IX. Golghelóghi Nagymákfán

2014. június 23. 18:25:13  nyomtatási kép
Program:Kedves Vendégeink!

Nagymákfa Jézus Szíve búcsújának ünnepi szentmiséjére – 2014. június 29-én 11.00 órára - hívom sok szeretettel a falu szülötteit, lakóit, s nemcsak Őket, hanem azokat is, akik szeretik Nagymákfát. Szentmisére levélben hívni nem megszokott formula! Ez is a mi kis falunk különlegessége. Nálunk a Plébános Úrnak a búcsút megelőző vasárnapokon nem áll módjában kihirdetni az ünnepi szintmisét, hisz szentmisére évente csak egyszer népesül be iskolakápolnánk!

2000-ben, a millennium évében egy maroknyi lelkes kis csapat az igen rossz állapotban lévő szentély és a volt tanterem rendbetételével az akkor már több mint egy évtizede nem tartott Jézus Szíve búcsú hagyományának felelevenítését kezdeményezte. A hagyományt immáron 15 esztendeje ápoljuk!

Aztán a „maroknyi lelkes kis csapat” közösséggé formálódott, egyesületet alakított, s igyekszik az idős mákfaiak falu életéről szóló elbeszéléseit, történéseit meghallgatni, de nem csak meghallgatni, hanem ezeket meg is örökíteni, feldolgozni. Ennek ékes bizonyítéka az a páratlan értéket hordozó anyag, amelyet a Nagymákfát övező határ bejárása közben a múltat felidéző mesélővel, Dala Imre Bácsival, Nagymákfa szülöttével és legidősebb lakójával, Vincze György Úr rögzített, majd a felvételből filmet készített. Ennek a filmnek a Turistaházban tartandó bemutatójával 15.00 órától veszi kezdetét a nap délutáni programja, majd a történelmi visszatekintés 18.00 órakor a Nagy Gáspár Kulturális Központban folytatódik. Egy egykori haditengerész dédunokája korabeli képeslapgyűjteményéből nyíló kiállítással emlékezünk az I. Világháború kitörésének 100. évfordulójára. A kiállítást - melynek alapját a dédunoka Hideg István képeslapgyűjteménye képezi, kiegészülve a csatahajók történeti leírásával, a témához kapcsolódó tárgyakkal - dr. Zágorhidi Czigány Balázs nyitja meg.

 
A hét sokszínű programjai Kiss Lajos szakmai irányítása és a Nagy Gáspár Kulturális Központ közreműködése mellett, Vasvár Város Önkormányzata segítségével megvalósulnak meg.
 

A Nagymákfáért Egyesület tagjai nevében megfogalmazott sorokkal természetesen nem csak a vasárnapi nap eseményeire szóló meghívást nyújtom át Önöknek, hanem a hét további változatos programjaira szóló invitálást is.

 
A nagymákfaiak szeretettel várják Önöket!

 
V A S V Á R , 2014. június 19.

 

Tisztelettel:

 

Lakosi Teréz

elnök
Program
2020. szeptember 26. szombat
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
25
27
28
29
30
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)