Újévi koncert

2014. március 03. 18:34:01  nyomtatási kép
Újévi koncert

Az idei évben ismét később rendezte meg a vasvári zeneiskola Újévi koncertjét. Most nem az időjárás, hanem az országos verseny szólt közbe. Megérte várni a rendezvényre. 

Az eddigiektől eltérő módon kezdődött az est. A belépőjegyek mellé stílszerűen zeneszerzők portréjával ellátott csokoládét kaptak a hallgatóság tagjai. Három ifjú hölgy (Drimmer Anna, Cséri Alexandra és Kapornaki Júlia) Gryllus Vilmos Újévi köszöntőjével nyitotta meg a műsort. A konferáló Kapornaki Júlia kedves szavakkal szólította színpadra a résztvevőket. A szaxofonosok csoportja 2013 szeptemberében alakult, Kérges Albert vezetésével. Előadásukban a „God Rest You Merry, Gentleman”, angol karácsonyi jazzfeldolgozást hallhattuk. A csoport tagjai: Güntner Tamás, Koroknai Szandra, Takács Elizabet, Tóth Csenge, Katona Kitti, Tóth Krisztina és Kérges Albert tanár úr. 

Vass Alexandra és Farkas Anikó előadásában hallottuk Jason Mraz dalát, az I’m yours (A tiéd vagyok), majd a konferáló szólította a klarinétosokat, s tőlük (Vass Alexa, Németh Zsófia, Pataki Vanda és Kérges Albert) Georg Friedrich Handel: Solomon című oratóriumából csendült fel a Sába királynőjének bevonulása. Csajkovszkij egyik legismertebb és legnépszerűbb alkotásából, a Diótörőből hallhattunk egy részletet (A fuvolák tánca) a vasvári fuvola-kvartett előadásában. A kvartett tagjai: Gotthárd Bianka, Gotthárd Rebeka, Katona Kitti és Márton Zsuzsanna. A fuvolistákkal teljes lett a zenekar, mindenki a helyén ült, csak a karmester hiányzott. Őt is szólította konferáló Júlia. Szabó Zoltán egy írógépet tolva maga előtt jelent meg. Ennek és egy szállodai csengőnek segítségével rendhagyó módon dirigálta a Két kicsi kecske című dalt. Énekelt Vass Alexandra és Farkas Anikó. 

Ezután már a fúvószenekar vette át az irányító szerepet. Hallhattuk tőlük Kees Vlak: Indián folyó című művét. Emellett Balázs Árpád színekben gazdag, változatos hangszerelésű Régi magyar táncok Gömörbőljét, mely az archaizáló hangvételnek és korunk zenei nyelvének ízléses társítása. A zenekar Bogár István négy tételes szviftjéből kettőt adott elő, majd a résztvevők Paul McCartney szerzeményét, a jamaikai ska és reggae motívumait ötvöző „Obladi, oblada”-t hallhatták.  Énekelt Vass Alexandra és Farkas Anikó. 

Az elmúlt évek állandó énekeseit, a Sakál Vokál-t sajnos most nélkülöznünk kellett. A lányok budapesti és skóciai tanulmányaik miatt nem tudtak fellépni a zenekarral. Egy ifjú tehetség nemcsak az Ének iskolája című televíziós műsorban, hanem nekünk is bemutatkozott. Egy tinislágert, Selena Gomez: I love you című dalát adta elő Cséri Alexandra.

Az első rész zárásaként A Budapest foxok című népszerű dalegyveleget énekelhette a közönség együtt Vass Alexandrával és a fúvósok kíséretében Szabó Zoltán karnagy irányításával.

A szünetre Szabó Zoltán igazgató jó pezsgőzést kívánt a közönségnek, majd felhívta a figyelmet, hogy a nyári koncert DVD felvételei az előtérben megvásárolhatók.

A második részben hallhattuk a Valami Amerika főcímdalát, a téli olimpia megnyitásának tiszteletére Thomas Berghoff: Olimpic tune szerzeményét. Felcsendült Beatlestől a Love me do, majd Offenbach: Barcarola&Can can című műve hangott el. A Flashdance, amerikai romantikus film Oscar-díjas betétdalának, a What a feelingnek dallamait is játszotta a zenekar. A zenei betéteket Vass Alexandra tolmácsolásában hallottuk. 

Cséri Alexandra a Hooligans együttes Legyen valami című számát énekelte el. Egy másik nagyon ígéretes növendék, Németh Zsófia is megmutatta, mit tud. Hiszen a tavalyi országos klarinét versenyen is ezt tette, s nem is akárhogyan, mivel második helyezést ért el. A Brasiliana című szóló klarinétdarabot mutatta be a közönségnek.

Szabó Zoltán a koncert zárásához közeledvén megköszönte a közönség figyelmét, aktív részvételét. Külön köszönetet mondott Hitting Gusztáv úrnak, a Grande Fantasie Kft. vezetőjének, akit egyben felhívott a színpadra. A támogató Hitting úr köszöntötte a zenekart, sok sikert kívánt a további munkájukhoz és jelképesen egy zenekari tagnak átadta az ajándékcsomagját. (Természetesen később mindenki megkapta ugyanazt.)

A korábbi sikerekre való tekintettel a koncertet népszerű rajzfilmslágerekkel zárták. A Macskaarisztokraták című amerikai rajzfilmet Susanne Welters hangszerelte. A közönség tetszését vastapssal nyilvánította ki, melynek eredményeként ráadásszámokat is kapott.

Köszönjük a Vasvári Fúvószenekarnak, Szabó Zoltán karnagynak, a zeneiskola tanárainak a kellemes, élményteli perceket, órákat, amit szereztek nekünk, hallgatóknak!
A zeneiskola igazgatója ugyan elmondta, hogy nem sok reményt fűz ahhoz, hogy a csapat bejut a rendkívül erős mezőnyű Országos Zenekari Verseny döntőjébe, amelyre való készülés miatt került februárra az Újévi koncert időpontja. Azonban tévedett, ugyanis pár nappal a koncert után megjött a válasz: bejutottak. Gratulálunk a zenekarnak!!! Sok sikert kívánunk Nekik!!!

Sejberné Szabó Marianna

Program
2021. január 16. szombat
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)