Befejeződött a szennyvízberuházás

2014. január 31. 09:40:06  nyomtatási kép

Ünnepélyes keretek között, immár hivatalosan is befejeződött a csatornahálózat kiépítése Vasváron és a hoz­zá tartozó kismákfai, nagymákfai településrészeken. A csaknem 1,4 milliárd forintos beruházás részeként korszerűsítették a szennyvíztisztítót is. A projektzáró ünnepséget január 29-én tartották a Városháza nagytermében.

 

A rendezvényt a városi zeneiskolát képviselő Csörnöc Klarinét Duó műsora nyitotta meg. Ezt követően Kovács Tilda, Vasvár polgármestere örömét fejezte ki a 2011-ben kezdődött sikeres beruházással kapcsolatban. Tájékoztatott arról, hogy az Európai Kohéziós Alaptól a Környezet és Energia Operatív Program keretében 1,1 milliárd forint támogatást nyertek el. A későbbi kormányzati intenzitás-növelési juttatásnak köszönhetően 1,2 milliárd forint feletti összeget kaptak a nagyberuházás megvalósítására. A fennmaradó költséget az önkormányzati önrész és az érintett ingatlantulajdonosok befizetései fedezték. Kovács Tilda ismertette, hogy az önkormányzat igazi partnerekre talált a kivitelező cégekben, a beruházás megvalósulásához hozzájáruló vállalkozásokban. Mint ahogy fogalmazott: igazi kulturális együttműködést tapasztalt. A szakemberek a problémákhoz megoldásokkal közeledtek, s folyamatosan segítették a munkák menetét. Ezt támasztja alá a városlakók körében végzett elégedettségi mutató is, amely 93 százalék feletti eredménnyel zárt. A polgármester felhívta a figyelmet arra is, hogy a szennyvízberuházással együtt a város útjainak korszerűsítése nagymértékben megoldódott. Ismertette, hogy az elmúlt két évben Vasvár belterületén, valamint Kismákfán és Nagymákfán összesen 26 kilométer vezetéket fektettek le, és egy szakaszon a meglévő hálózat is megújult. A szennyvíz tisztítása az eddiginél korszerűbb technológiával történik, emellett a telep kapacitása is bővült. A beruházásnak köszönhetően újabb közel 1100 háztartás csatla­kozhat a szennyvízelvezető rendszerhez.

A Vasvár agglomeráció szennyvízelvezetés és tisztítás elnevezésű ünnepélyes projektzárón megjelent V. Németh Zsolt, vidékfejlesztésért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő, akinek vasvári polgármestersége alatt kezdődött el az elnyert projekt tervezési szakasza. Elmondta: a szennyvízcsatornázás az építkezésnek kevéssé látványos formája, a mélyépítők akkor dolgoztak jól, ha az építés befejezése után alig látszik valami a munkájukból. Elárulta: végigjárta az érintett szakaszokat, amelyeken a munkálatok nyomát a szakemberek jól eltüntették. Mint mondta, az unió kohéziós alapja 93 százalékkal támogatta a munkálatok létrejöttét. Ezt követően nem a szennyvízről, hanem a víz fontosságáról szólt. Mindezt egy népi mondással: „Szomjasnak még a víz is íz” vezette fel.  Kiemelte, hogy a projekttel a felszín alatti vízbázist is óvják, ami a legfontosabb kötelességek közé tartozik. Vasváron a víznek nagy jelentősége van, mivel a város a termálvíz hasznosításában, a természetbarát fűtési rendszer kiépítésében látja a jövőjét. Felhívta a figyelmet arra, hogy azokban a városokban, ahol korábban megvalósult a szennyvízberuházás, máig küzdenek a külső területek csatornahálózatba történő bevonásával. Itt, Vasváron azonban a belső és a külső településrészek együtt profitálhattak a nagyberuházásból. Korábban csak a város egyharmadában, központjában volt megoldott a szennyvízelvezetés, a külvárosi részeken a szennyvizet úgynevezett házi gyűjtőkben tárolták.

Kovács Tamás a kivitelezést végző Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a munkálatok 2011 májusában indultak, s munkatársaik 17 hónapig dolgoztak a városban. Örömét fejezte ki amiatt, mert folyamatosan tartani tudták a munkatervüket, nem lépték át a határidőket. A munkálatok megvalósítása közben 12 szennyvízátemelő rendszert is kiépítettek. Tudják, hogy munkájuk felfordulással járt a városlakók számára, de a beruházás révén nemcsak a lakók komfortérzete nőtt, hanem az ingatlanok értéke is emelkedett. Mindemellett megköszönte a hivatal munkatársainak támogató, segítő szakmai munkáját. Kovács Tamás ezt követően két kislapátot nyújtott át Kovács Tildának és V. Németh Zsoltnak. Mint mondta, remélik, hogy a jövőben felmerülő garanciális munkákat munkatársaik akár ezekkel a lapátokkal is el tudják majd végezni. Ezt követően a polgármester emlékplakettet, maradandó emléklapot nyújtott át a kivitelezésben részt vevő cégek, vállalkozások, szervezetek képviselőinek. Ő is köszönetet mondott munkatársainak, a hivatal dolgozóinak, valamint a városlakóknak, akik támogatták a beruházást. Kiemelte: jövőbeli feladatuk: határozott fellépéssel ösztönözni mindazokat az ingatlantulajdonosokat, akik eddig nem kötöttek rá a hálózatra, hogy a közeljövőben használják a korszerű környezetbarát rendszert. 

Program
2021. január 16. szombat
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)