Letette az esküt Tóth Balázs polgármester

2014. október 27. 18:41:27  nyomtatási kép
Megalakult a város új képviselő-testülete

Vasvár Város Önkormányzatának újonnan megválasztott képviselő-testülete október 21-én délután tartotta alakuló ülését a Városháza nagytermében. Ismertették az október 12-ei önkormányzati választás eredményeit, adatait. Letette az esküt a Fidesz-KDNP támogatásával indult Tóth Balázs, a város új polgármestere. A képviselők - dr. Fabók Tibor, Galambos István, Gergye Rezső József, dr. Pataky Pál Gábor, Sejber Mihály, Unger József – is megkapták megbízólevelüket. Megszavazták a tanácsnokokat, s a város alpolgármesterének Sejber Mihályt választották. 

A város alakuló ülése ünnepélyes keretek között a Himnusz eléneklésével kezdődött. Tóth Balázs, Vasvár október 12-én megválasztott polgármestere köszöntötte a megjelenteket, köztük kiemelten: Harangozó Bertalan megyei kormánymegbízottat, Tauszné Vincze Editet, a Vasvári Járási Hivatal vezetőjét, Horváthné Tóth Máriát, a választási bizottság elnökhelyettesét, Kovács Tildát, a város leköszönő polgármesterét. 
Első napirendi pontként a választási bizottság elnökhelyettese nyújtott tájékoztató a voksolásról, az eredményekről. Horváthné Tóth Mária ismertette, hogy a városban a választás a törvények betartásával, problémamentesen történt. A névjegyzékben lévő választópolgárok száma 3725 személy volt. A polgárok 35, 41 százaléka, 1319-en járultak az urnákhoz. Ez a szám kevesebb, mint 2010-ben, amikor is a részvételi arány 37,24 százalék volt. A választók három polgármesterjelöltre és 11 képviselőre adhatták le szavazataikat. A nevek szavazólapon elhelyezkedett sorrendjéről sorsolás döntött. E szerint Barbalics Imre János független jelölt a szavazatok 9,65 százalékát kapta meg, összesen 125 voksot. A szintén függetlenként indult Gergye Rezsőre 261-en adták le voksukat, a polgárok 20,14 százaléka. A Fidesz-KDNP által támogatott Tóth Balázs nagy fölénnyel nyert, ugyanis 910 szavazatot kapott a választópolgároktól, azaz a voksok 70,22 százalékát szerezte meg. Ezt követően Horváthné Tóth Mária ismertette a 11 képviselőre leadott szavazatok számát. E szerint Kereszti László 545, Gergye Rezső 625, Barbalics Imre 250, Galambos István 772, Kiss Ervin Ernő 283, Zágorhidi-Czigány Csaba 538, dr. Pataky Pál 922, Sejber Mihály 783, Unger József 628, Horváth Zsolt 149, dr. Fabók Tibor 842 szavazatot kapott. A választók akarata szerint a képviselő-testület tagja lett: a Fidesz-KDNP által támogatott dr. Pataky Pál, Galambos István, Sejber Mihály, Unger József, míg a függetlenként indult dr. Fabók Tibor és Gergye Rezső.
Tóth Balázs a választás óta először állt a vasváriak előtt. Megköszönte mindazoknak, akik elmentek szavazni, s rá, valamint képviselőtársaira adták le voksaikat. Emellett köszönetét fejezte ki a választás lebonyolításában résztvevőknek. Hangsúlyozta: a választók bizalmával élni, s nem visszaélni fognak. 
Ezt követően tartották az önkormányzati képviselők eskütételét és az esküokmány aláírását. A legfiatalabb képviselő, Unger József volt a polgármester eskütevője. Majd Tóth Balázs aláírta az esküokmányt. A város új polgármestere programjának ismertetése közben Tamás Áron szavait idézte, miszerint: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.” Mint mondta, azért dolgozik, hogy a helyiek otthon és jól érezzék magukat Vasváron. Ezt követően az alpolgármester megválasztása történt titkos szavazással. A polgármester erre a posztra Sejber Mihályt javasolta. A képviselők öt igen és egy tartózkodás mellett választották meg Sejber képviselőt, aki letette az alpolgármesteri esküt. A következő napirendi pontként a polgármester illetményének és költségtérítésének megállapítás következett. A törvényben előírt szabályok szerint a város első emberének bruttó 448 ezer 800 forintos fizetése mellé 67 ezer 320 forint költségtérítés jár. Dr. Ódor Ildikó jegyző felügyelete mellett megállapították azt is, hogy az alpolgármester bruttó 185 ezer forint tiszteletdíjat és 27 ezer 750 forint költségtérítést kap majd. Ezt követően az önkormányzati bizottsági tagok és tanácsnokok megválasztása következett. E szerint a humán erőforrás bizottság tanácsnoka dr. Pataky Pál lett, tagjai: Unger József és Gergye Rezső, míg a két külső tag: Iván Lászlóné és Kovács Ildikó. A pénzügyi, városfejlesztési és környezetvédelmi bizottság élére Galambos Istvánt választották. Tagjai: dr. Fabók Tibor és Unger József lettek. Kereszti László és Fukszberger Balázs pedig külső tagként segítik a munkát. Ők szintén esküt tettek. Ezt követően Kovács Tilda leköszönő polgármester – akinek nevéhez számos beruházás, fejlesztés fűződik - végkielégítését háromhavi bérében állapították meg. Majd a képviselők a szervezeti és működési szabályzat felülvizsgálatáról szavaztak. 
Az első testületi ülésen a képviselők döntöttek arról, hogy a Vasi-Hegyhát Önkormányzati Társulásnál a polgármester járjon el Vasvár ügyeiben. Ugyancsak Tóth Balázs képviseli a várost a Zalaispa Hulladékgazdálkodási Társulás tanácsában. 
Az alakuló ülésen Harangozó Bertalan kormánymegbízott a város további fejlődését, a lakosok számának növekedését, s jó életet kívánt. A város gyarapítása érdekében a testület felelősségteljes döntését kérte. 
 sna

Program
2019. október 18. péntek
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
13
14
15
16
20
22
24
25
26
28
29
30
31
Időjárás
18 órakor Vasváron
16.6
73 %
páratartalom
Szél:
1.3 m/s

Forrás: met.hu
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)