Hétre ma várom a Nemzetinél

2015. február 22. 20:58:34  nyomtatási kép
Sikeresek a színházlátogató kirándulások

Sikeres a Nagy Gáspár Kulturális Központ által útjára indított színházi sorozat. A vasváriak szívesen utaznak a budapesti Nemzeti Színházba, hogy helyben tekintsék meg az aktuális előadásokat. Február 10-én a résztvevők két darab - Witold Gombrowicz: Operett című zenés drámája és a beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház Liliomfija – közül választhatták ki a nekik tetszőt. A színház szerelmesinek jó hír: már folynak a tárgyalások arról, hogy a Nemzeti Színház egyik előadását a jövőben Vasváron is megtekinthessék. Emellett a NGKK munkatársai tervezik a soproni és a kaposvári színházlátogató kirándulásokat is. 
Februárban ismét több mint 40-en vettek részt a budapesti színházlátogatáson. A busz Vasvárról indult február 10-én, kedden. A kirándulás részesei az előadások megtekintés előtt bejárták az épületet. Witold Gombrowicz három felvonásos zenés drámája a lengyelországi Radomban megkapta a nagydíjat. Az Andrzej Bubien rendezte előadás főszereplője Trill Zsolt volt. A szereplőgárdát erősítette: Incze József, Bánsági Ildikó, Szatory Dávid, Reviczky Gábor, Mátyássy Bence, Varga József, Szűcs Nelli, Schnell Ádám, Horváth Lajos Ottó. 
Az Operett című darab tulajdonképpen az operett paródiája, egy igazi közép-kelet-európai abszurd. A színház a darabról premier előtt ezt árulta el: „Amikor a műfaji meghatározást keresgéltük, felmerült az ötlet, írjuk ezt: Operett – Nem operett! De ez is félrevezető lett volna. Mert az Operett az operett. Van benne óriási lépcső, fantasztikus ruhák, slágerek, a zene (szinte) mindvégig szól, a szerzők törekedtek arra, hogy egyik-másik dallamot a néző már hazafelé fütyöréssze. De ez az operett mégsem olyan, mint amit általában a Nagymező utcában látni. Nem olyan, mint a Csárdáskirálynő, a felejthetetlen Honthy Hanna és Feleki Kamill kettőssel, vagy az utánuk született sztárokkal. Végül ebben maradtunk: „zenés dráma, három felvonásban.”
A másik előadás: Szigligeti Ede sokat játszott klasszikusa, a Liliomfi volt, amelyet a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház alkalmazott színpadra. A vendégelőadást Vidnyánszky Attila rendezte. A főszereplő alakját Rácz József jelenítette meg. Szigligeti Liliomfija méltán a legismertebb, és a legtöbbet játszott klasszikus magyar vígjáték. Hiszen, ki ne zárná rögtön szívébe az éhező, mégis mindig tréfára kész vándorkomédiásokat: Liliomfit és Szellemfit (Sőtér István). Ki ne mosolyogná meg az „erkölcsös" vénkisasszonyt: Kamillát (Kacsur Andrea), vagy a nagyravágyó Kányai fogadóst (Szabó Imre).
Az előadások megtekintése után alkalom nyílt arra, hogy a résztvevők a színészekkel együtt elemezzék az Operett című darabot. 
Thália szerelmeseinek külön jó hír, hogy Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgató-főrendezője – aki gyakran megfordul Vasváron - miután megtudta, hogy a vasváriak a Nemzeti Színházba kirándulnak, felajánlotta a soproni előadások látogatásának lehetőségét. A Gergye Rezső vezette Nagy Gáspár Kulturális Központ munkatársai megjegyezték, hogy élnek a felkínált lehetőséggel. Emellett kaposvári látogatások is megfogalmazódtak.
A sikerre való tekintettel egy újabb „nemzetis” látogatást is terveznek. Azaz, április végén ismét budapesti színházi előadást tekinthetnek meg a résztvevők. Ez lehet a Körhinta, melynek Cserhalmi György, Szűcs Nelli és ifj. Vidnyánszky Attila, s Kiss Andrea a vezetői színészei, vagy a szintén Vidnyánszky rendezte Isten ostora, amely Bánffy Miklós: A nagyúr című műve alapján készült. E darabban többek között Bodrogi Gyula is színpadra lép. De szó van arról, hogy a Revicky Gábor főszereplésével bemutatott Don Quijote lesz műsoron. Ez utóbbi előadáson Udvaros Dorottya és Tompos Kátya is karakterének bőrébe bújik. 
Mindemellett pedig külön jó hír: tárgyalások folynak arról, hogy ismét egy „nemzetis” előadást láthassanak az érdeklődők itt, Vasváron.

Program
2020. szeptember 26. szombat
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
25
27
28
29
30
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)