Képviselő-testületi ülés

2015. április 07. 06:34:11  nyomtatási kép
Vasvár a béke szigete, ez derült ki az éves rendőrségi tájékoztatóból

A város márciusi képviselő-testületi ülésén Vasvár közrendjének, közbiztonságának helyzetéről nyújtott éves részletes tájékoztatást dr. Házi Béla kapitányság-vezető. Döntés született az Egészségház eszközbeszerzéseiről, valamint a civil szervezetek támogatásairól is. 

Első napirendi pontként a Vasvári Rendőrkapitányság illetékességi területének és a város közrendjének, közbiztonságának helyzetéről tartott tájékoztatót dr. Házi Béla rendőr alezredes, kapitányság- vezető. Ismertette, hogy 2014-ben a bűncselekmények száma több mint 10 százalékkal csökkent. Felhívta a figyelmet arra, hogy míg 2010-ben 532 bűncselekményt regisztráltak, addig a múlt évben 328-at. A nyomozások 56,81%-ban voltak eredményesek. A városban 2014-ben nem volt emberölés, sem emberölési kísérlet. A súlyos testi sértéseket 100%-osan felderítették. A múlt évben kiskorú veszélyeztetése sem fordult el, a garázda bűncselekmények azonban dominánsak. Autót Bérbaltaváron loptak, Vasváron az elmúlt három évben nem törtek fel gépkocsit. Mint mondta, szerencséses, hogy kevés a lakásbetörés a környéken, s zsarolás miatt sem érkezett feljelentés. Szólt arról, hogy feladatuk közé tartozik a számos rendezvény, sportesemény helyszínének a biztosítása. Galambos István képviselő a parkolási időkorláttal kapcsolatos büntetésekről érdeklődött. Dr. Házi Béla megjegyezte: több lakost érzékenyen érintett, hogy 50 ezer forintos bírságot kapott rokkant parkoló használata miatt. Dr. Fabók Tibor képviselő arra volt kíváncsi: mennyire befolyásolják a helyi kapitányság munkáját a migrációs problémák. Az ülésen megjelenti dr. Tánczi Tibor ezredes, bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes tájékoztatója szerint a körmendi, a szombathelyi és a kőszegi kapitányságot érinti leginkább a migráció problémája. Mint mondta, most leginkább vonattal utaznak a migránsok, akiknek Ausztriába szállítását kell megakadályozni, s ez komoly anyagi terhet ró az állományra. A probléma Vasvárt, Celldömölköt és Sárvárt a forgalmi úton érinti, azaz a hegyháti központ nem tipikus területe a migránsoknak. Majd a HP melletti megállás, parkolás balesetveszélyessége került a figyelem középpontjába. Dr. Pataky Pál tanácsnok a statisztikákkal kapcsolatban kérdezte: az 50 %-os statisztikát miért tartja jónak a helyi kapitányság? Majd a kábítószer terjesztés problémájára és a polgárőrség visszaállítására is rákérdezett. (A vasvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület ugyanis polgárőr tagozatot kezd szervezni. Ez a döntés született a 130. évfordulójukat ünneplő márciusi díszközgyűlésükön.)
Dr. Házi Béla elmondta, hogy az 50 %-os eredményességet az országos és a megyei adatokhoz hasonlítják, amikhez viszonyítva az országos átlag felett teljesítenek. A kábítószerrel kapcsolatban elmondta: Vasváron három fogyasztóról tudnak. Tettük - az azt követő gyógykezelés miatt - nem tekinthető bűncselekménynek. Mint mondta, örülne, ha a tűzoltóság megszervezné a polgárőrséget, amellyel szoros kapcsolatot alakíthatnának ki. 
Tánczi Tibor leszögezte: a statisztikák korrekt adatokból állnak össze. Jónak tartja az itt folyó munkát. A vasvári rendőrök nyomozás-eredményessége kiemelkedő. A kábítószerekkel kapcsolatban hozzáfűzte: most a designer drogok a legnépszerűbbek, ugyanis a pszichoaktív szerek nincsenek tiltólistán. A szereket Szombathelyen diszkókban használják, s Vasvár nincs a fertőzött területek között. Fő feladatuk a terjesztők elfogása. Sejber Mihály alpolgármester rámutatott arra, hogy Vas megyében kiemelkedően magas az egy főre jutó közlekedési balesetek száma. A válasz szerint ezek az esetek gyorshajtásból és ittas vezetésből adódnak, plusz sok a kerékpáros baleset. Felhívták a figyelmet: változott a szabályozás: most már a rendőr dönti el, hogy ittas-e a kerékpározó. 
Tóth Balázs összegezte: Vasvár továbbra is a béke szigete, s jónak ítélte a rendőrség munkáját. A polgárok felé udvarias ellenőrzést, míg az elkövetők irányába kemény, határozott fellépést kért.
Majd a lakások és helyiségek bérletére vonatkozó rendelet módosítása került a figyelem középpontjába. Dr. Ódor Ildikó jegyző elmondta, hogy ezt a szabályozást minden évben március végéig felül kell vizsgálnia az önkormányzatnak. Pataky Pál és Galambos István tanácsnokok megjegyezték: a bizottságok a három százalékos emelést támogatják, amit elfogadott a testület. 
Majd szavaztak a nem lakás célú helyiségek bérletéről. A garázsok és a főzőkonyha esetében három százalékos emelés lesz, de az üzleteknél azonban stagnálnak a díjak. 
Majd az Egészségházba szükséges műszerek pénzügyi fedezetéről tárgyaltak, mivel a szakorvosok igényei miatt még ötmillió forintért gépeket kell beszerezni. Pataky képviselő kapacitálta a szakrendelések mielőbbi költözését. Kiderült, a pályázatban a szükséges eszközökre nem volt keret.
Fűzi Andrea védőnő, az Egészségügyi Alapellátó Intézmény vezetője elmondta: a legmagasabb ára egy szemészeti gépnek van. Ha ez nem áll rendelkezésre, akkor a szakorvos még szemüveget sem tud felírni.
Emellett fogászati röntgen is szükséges, ami egymillió forintba kerül. A polgármester kijelentette: azért építették a házat, hogy ne kelljen a lakosoknak Zalaegerszegre, vagy Szombathelyre utazniuk. Így támogatták az eszközigényt. 
A civil szervezetek pénzügyi támogatására kiírt pályázat elbírálásáról dr. Pataky Pál összefoglalta: a lehetőségek és az igények között nagy volt a különbség. Részletesen megvizsgálták, hogy melyik szervezet, mely eseményét támogatják. Voksoltak egy önkormányzati lakás költségalapon történő bérbeadásáról is. Dr. Fabók Tibor képviselő rámutatott arra, hogy a leginkább szociálisan rászorult személynek kell kapnia a lakást, de a pénzügyi hátteret is meg kellett vizsgálni. 
Szó volt az önkormányzati bérlakások közmunka programban történő állagmegóvó felújításáról, valamint a Vasvár VVSE visszatérítendő fejlesztési támogatását is tárgyalták. A csapadékvíz-elvezetés tervéhez beérkezett ajánlatok is elbírálták.
sna

Program
2020. november 23. hétfő
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)