Karneváli civil korzó: ókori hangulatban népszerűsítették a könyvtárakat

2012. augusztus 27. 18:02:46  nyomtatási kép

A Dr. Bendefy László Városi Könyvtár ismét bemutatkozott a szombathelyi Savaria Történelmi Karneválon. Az Év könyvtára címmel elismert intézmény vezetője, Gyöngyösi Zsuzsanna munkatársaival a rendezvény Civil utcájában, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Vas Megyei Szervezetének tagjaként várta a karneválozókat. Standjuknál többek között játékok, kézműves foglalkozások, helytörténeti feladványok és mesék csalogatták a kikapcsolódni vágyókat.

- Reklámanyagokkal, szórólapokkal, játékokkal, feladványokkal és sok-sok mesével készültünk a karneváli bemutatkozásra. Az egyesület célja, hogy ezt a fórumot is felhasználva népszerűsítse az olvasást, a megye könyvtárait, s bemutassa, hogy napjaink bibliotékáiba nem csak az ott fellelhető dokumentumok miatt érdemes betérni, hanem az intézmények számos szolgáltatással, programmal is várják a látogatókat – mondja Gyöngyösi Zsuzsanna, a vasvári intézmény igazgatója.

A stand programjai között a legnépszerűbb a papírszínház volt, amelynek keretében naponta kétszer a Weöres Sándor Színház művészei olvastak mesét a karneválozó kicsiknek, de ugyancsak sokan próbálták ki az élő társasjátékot, amelynek bábúiként könyvbéli figurákká alakulhattak a játszók. Emellett kézműves, és rajzfoglalkozások, totó, fejtörők tették színesebbé az itt töltött időt. Sokakat vonzott a hangos könyv elnevezésű program is, melynek részeként egy hatalmas tablón elhelyezett, külön műfajt (mese, mondóka, vers, humoros történet) jelölő ablakocskák közül választhattak a gyerekek, majd a tabló mögött helyet foglaló könyvtáros felolvasta a kért történetet. A stand programjainak sikerét jól mutatatja, hogy a nagy hőség ellenére a kisgyerekes családok órákat is eltöltöttek itt a meséket, mondákat hallgatva, játszva, vagy élő társasjátékbábúvá válva.

Gyöngyösi Zsuzsanna kiemelte: a programhoz a vasvári intézmény mellett a SEK könyvtára, a kőszegi, a körmendi, a szentgotthárdi könyvtár is csatlakozott, a megye több intézménye pedig feladatokkal, ajándékokkal segítette a népszerűsítő standot. Így az ingyenes programokat követően minden kis látogató meglepetéssel: könyvvel, édességgel, ajándékkal folytathatta útját a karneváli forgatagban. –vv–

Program
2021. február 26. péntek
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)