Vasváron tartották a Vas Megyei Mentőnapot

2014. május 15. 19:15:27  nyomtatási kép
Idén a megyei mentők napjának helyszíne Vasvár volt. A szabadtéri programokat a fürdőnél rendezték meg, ahol egész nap lovagoltatás, a Kneipp sétaút bejárásának lehetősége és kézműves foglalkozások várták a családokat. Erre a helyszínre főzőversenyt is hirdettek a szervezők. Közben a Nagy Gáspár Művelődési Központ melletti téren mentőautók és tűzoltóautók bemutatóját tartották. A járműbemutató közelében, a művelődési központban nyílt meg az Országos Mentőmúzeum egy héten át nyitva tartó vándorkiállítása is. A Béke Házban a megyei mentős nap ünnepi emlékülését rendezték meg. 

A Békeházban adták át a Brutscher emlékérmeket a mentőket segítőknek. A díjat idén Kovács Tilda, Vasvár polgármestere és Puskás Norbert, a Vasi Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezetője kaptak. A nap folytatásában a fürdőben felállított szabadtéri színpadon egyebek mellett kötélugrók, fúvósok műsora és gyermekfoglalkoztatók várták az érdeklődőket. Délután négykor mentési bemutatót tartottak a mentőszolgálat munkatársai a helyi tűzoltóság és rendőrség közreműködésével a piactéri nagyparkolóban. 
A rendezvényre a megye mentőállomásainak munkatársai mellett Zala és Győr- Moson-Sopron megyéből, valamint Ausztriából is érkeztek mentős kollégák, emellett a társzervezetek, így a katasztrófavédelem, a rendőrség, és a tűzoltóság is képviseltette magát. A vasvári mentős nap nagy tömegeket vonzott a városból és a megyéből. Sokan voltak kíváncsiak a szabadtéri programokra és szakmai bemutatókra.  A megyei mentős napot a tervek szerint jövőre Szentgotthárdon rendezik meg. 

A Békeházban tartott emlékülést az Országos Mentőszolgálat Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezete a Vas Megyei Mentőnap alkalmából. Mások mellett a fórumon jelen volt dr. Lórántfy Mária, az OMSZ Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezetének megbízott orvos igazgatója, dr. Puskás Tivadar Szombathely polgármestere, Tóth Balázs alpolgármester Vasvár képviseletében, Bejczy Róbert, a vasvári mentőállomás vezetője és Debrődi Gábor, a Kresz Géza Országos Mentőmúzeum igazgatója. 
Az ünnepi emlékülésen először Tóth Balázs szólalt fel, aki köszöntötte a Tretter-házban megjelent ünneplőket, majd házigazdaként röviden bemutatta Vasvár épített és szellemi értékeit. Úgy zárta összefoglalóját, hogy az ülés helyszíne jó választás volt, mivel Vasváron ennél jobb helyet keresve sem lehetett volna találni a program számára. Ugyanis a Békeház egykor Vasvár népszerű orvosának, dr. Tretter Lászlónak a tulajdona volt. A vasváriak zöme még ma is „Tretter-házként” emlegeti az épületet. 
Az alpolgármestertől dr. Puskás Tivadar vette át a szót, aki a többi közt megköszönte Vasvár szívélyes vendéglátását. Egykori mentőszolgálati vezetőként arra a kezdetre utalt, mikor tulajdonképpen Vasváron határozták el közösen még 1991-ben a megyei mentőnap rendszeres megtartását. Azóta ez a vasi mentőszolgálat fontos ünnepévé vált. Így a hétköznapokon és ünnepnapokon egyaránt van mód hangsúlyozni a segítés eszméjét, ami a mentőszolgálat munkatársait motiválja. „Segíteni öröm, és aki ezt megérzi, annak az életmentésben dolgozni több mint munka. Inkább hivatás”. 
Az ülés folytatásában dr. Lórántfy Mária regionális megbízott orvosigazgató a többi közt vasi, régiós és országos fejlesztési folyamatokról beszélt. A mentők múlt évi munkáját pedig statisztikai adatokkal szemléltette. Az ismertetőben elhangzott, hogy egy európai uniós pályázatnak köszönhetően országosan 22 új mentőállomás épül a közeljövőben, 60 állomást, köztük a szentgotthárdit pedig dinamizálják. Négy új légibázist is kialakítanak a támogatásból, részben a régebbi rendszer átszervezésével, részben újak építésével. Ilyen új bázis épül a közeljövőben Sárváron is. A pályázati forrásból országosan 200 új mentőkocsit szereznek be. Ebből egy már a megyébe érkezett, éppen Vasvárra. Kialakítanak továbbá majd  úgynevezett „skill”- szimulációs laborokat is, ahol a munkatársak gyakorlati oktatása folyhat. Dr. Lórántfy Mária arról is tájékoztatott, hogy a megyei mentős napot 1992 óta rendezik meg minden évben május elején. Az első rendezvény helyszíne Szentgotthárd volt. Azóta évről évre más vasi városban, azokon a településeken tartják meg az eseményt, mely mentőállomással is rendelkezik. Vasban 10 ilyen város van. A regionális vezető tájékoztatása szerint ezzel mentési szempontból teljes a megye lefedettsége. Azaz hívás esetén minden vasi település 15 percen belül elérhető mentőautóval. Az ünnepi fórum során a vasvári mentőállomás vezetője, Bejczi Róbert is beszélt a helyi munkaeredményekről. A többi közt elmondta: Vasváron kettő gépkocsi áll a mentés szolgálatában. A statisztikák szerint a hegyháti mentőszolgálat munkatársai a múlt évben 1237 esethez érkeztek ki és eközben 73 ezer 105 kilométert tettek meg a mentőkocsikkal. A mentési feladatok és kiérkezés statisztikája 100 százalékos volt, azaz minden esethez kivétel nélkül 15 percen belül kiértek a vasvári mentősök. 
Végül az előadók sorát Debrődi Gábor, az országos mentőmúzeum igazgatója zárta, aki arról beszélt a grémium előtt, hogy a magyar mentőszolgálatnál alkalmazott eszközök közül több hungarikumnak számít. Azaz némelyiket először Európában és világviszonylatban is Magyarországon vezették be.  Ilyen volt az 1954-ben elindított első rohamkocsi vagy később az egységes rádióhálózati, mentésirányítási és oktatási rendszer bevezetése, az első pacemaker vagy az első vastüdő gyógyító munkába állítása.
Az ünnepi ülés zárásában átadták a Brutscher emlékérmeket a mentőket segítőknek, melyet idén Kovács Tilda, Vasvár polgármestere és Puskás Norbert, a Vasi Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezetője kaptak. A szervezet regionális vezetői ezen az ünnepi ülésen köszönték meg a meghívott vasi vállalkozásoknak a segítségüket. A cégek befizetéseiből és a személyi jövedelemadók 1 százalékából összesen több mint négy millió forintos támogatás gyűlt össze, melyből életmentő mellkas kompressziós készüléket vásárolhattak. 

Program
2019. október 22. kedd
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
13
14
15
16
20
22
24
25
26
28
29
30
31
Időjárás
16 órakor Vasváron
18.3
77 %
páratartalom
Szél:
1.8 m/s

Forrás: met.hu
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)