Iskolai körkép: karnevál, koridélután és sulihívogató, avagy búcsút int a tél

2013. március 06. 06:08:36  nyomtatási kép
Felsős farsang szuperosztály vetélkedővel

Az idei évben rendhagyó módon készültek a Kardos László Általános Iskola felső tagozatosai  a farsangi rendezvényre. Mikor még három párhuzamos osztály volt az intézmény minden évfolyamán, minden évben megrendezték a szuperosztály vetélkedőt a 7. évfolyamosoknak a nyolcadikosok. Ezúttal ezt a szokást elevenítették fel a 8.b osztályosok. Előzetes feladatokat osztottak kis a felsős osztályoknak. Zenei részletek kaptak, melyre a megadott módon kellett táncolni a megadott kellékkel. Az osztályok fergeteges táncprodukciókat mutattak be, melyeket az öttagú zsűri (Béke Kristóf, Farmer Kinga, Plasztik Vivien, Kemény Laura és Depis Dávid) nagyon kritikusan értékelt is. A két műsorvezető Rácz Patrícia és Bánfalvi Martina irányításával folytatódott a farsangi délután. Az ötödikes osztályok mesekvízben vettek részt, a 6-7. osztályok pedig akadályversenyen dönthették el, ki a jobb.

A farsang műsorok zárásaként a szervezők (Kulcsár Kinga, Pasics Vivien, Rozmán Laura, Mijasovics Lejla, Kovács Kristóf, Varga Dávid, Gombás Szonja, Czvitkovics Kata, Bánfalvi Martina) bemutatták az ajándékprodukciójukat, egy retromixet.

A helyezések a következők lettek: az elő helyen a 7.b osztály végzett, a második helyet a 6.b osztály szerezte meg míg a harmadik legjobbnak holtversenyben az 5.a és 5.b osztály bizonyult.

A 2013. évben a Mrs. Kardos címet Keresztes Kíra (6.b), a Mr. Kardos címet pedig Sipos András (6.a) nyerte el.

Alsós karnevál hulladékból készült maskarákkal

Az előző évekhez hasonlóan gyülekeztek az apróságok a szebbnél szebb, ötletesebbnél ötletesebb jelmezekben.

A 4. osztályosok nyitóversét követően, Sejberné Szabó Mariann igazgatónő köszöntőjével, majd három apróság farsangi versével kezdetét vette a mulatság. Először a kisebbek, majd a nagyobbak és a legnagyobbak mutatták be jelmezeiket és mondták el verseiket a diákönkormányzati képviselők irányításával. Eztán következtek a műsorok: a kis színjátszók az egérkés produkciójukkal, a 3. évfolyamosok a kacsatánccal és a negyedikesek a pomponos táncukkal okoztak sok-sok vidám pillanatot, majd a sort az 1.a osztályosok zárták zenés tornaórájukkal.

A Kardos László Általános Iskola 2012-ben elnyerte az Örökös Ökoiskola címet. Ez nemcsak kitüntetés, hanem kötelezettségekkel is jár. Ez évben először szerveztek hulladékokból készült jelmezes bemutatót is. A gyerekek és a segítő szülők nagyon kreatívak voltak. A háromtagú zsűrinek nem volt könnyű dolga: végül két első, két második és két harmadik helyet osztott ki.

Első helyezett lett a Bádogember (Giczi Márk) és Alice (Dávid Anna), valamint Hajgató Lackó édesanyja készítette üdítős automata, melyet Boromissza Anita mutatott be. Második legötletesebbnek Antal Botond és Dóczi Barbara bizonyult. Botond robotként, míg Barbara kukászsákokból készített ruháival aratott sikert. A harmadik helyet Káldi Léna „kupakos ruhája”, valamint Cséri Alexandra prisszírozott újságpapíros szoknyája érdemelte ki.

A műsorok és a jelmezes bemutatók után játékos versenyekben vehettek részt a gyerekek, apukák, anyukák közösen. A szülői felajánlásoknak köszönhetően nagyon sok finom sütiből vásárolhattak a családok.

„Koridélután”: közel száz kisdiák rótta a köröket

Korcsolyázni nem csak roppant szórakoztató, de még egészséges is. Emellett a korcsolyázás külön előnyökkel is jár. Egyfelől növeli koordinációs képességünket és egyensúlyérzékünket is javítja, hiszen az éles pengéken megállni elsőre nem is olyan könnyű feladat. Másrészt ezt a sportot szinte bárki végezheti, hiszen csak kis mértékben terheli az ízületeinket. Ellentétben mondjuk a futással, ahol sarkunk folyamatosan nagy erővel ütődik a talajhoz, aminek erejét bokánk, térdünk és csípőnk nyeli el, a siklás egy lényegesen lendületesebb, megszakításoktól mentes mozgásforma. Egyensúlyunk megőrzéséhez számtalan olyan parányi izom járul hozzá, melyek létezéséről lehet nem is tudunk. Korcsolyázás közben ezek a többnyire, a bokánkon, a combunkban, csípőnk körül és derekunkon lévő izmok folyamatos igénybevételnek vannak kitéve, így természetesen meg is erősödnek. Ezek edzése roppant hasznos, ha jól fejlettek az számos egyéb dologban is segítségünkre lehet. Ilyen a futás, a síelés, de még a jóga is. Ráadásul korcsolyázás közben több kalóriát égetünk, mint gondolnánk. 65-70 kilós ember lassan csúszkálva átlagosan akár 380-400 kalóriát is elégethet óránként. A tanulók és a szülő körében is egyre népszerűbb e sportág. Február 10-én közel száz kisdiák rótta a köröket a zalaegerszegi jégcsarnokban. A tervek szerint a legközelebbi koridélután március 10-én, vasárnap kerül sorra.

Irány a főváros!

Budapestre kirándult egy félszáznyi csapat az iskolából február 16-án. A program a Közlekedési Múzeumban kezdődött, majd pedig a Fővárosi Állatkertben folytatódott. A kétórás látogatás rövidnek bizonyult. Csodálatos, tavaszi, napsütéses délutánon végigsétáltak a „parkon” a tanulók megszemlélve az ott élő állatokat és a növényeket. A programok között szerepelt a tömegközlekedési eszközök kipróbálása (új-régi metró, combino villamos). A Mamutban lehetőség volt egy kis elemózsia-vásárlásra és az innivaló pótlására, sőt a vonatra indulás előtt még a Millenáris Park megtekintésére is jutott egy kis idő. Hazafelé minden csoport számot adhatott a frissen szerzett ismeretekről, s leírhatta, mi tetszett legjobban és mi kevésbé a kiránduláson.

„Sulihívogató”: ovisok az iskolapadban

Február 21-én az iskolába belépőt az aula meleg hangulata, ünnepélyes berendezése várta. Az ok: a tanítók, tanárok és a tanulók a leendő elsősöket, s szüleiket várták.

Sejberné Szabó Mariann, az iskola igazgatója köszöntötte az iskolába igyekvő ovisokat és szüleiket, s rövid tájékoztatót adott az iskoláról, és a jelenlegi helyzetről. Ezt követően a „Zöldmanó” szakkörösök Németh Éva tanítónő irányításával ízelítőt adtak az Ökoiskolai tevékenység egy kis területéről, a szelektív hulladékgyűjtésről, s megtanították az óvodásokat a helyes gyűjtésre, használatra.

A második-harmadik órában az apróságok bepillanthattak a legkisebbek tanóráiba, majd pedig játékos angol és német nyelvi foglalkozáson vehettek részt. A szünetekben megnézhették a szaktantermeket és felfrissülhettek, illetve friss almagerezdeket falatozhattak. A „Sulihivogató” záró részében a tanórán kívüli tevékenységek termékeiből tartottak az alsósok és tanítóik egy kis bemutatót. Mindeközben a szülők feltehették kérdéseiket a tanító néniknek.

Elsősök beíratása

2013. április 8-9. 8.00-18.00 óra a Kardos László Általános Iskola igazgatói irodájában

A beiratkozásra való jelentkezéshez az alábbi dokumentumok szükségesek:


  • a gyermek személyazonosítására alkalmas, a gyermek nevére kiállított személyi azonosító és a lakcímet igazoló hatósági igazolvány,

  • az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolás, mely lehet

    • óvodai szakvélemény,

    • nevelési tanácsadás keretében végzett iskolaérettségi szakértői vélemény,

    • sajátos nevelési igényű gyermekek esetében a Szakértői Bizottság szakértői véleménye.


Program
2019. október 18. péntek
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
13
14
15
16
20
22
24
25
26
28
29
30
31
Időjárás
18 órakor Vasváron
15.1
81 %
páratartalom
Szél:
1.0 m/s

Forrás: met.hu
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)