokat: az ízléses és a giccs határán. A különböző drót meghajlítási technikákkal is díszített tárgyak még május 10-ig láthatóak a Nagy Gáspár Kulturális Központban. A Castrum Galérián berendezett szobabelsőkben, ízléses sarkokban könnyű elképzelni a lámpák, tárgyak árasztotta melegséget, s velük együtt a sugárzott nyugalmat is. 

Program
2020. november 23. hétfő
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)