Hajdani mesterek szerszámait, féltve őrzött fejfedőket, dokumentumokat vonultat fel a hónap tárlata

2012. július 14. 11:35:03  nyomtatási kép

„Kalapalávaló” – ezt a címet viseli a Nagy Gáspár Kulturális Központ Castrum Galériájának legújabb tárlata, amely a viselettörténet egy különleges, ma reneszánszát élő elemét mutatja be. A helyi kuriózumokkal tarkított gyűjteményes tárlat nemcsak vasvári családok féltve őrzött fejfedőit vonultatja fel, de kézműves-mesterek, múzeumi gyűjtemények anyagiból is válogat, s látogatók elé tárja a hajdani kalapkészítő mesterek szerszámait is.

- Hihetetlen, hogy mennyi ötlettel áll elő Ágota – mondta Rasperger József grafikus, miközben az utolsó simításokat végezték a kiállítás anyagán a megnyitó előtt. – S ki gondolná, hogy ennyi embert megmozgat ez a téma – tette hozzá. S valóban, Rajner Ágota, a tárlat rendezője ezúttal is különleges utat nyitott a Castrum Galéria függőfolyosóján, bemutatva korok, nemek és nemzetek fejfedőit. A tárlat anyaga komoly szervező és gyűjtőmunka eredménye: válogat Laczó Henrietta díszlet- és jelmeztervező munkáiból, Rasperger József kalaposmester a szombathelyi Smidt Múzeum által rendelkezésre bocsátott hagyatékából, a körmendi Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum anyagából, Hodászy József kalaposmester irataiból, a vasvári Kapornokiné Mozsár Anikó gyűjtéséből, Horváth Jenő kalapgyűjteményéből, valamint Kemény Katalin és Pajor Andrea kézművesek mai gyermekmesékhez igazodó nemez alkotásaiból. Színek, formák és anyagok idézik a letűnt korokat, melyekben egy jól megválasztott kalap a hölgyeknek bájt és eleganciát adott, a férfiaknak tekintélyt kölcsönzött, miközben az időjárás viszontagságaitól is megvédte viselőjét.

S miközben a galérián a tárlat végleges formát öltött, az első érdeklődők a felpróbálható fejfedőket csodálták, az aulában berendezett alkalmi kézműves asztalokon kartonkalapok készültek: a Dr. Bendefy László Városi Könyvtár olvasótáborának kis „lakói” merültek el a fejfedők világában. Odébb vendégcsalogató „kalapsütik” várták a megnyitó látogatóit, majd a Kapornaki Júlia mesemondóval kiegészült „Üss a hasadra!” Színpad nyitott utat a kalapvilágba A talléros kalap című magyar népmesével. Eközben– Gergye Rezső igazgató elmondása alapján – fény derült arra is, hogy e tárlatot szintén a helyi értékek hozták mozgásba és már újabb ötlet kezd burjánzani.

Aztán Rasperger József – kinek nagyapja és édesapja is kalaposmester volt – megnyitó gondolatai nyomán megelevenedtek az egykori mesterek mindennapjai, a két világháború közötti elegancia, a hajdani iparosok színvonalas munkája, a kalapkészítés- és tisztítás fogásai. Mint mondta: a századforduló kalapdivatja rendkívül sokszínű volt. A díszes darabok azonban lassan eltűntek, s a 1950-es évektől jó időre háttérbe szorult a kalapviselés szokása. Helyét a „svájci sapka” vette át. Ez a korszak nemcsak a kalapdivatnak ártott, de a mesterek megélhetését is ellehetetlenítette. A kalap viselése aztán napjainkban kezd újjáéledni. Ehhez kedvet és ötleteket is kaphatunk a Castrum Galéria kalapjai között egészen augusztus közepéig. –vv– 

Program
2020. június 6. szombat
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)