Szeptemberi ajánló: túra, kiállítás és avatóünnepség a programok között

2012. szeptember 01. 10:49:17  nyomtatási kép

Túra a Hegyháton

A Vasvári Természetjáró Sportegyesület gyalogos teljesítménytúrát szervez a Vasi-Hegyháton szeptember 8-án. A teljesítménytúrázók mellett azokat is szeretettel várja az egyesület, akik csak egy kellemes, megerőltetés nélküli, hosszabb sétát szeretnének teljesíteni. A gyalogos teljesítménytúrákat 10, 20, 30, 50 kilométeres távon, barátságos szintidőkkel rendezi meg az egyesület. Mind a négy táv résztvevői a Szentkút Fürdőnél rajtolnak majd: az 50 kilométeres táv résztvevői reggel hat és hét óra között, a 30 kilométer megtételére vállalkozók reggel hét és kilenc óra között, a 20 kilométer nevezői reggel nyolc és tíz, míg a 10 kilométeres túrát választók reggel nyolc és délelőtt tizenegy óra között rajtolhatnak. A túrázók a táv teljesítése után ugyancsak a Szentkút Fürdőnél érnek célba, ahol mindenki, aki a vállalt távot szintidőn belül teljesíti, egyforma díjazásban részesül.

Jubileumi tárlat a kulturális központban

Szeptember 11. és október 4. között látogatható az alakulásának 25. évfordulóját ünneplő Vasvári Játékszín „Színésztelenkedéseink” című kiállítása. A tárlatnak a Nagy Gáspár Kulturális Központ ad otthont.

Babák délelőttje

Szeptember 12-én, szerdán délelőtt 9-től 12 óráig a hagyományos babák délelőttje programsor várja a babákat, szülőket, családokat a Dr. Bendefy László Városi Könyvtár Gyermekkönyvtárában.

Kézműves- és játékkuckó

Szeptember 13-én, csütörtökön 14 órától a hagyományos kézműves- és játékkuckó-foglalkozás várja a gyerekeket a gyermekkönyvtárban. Ezúttal termésképek készítése, számítógépes kvízjátékokkal való ismerkedés szerepel a délután programjában.

A plein air festészet Vas megyében – előadás a Békeházban

Szeptember 14-én délután „A plein air festészet Vas megyében (Nagybányától Vasvárig)” címmel a Békeházban tart előadást Tóth Csaba. Szintén e délutánon nyitja meg kapuit a „Szakács emlékszoba”, a tárlat alkotásai között Torjay Valter kalauzolja majd az érdeklődőket.

25 év színjátszói találkoznak

Szeptember 14-én, pénteken 17 órakor 25 év színjátszói találkoznak a Nagy Gáspár Kulturális Központban. Ekkor kerül sor a De szabadok vagyunk című kiadvány bemutatójára is.

Kultúrházak éjjel-nappal

A Nagy Gáspár Kulturális Központ is kapcsolódott a szeptember 14-15-én megrendezésre kerülő Kultúrházak éjjel-nappal című, a Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódó országos programsorozathoz. A Kulturális Örökség Napjai alkalmából a szeptember harmadik hétvégéjén megrendezett esemény során országszerte több mint ezer olyan épület és helyszín kapuja nyílik meg a látogatók előtt, amely kulturális értéket képvisel. Vasváron az 1914 „premierje” kerül középpontba és e napon kapható lesz A Vasvári Rétes Legenda leírása is.

Átadják a megújult Szentkútat

A megújult Szentkút avatóünnepségére szeptember 16-án, délután négy órától kerül sor. Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója, Kovács Tilda Vasvár polgármesterasszonya, V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár köszöntőjét követően imát mond Burusán József esperes. Majd a szalagátvágás után Pitti Katalin operaénekes és Mohai Gábor bemondó, előadóművész ünnepi műsora zárja az avatóünnepséget. Közreműködik a Kardos László Általános Iskola kórusa.

Őszeleji szomszédolás

Szeptember 18-án 18 órától őszeleji szomszédolás címmel a Nagy Gáspár Kulturális Központ beszélgetésre hívja és várja szomszédait: a Vasvári Pál és Béri Balogh utca lakóit. Az intézmény Tretter Termében a nyári rendezvények tapasztalatiról és a személyes nyári élményekről válthatnak szót és láthatnak képes prezentációt a szomszédok. Emellett tájékoztatót hallhatnak az őszi-téli közösségi közművelődési lehetőségekről és megtekinthetik az aktuális kiállításokat is.

Megnyitja kapuit a Fábián Tamás Ásványmúzeum és Emlékkiállítás

Fábián Tamás Ásványmúzeum és Emlékkiállítás nyílik a Dr. Bendefy László Városi Könyvtárbanszeptember 21-én délután három órakor.A tárlatot megnyitja: Kovács Tilda polgármesterasszony. Az állandó kiállítás keretében megtekinthető lesz az ez év januárjában Etiópiában lelőtt fiatal vasvári kutató hagyatéka. Ásványgyűjteményének 500 darabja mellett megismerhetik az általa bejárt országok helyi nevezetességeit megörökítő képeslapgyűjteményét, távoli vidékek emlékeit bemutató népművészeti tárgyait, könyvgyűjteményét, diafelvételeit és egyéb emléktárgyait is. A tárlat már a megnyitót megelőzően, szeptember 16-án 10 órától látogatható.

Közkincs Kerekasztal

Szeptember 26-án délután négy órától a Közkincs Kerekasztal Alsóújlakon ül össze.

„Együtt a békés Európáért”

Szeptember 28-án a Békeház ad otthont az „Európai fordulat 1664 – Béke és békés egymás mellett élés gondolata az európai fiatalság körében” mottó jegyében életre hívott Fesztivál Napnak. A program délelőtt tíz órakor az 1664 méteres békefutással indul, majd kiállítás megnyitóval és díjátadóval folytatódik. A vendégeket köszönti, a kiállítást megnyitja: Kovács Tilda polgármester. Délután egy órakor a kulturális csoportok bemutatkozása, illetve gasztronómiai és helyi termékek bemutatása kerül sorra, majd városnéző sétával zárul a nap. Rossz idő esetén a kulturális program a Nagy Gáspár Kulturális Központban kerül megrendezésre.

Hónap végi játszóház a gyermekkönyvtárban

Szeptember 28-án, pénteken délután három órától a hagyományos hó végi játszóház várja a gyerekeket a városi könyvtár gyermekkönyvtárában. Kedvcsináló felolvasás után a népmese napjáról emlékeznek meg a résztvevők, majd könyvtári torpedó, Agytorna társasjáték szerepel a programban. A délutánt jutalom tombola zárja.

Idősek napja

Október 1-jén, hétfőn délután az idősek napja alkalmából a város szépkorú lakóit köszönti a városi önkormányzat. Az ünnepi köszöntőnek a Nagy Gáspár Kulturális Központ ad otthont.  

Kerékpártúra Törökországban – előadás a könyvtárban

Az októberi könyvtári napok részeként Nagy Tamás tart előadást a Dr. Bendefy László Városi Könyvtárban október 6-án, szombaton délután négy órától Kerékpártúra Törökországban – másképp, mint egy átlagos turista címmel. A vetítettképes élménybeszámoló Isztambul, Ankara, Sós tó, Munzur Vadisi nemzeti park, Nemrut és a Süphan vulkán tájain kalauzolja végig a hallgatóságot, betekintést ad a zaza és a kurd népcsoportok mindennapjaiba.

Program
2021. február 28. vasárnap
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)