A múzeumalapító Németh Antal nevét viselheti a helytörténeti gyűjtemény

2013. április 06. 21:55:02  nyomtatási kép
A változás szele járja át a magyar múzeumi hálózatot. Ennek köszönhetően a vasvári gyűjtemények története is új fordulatot vett: a Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény, a Török Richárd Emlékkiállítás és a megyetörténeti kiállítás és könyvtár után a kisváros gazdag helytörténeti anyaga is a Vasvári Domonkos Kolostor Alapítvány működtetésébe került át. A tervek szerint a gyűjtemény a múzeumalapító Németh Antal nevét viseli majd.

-A Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságának megszűnése miatt a tavalyi esztendő végén a vasvári képviselő-testület döntést hozott a helyi múzeum átvételéről, így az intézmény fenntartója hivatalosan az önkormányzat lett – kezdi a beszélgetést dr. Zágorhidi Czigány Balázs, a Vas Megyei Kormányhivatal munkatársa, a Vasvári Domonkos Kolostor Alapítvány titkára.

Mivel az épületben bemutatott négy gyűjtemény (a Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény, Török Richárd Emlékkiállítás, megyetörténeti kiállítás és könyvtár, valamint a helytörténeti anyag) közül három a Vasvári Domonkos Kolostor gondozásában működött, továbbá a negyedik egység, a Németh Antal-féle gyűjtemény kezelésében eddig is oroszlánrészt vállalt a szervezet, így kézenfekvőnek mutatkozott, hogy a helytörténeti anyag is az alapítvány égisze alá kerüljön. Ezért a vasvári képviselő-testület döntését követően megszületett az önkormányzat és az alapítvány között az a megállapodás, mely kimondja, hogy bár hivatalosan a város a fenntartó, a gyűjteményt működtetésre átadja a Vasvári Domonkos Kolostor Alapítványnak. A fenntartást pedig önkormányzati, állami és természetesen alapítványi forrásokból finanszírozzák.

Bár az átadás-átvétel jogi folyamatai még zajlanak, de az alapítvány koncepciója már készen áll a vasvári gyűjtemények további működtetésére.

Dr. Zágorhidi Czigány Balázs kiemelte: az új működési engedély megszületésével a gyűjtemény elnevezése is megváltozik: Németh Antal Helytörténeti Gyűjtemény néven működik majd tovább. Ezzel szeretnének – a 2011-ben bemutatott emlékkiállítás mellett – méltó emléket állítani a vasvári polihisztornak, Németh Antalnak (1892-1965), akinek a kezdeményezésére 1951-ben, mint Járási Múzeum nyitotta meg kapuit a mai intézmény elődje.

Hozzátette: hogy mindennek megfelelő kereteket biztosítsanak, folytatják a megkezdett építkezéseket is. A közelmúltban adtak be egy pályázatot, mely (a 2011-ben elkészült látványraktár után) a tetőtér másik felének beépítését célozza meg. Ennek megvalósultával a nagy mennyiségű muzeális, könyvtári és levéltári anyagot megfelelően el tudják majd helyezni, úgy hogy az egyes gyűjtemények jól elkülönüljenek egymástól. Hangsúlyozta: ha a tervezett beruházás elkészül ünnepélyes névadó keretében láthatja majd először a közönség a az új látványraktárban elhelyezett helytörténeti gyűjteményt, és a tervek szerint ekkor mutatják be azt a 1950-es évekből előkerült fotógyűjteményt is, mely a korszak városképi felméréshez készült.

Mint mondta: emellett készülnek a Domonkos rend fennállásának 800. évfordulójára is. Ugyan a jeles jubileum csak 2016-ben lesz, ám az előkészületek már idén megkezdődnek. Ennek jegyében május 23-24-én nagyszabású konferenciának ad majd otthont Vasvár. A rendezvény meghívott előadói, szakemberi ekkor jelölik ki a jubileumig vezető utat, meghatározva a következő esztendők ezzel kapcsolatos rendezvényeinek szakmai programját illetve azok helyszínét. A tervek szerint a 2016-os nagyrendezvények Vasvár ad majd otthont, míg az ehhez kapcsolódó konferenciának a Katolikus Egyetem Piliscsabán. E nagyszabású tervek létrejöttéhez pedig a szakmai alap is adott: dr. Zágorhidi Czigány Balázs történész és dr. Kiss Gábor régész önkéntesként, civil munkában vesz részt a szakmai feladatok koordinálásában, Drimmer László az alapítvány alkalmazottjaként helyben végzi a mindennapi feladatokat, s tervek szerint a közeljövőben további másfél-két álláshely betöltését biztosítja majd a működtető.  –vv –

Program
2019. október 22. kedd
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
13
14
15
16
20
22
24
25
26
28
29
30
31
Időjárás
16 órakor Vasváron
15.1
91 %
páratartalom
Szél:
1.4 m/s

Forrás: met.hu
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)