A hosszú élet titka: a család szeretete

2015. március 29. 17:36:51  nyomtatási kép
Száz éves lett Manci néni, Devecser Józsefné Szanyi Margit

Népes családja és a város elöljárói köszöntötték fel századik születésnapja alkalmából Devecser Józsefné Szanyi Margitot, Manci nénit, akinek négy gyereke, nyolc unokája, tizenöt dédunokája, s két ükunokája van. Az újabb ükunoka nemsokára Amerikában születik meg. 

Tóth Balázs polgármester és V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár is köszöntötte a vasvári Manci nénit, akinek a családtagokból összeállt alkalmi zenekar is muzsikált. Az ünnepelt boldognak tartja magát.
Manci néni egyedül él csaknem 40 éve, mióta mozdonyvezető férje elhunyt. Ma is aktív szellemi életet él: tévézik, olvas, s nem okoz gondot számára a számok megolvasása sem. Egyik lányához sem akart odaköltözni, szereti az önállóságot, gyakran látogatják családtagjai. Azt mondta: a család szeretete élteti, ennek köszönheti hosszú életét. Rendszeresen kijár hozzá dr. Kránicz Zsuzsanna vasvári háziorvos. „ Ő mindig rendbe hoz, ha beteg vagyok”, említette a néni.
A 100. születésnapi kívánsága az volt, hogy rendben megszülessenek iker dédunokái, akiket nagyon szeretett volna látni. Így is lett, már egy héttel a születésnapja előtt elvitték hozzá a kisbabákat, úgyhogy Manci néni nagyon boldog. Az ikerszületések korábban is gyakorinak számítottak családjukban, a hajlam öröklődött generációkon át. 

- A két kezemben rengeteg munka van – mesélte Manci néni. - Sok jó és sok rossz is jutott az életben. A férjemen kívül meghalt három vőm is. De az unokák mindig kisegítenek, mindig van velem valaki.
Az idős hölgy segítséggel ki tud menni az udvarra, szeret hátul a diófa alatt üldögélni. Jó étvágya van, mindent meg tud enni, éthordóban hozzák neki az ételt. Megmutatta a kézimunkáit, a rengeteg hímzést, és az olajképeket, amiket fiatalabb korában festett.
Fotó: Laki László

Program
2020. november 30. hétfő
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)