Kattints nagyi!

2014. május 20. 20:32:20  nyomtatási kép
Véget ért az idősebb generáció tagjainak meghirdetett számítógépes tanfolyam
Lelkesek és minden újdonságra fogékonyak voltak a vasvári nyugdíjasok, idősebb emberek a számukra meghirdetett számítástechnikai tanfolyamon. A képzésért a résztvevőknek jelképes összeget kellett fizetniük, a költségeket uniós forrásból finanszírozták. A kurzusra jelentkezőknek az oktató első lépésben a billentyűzet használatát mutatta be, de idővel a szövegszerkesztésig és az internetes böngészésig is eljutottak. Ma már mindannyian biztos kézzel szörföznek a világhálón. 
A tanfolyam óráit Kenessey Tibor programozó, informatikus, rendszergazda, pedagógus – aki egyben az egervári általános iskola igazgatója – tartotta. A szakember kérdésünkre elmondta, hogy az ECDL alapokat megismertető tanfolyam összesen 90 órát foglalt magába. Megjegyezte, hogy dicséret illeti mindazokat az idős embereket, akik vállalkoztak a részvételre és új ismeretekkel bővítették tudásukat. Vasvári tanítványai rendkívül lelkesnek bizonyultak, s frissen szerzett számítástechnikai ismereteiket azonnal kipróbálták a gyakorlatban. A képzés teljesen az alapoktól indult. Az idős embereknek először megmutatta az egér és a billentyűzet használatát. Innen jutottak el a szövegszerkesztésen keresztül egészen az internet használatáig. Volt olyan tanítványa, aki eddig is használta már a számítógépet, de ismeretei nem épültek egymásra. Kenessey Tibor úgy látta, hogy mindenkinek hasznára vált a képzés. Tapasztalata szerint több nyugdíjas azért vett részt a kurzuson, mert rokonaik élnek külföldön, s nem szerettek volna elszakadni tőlük.
Varga Ferencné elmondta, hogy családtagjaival tart kapcsolatot a világhálón keresztül. A távolság leküzdése érdekében Londonba és Japánba is küld e-maileket. A számítógépes tanfolyamra is azért jelentkezett, hogy jobban megismerje a számítógép világát, s biztosabban használja az internetet. Iván Lászlóné is azért vett részt a tanfolyamon, hogy magabiztosabban mozogjon az informatika világában. Ő Dél-Koreában élő lányával tartja a világháló segítségével a kapcsolatot. Iván Lászlóné dicsérte tanáruk, Kenessey Tibor nyugalmát és segítőkészségét. Mint azt megjegyezte: ha kérdéssel fordultak oktatójukhoz, ő újra és újra elmondta, megmutatatta számukra a feladatot. Dienes Jolán szólt arról, hogy a tanfolyamon azért is érezték jól magukat, mert számos ismeretet sajátítottak el, valamint türelmesen tanították őket. Ő a fiával tartja a kapcsolatot a neten keresztül. A 83 éves Balogh Antal egyedüli férfiként vállalkozott arra, hogy jobban megismerkedjen a számítógéppel és a nettel. A férfi angliai barátjától nem szeretett volna elszakadni.
A tanfolyam egyik órájának kezdetén beszélgettünk a résztvevőkkel, akik között volt olyan is, aki saját laptopjával érkezett a Nagy Gáspár Kulturális Központ különtermébe. Elmondták, hogy a személyenként 90 ezer forintba kerülő képzésért jelképes összeget, 1800 forintot kellett csupán fizetniük. Beszélgetésünk ideje alatt folyamatosan használták az internetet. Elmondásuk szerint gyakran keresnek rá receptekre, s van olyan is, aki híreket olvas a neten, más filmet is néz a világháló segítségével. 
sna

Program
2019. október 22. kedd
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
13
14
15
16
20
22
24
25
26
28
29
30
31
Időjárás
15 órakor Vasváron
17.3
82 %
páratartalom
Szél:
1.1 m/s

Forrás: met.hu
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)