Bemutatták a vasvári Bődy József emlékiratait

2015. április 07. 06:28:31  nyomtatási kép
A Magyar Odüsszeia a 20. században című könyvet március 17-én mutatták be a Bendefy László Városi Könyvtárban. A könyvbemutatón Sejber Mihály alpolgármester, szobrászművész, prof. dr. Bődy Pál történész, Bődy József fia és dr. Károsy Csaba, a szombathelyi földrajz tanszék alapítója, a könyv gondozója is jelen volt. 
Bődy József pedagógus 1894-ben született Vasváron, de Kismartonban járt polgári iskolába. Győrben végezte a tanítóképzőt, majd a soproni gyalogezredbe vonult, 1915-ben az orosz fronton harcolt. A könyv nagy része a szibériai hadifogság éveivel foglalkozik. Bődy végül keletre ment, Vlagyivosztokba, onnan tért haza hajóval, megkerülve Kínát, Indiát. Triesztben kötött ki, 1920 karácsonyára ért haza Vasvárra.
Sejber Mihály szobrászművész, tanár, alpolgármester - sok más mellett - foglalkozott temetőbeli síremlékekkel. Rájött: egy bőrvarró szék van belefaragva a sírkőbe, a nagyszülők nyergesszíjgyártók voltak itt Vasváron, majd Amerikába emigráltak, Bődy Pál pedig onnan jött vissza Magyarországra. 
A könyv részben önéletrajzi emlékirat, de az események menetébe a szerző a gondolatait is beépítette, megismerhetjük a világhoz való viszonyát. Kiderült, hogy Bendefy László és Barabás István voltak a tanárai Bődy Józsefnek. A két világháború között Bődy Keszthelyen tanított, ott ismerte meg a feleségét, ismert lett a helyi társadalomban. Baráti kapcsolata alakult ki Egri József festőművésszel. Később Amerikába emigráltak. Pál hazajött, itthon tanított a miskolci egyetem történelemtudományi tanszékén.
Bődy Pál arra hívja fel a figyelmet, hogy fontos megérteni, miért történtek meg a háborúk, amik tönkretették egész Európát. De ne a múltban éljünk, a jelenben! Magyarországnak feladata lenne felismerni a helyzetét, és a jövőjét biztosítani, amely nagyban függ a nemzetközi megítéléstől, attól, hogy milyen a különböző országok véleménye rólunk.

Program
2020. november 23. hétfő
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)