I. Hazai, Vasi Bárány Fesztivál

2015. március 29. 17:01:13  nyomtatási kép
A hungarikumnak számító karcagi birkapörköltet a rendezvénytéren főzték

Március utolsó szombatján a kultúrház környékén először rendezték meg a Hazai, Vasi Bárány Fesztivált. Rotyogott a birkapörkölt, amelybe a karcagiak a fejet, a körmöt és a lábat is belefőzték. A fejet egyébként mindig a legtiszteletreméltóbb ember kapja, amit Vasváron V. Németh Zsolt államtitkárnak szántak. A Kákics együttes délután a gyerekeknek interaktív előadást tartott, míg este jó borhoz és fájintos étekkóstolóhoz illő csángó táncházba invitálta az érdeklődőket. Tóth Csaba festőművész pedig a „Bárány az Utolsó vacsorán” címmel tartott előadást. A tombolasorolás fődíja egy élő bárány volt. A színpadon elhangzott a Pásztor fohász. 

A szeles időjárás ellenére az érdeklődők ellátogattak a Nagy Gáspár Kulturális Központ környékére, ahol nagy bográcsokban rotyogott a birkapörkölt. A résztvevők megkóstolhatták a sátorban gyúrt gomolyasajtot, vagy éppen a forgó gyros. Volt állatsimogató, a kisbárányokat a győrváriak szervezésében simogathatták és etethették a gyerekek. A téren a Zalaco péksüteményeit, s a legfinomabb kézműves győrvári sajtokat, valamint –stílszerűen- Birkás pálinkákat kínáltak. 
A fesztiválnyitón Tóth Balázs, Vasvár polgármestere elmondta: a város arra vállalkozik ezzel a fesztivállal, hogy húsvét előtt népszerűsítse a birka- és bárányhúst. V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár Jókai Mórt idézte, aki szerint a magyar konyhának nemcsak az ételek elkészítésének módja az erőssége, hanem a tálalás is, az egyes fogások valósággal kívántatják a következőt. Hiába érezzük, hogy már jóllaktunk, az érzés állandósul: „De már ebből eszünk!”. Az államtitkár hangsúlyozta: a birka hasznos munkát végez, a legeléssel a környezetünket teszi szebbé, karbantartja azt.
A bárányfesztivált dr. Seregi János találta ki, aki évtizedekkel ezelőtt itt volt állatorvos. A háza körülbelül azon a helyen állt, ahol most a fesztiválsátor, így egykori nappalija helyén főzték most a karcagi és a túrkevei birkapörköltet. 
Hajduk Péter, a Magyar Juhtenyésztők és Kecsketenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója kiemelte: az elmúlt évek állománymentése és fejlesztése nyomán egyre több terméket fognak előállítani bárányhúsból, de gyakrabban lehet majd kapni juhtejből készült sajtokat is. 
Az ünnepélyes megnyitón Dani János makói juhász a színpadon elmondta a Pásztor fohászt.
Az érdeklődők kideríthették, hogy az igazán finom pörkölthöz első osztályú birkahús kell, amit sóval, borssal, paprikával kell fűszerezni, s elengedhetetlen a jó hagymás alap sem. Vasváron főztek a karcagiak is, akiknek birkapörköltje hungarikumnak számít. Ők az ételbe belefőzik a fejet, a lábat és a körmöt is. A családi recept öröklődik, a gasztronómiai hagyomány fenntartása fontos. Éppen emiatt is rendeznek számos főzőversenyt, még a kicsiknek is. A fejet mindig a legtiszteletreméltóbb ember kapja, amit Vasváron V. Németh Zsolt államtitkárnak szántak. 
Egyes karcagi családokat a főzőversenyeken öt generáció képviseli. A karcagi Csontos család tavaly egy hónapon át Washington állam minden nagyvárosában kóstoltatott birkapörköltet.
A három ürü meséje címmel interaktív előadást tartott a Kákics együttes. Ezt követte Tóth Csaba képzőművész előadása a bárány megjelenése a képzőművészeti alkotásokban témakörben. Elsősorban az Utolsó vacsora című Leonardo-mű kapcsán. 
Este újra indult a táncház Vasváron, a Nagy Gáspár Kulturális Központban. A zenét a Kákics zenekar szolgáltatta. A havonta megrendezendő táncházban moldvai, gyimesi csángó és felcsíki székely táncokat lehet tanulni. Mindenki próbálja ki, mert ilyenkor a dalok benne maradnak a fülben, a láb járja, a szív pedig dobogja!

Fotók: Laki László
Fotógaléria a vasvar.hu oldalon látható. 

Program
2020. november 30. hétfő
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)