Nívódíj, „aranyeső”, ezüst és bronz minősítések a megyei, regionális és nemzetközi zenei versenyeken

2012. május 19. 15:08:13  nyomtatási kép

Vasvári arany és ezüst minősítések a Sistrum Regionális Zenei Versenyeken

A szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola idén tizedik alkalommal szervezte meg a Sistrum Regionális Zenei versenyeket. A februártól áprilisig tartó rendezvényen, amely hangszerenkénti, illetve hangszercsoportonkénti kategóriák szerint zajlik, a vasvári zeneiskola idén is aktívan részt vett, s a tavalyi évhez hasonlóan, a képzeletbeli „megyei éremtáblázatot” tekintve eredményesen szerepelt.  A produkciók értékelése a következőképpen zajlik: nívódíjat, arany, ezüst, bronz fokozatot, illetve oklevelet kaphatnak a versenyzők. Intézményünk 4 arany és 7 ezüst minősítéssel tért haza az idei Sistrumról .

Februárban a klarinétosok versenyével kezdődött számunkra az idei sorozat, majd a furulyások remekeltek. Márciusban rézfúvós diákunk, valamint kamaracsoportjaink, ezt követően pedig zongorista tanulónk képviselte a zeneiskolát. Idén első alkalommal zenei műveltségi versenyre is sor került a Sistrum keretein belül – Claude Debussy születésének 150. évfordulójához kapcsolódóan „A XX. század születése” címmel rendeztek vetélkedőt, ahol a vasvári zeneiskola „gLisztando” csapata (a tavalyi Liszt-verseny kárpát-medencei döntőjének 4. helyezettje) immár „DEBUSSYnkópa” néven indult.

A 2012. évi Sistrum Regionális Zenei Versenyeken a következő eredmények születtek:

Arany minősítés:

Antal Alexa – klarinét. Felkészítő tanára: Kérges Albert. Zongorakísérő: Farkas Anikó.

Kérges Dorottya – furulya. Felkészítő tanára: Kérges Albert. Kíséret: Kérges Barnabás.

Németh Zsófia – klarinét. Felkészítő tanára: Kérges Albert. Zongorakísérő: Farkas Anikó.

Vasvári Régizene Együttes – kamarazene. Tagjai: Kérges Dorottya, Kereszti Réka, Nagy Angyalka, Hirschmann Anett, Hajdu Anna, Baranyai Anna. Felkészítő tanáruk: Kérges Albert.

Ezüst minősítés:

Gerencsér Fruzsina – zongora. Felkészítő tanára: Farkas Anikó.

Glavánovics Martin – furulya. Felkészítő tanára: Vajda Szilárd. Kíséret: Farkas Anikó.

Szecsődi Bence – furulya. Felkészítő tanára: Vajda Szilárd. Kíséret: Farkas Anikó.

Tamás Barbara – klarinét. Felkészítő tanára: Kérges Albert. Zongorakísérő: Farkas Anikó.

Varga Dávid – harsona. Felkészítő tanára: Fehér Gyula. Zongorakísérő: Farkas Anikó.

Csörnöc Klarinétcsoport – kamarazene. Tagjai: Antal Alexa, Németh Zsófia, Tamás Barbara, Hirschmann Bálint. Felkészítő tanáruk: Kérges Albert.

DEBUSSYnkópa csapat – műveltségi vetélkedő. Tagjai: Baranyai Anna, Bíró Hajnalka, Gerencsér Fruzsina, Kereszti Réka, Hirschmann Bálint. Felkészítő tanáruk: Szabó Zoltán.

Gratulálunk!


Vas Megyei Zongorás Találkozó Sárváron

A tavalyi tanévben első ízben megrendezett program sikerének, összefogásra buzdító hatásának köszönhetően idén második alkalommal is megrendezték a megyei zongorás találkozót. Március 21-én a sárvári Koncz János Zene- és Művészeti Iskolában zajlott a rendezvény, ahol Sárvár város nevében Máhr Tivadar alpolgármester, a zeneiskola nevében Szélesi Attila igazgató köszöntötte a találkozó résztvevőit. A program délelőtt koncerttel kezdődött, ahol 31 tanuló mutatkozott be, köztük Baranyai Anna, a vasvári zeneiskola továbbképzős tanulója. Ezt követően Hirschberg Henrik zongoraművész, a szombathelyi Művészeti Szakközépiskola tanára tartott nyilvános zongoraórát a diákoknak és tanáraiknak. A koncertet és nyilvános tanítást követően lehetőség nyílt egy rövid szakmai megbeszélésre is a megye zongoratanárai számára, ahol hasznos információkat, tapasztalatokat cserélhettek.

Regionális Kamarazene Verseny Sümegen

Március 31-én, a Sistrum Versenyeket követően zeneiskolánk két kamaracsoportja újabb helyszínen és zsűri előtt mutatkozott be. A sümegi zeneiskola szervezésében második alkalommal valósult meg a Zeneiskolások Regionális Kamaraversenye, melyre 14 iskola (Ajka, Balatonboglár, Balatonfüred, Bicske, Hévíz, Kaposvár, Keszthely, Körmend, Lengyeltóti, Martonvásár, Mohács, Sümeg, Vasvár, Veszprém) 104 tanulója, összességében 27 kamaracsoport nevezett. Intézményünkből a Vasvári Régizene Együttes (Hirschmann Anett, Kereszti Réka, Nagy Angyalka, Farkas Adrienn, Hajdu Anna, Baranyai Anna) és a Csörnöc Klarinétcsoport (Antal Alexa, Németh Zsófia, Tamás Barbara és Hirschmann Bálint) vett részt a megmérettetésen. Monostori István, a sümegi zeneiskola igazgatója beszédében a kamarazene, az együtt zenélés pedagógiai és közösségformáló hatását hangsúlyozta. A zsűri – dr. Kerek Ferenc zongoraművész, Czeglédy Ibolya hegedűművész és Paragi Jenő klarinét-és furulyaművész – értékelése alapján a Vasvári Régizene Együttes ezüst, a Csörnöc Klarinétcsoport bronz minősítést ért el a versenyen. A két kamaracsoport vezetője Kérges Albert. Gratulálunk az eredményekhez!

Kezdők kamaramuzsikája – Furulyás szakmai nap Szentgotthárdon

Április 19-én furulyás szakmai napot szervezett a szentgotthárdi Takács Jenő Zeneiskola, mely ezúttal a kamarazene tanítása köré épült. A program Prehoffer Gábor furulyaművész, a szombathelyi Művészeti Szakközépiskola tanárának előadásával kezdődött, majd vitaindító beszélgetéssel folytatódott a kamarazene oktatásának három fő kérésköréről: mit, mikor és hogyan. A szervezők napközben egy ausztriai kirándulással is meglepték a résztvevőket, melyet a gyermekek nagy örömmel fogadtak. Délután Prehoffer Gábor kamarazenei foglalkozást tartott a zeneiskolák növendékeinek részvételével. Intézményünk kezdő furulyásai is ekkor mutatkoztak be: Káldi Léna, Jakab Diána, Szathmáry Rozi előképzős, illetve Glavánovics Ivett, Nagy Amanda és Szilvágyi Klaudia első osztályos tanulók előadásában duók, illetve triók hangzottak el. Felkészítő tanáruk Vajda Szilárd. Prehoffer Gábor a foglalkozáson véleményével, tanácsaival segítette a további munkát. A rendezvény a szombathelyi Művészeti Szakközépiskola furulya tanszakának színvonalas koncertjével zárult.

Rába-parti Zenei Diákfesztivál Körmenden

Idén 44. alkalommal rendezte meg a Körmendi Kulturális Központ a Rába-parti Zenei Diákfesztivált. Április 24-én énekesek, kórusok, hangszeres szólisták és kamaraegyüttesek gyülekeztek a Körmendi Kastélyszínház előtt, hogy a nagy múltú rendezvény részesei legyenek. Az idei évben a körmendi zeneiskolások mellett a szentgotthárdi, szombathelyi, valamint vasvári intézmények diákjai adtak koncertet a fesztiválon.

Iskolánkból Orsós Patrik hegedűn (Felkészítő tanára: Janzsó György, zongorakísérő: Janzsóné Földesi Ilona), Piri Melinda zongorán közreműködött (Felkészítő tanára: Janzsóné Földesi Ilona), Orsós Patrik. Kereszti Bendegúz és Márffy Marcell (Felkészítő tanáruk: Janzsó György) hegedűtrióját követően a „Castrum Ferrum” Kvartett, azaz Tóth Flóra (fuvola), Nagy Angyalka és Kereszti Réka (furulya), Hajdu Anna (cselló) és Szabó Zoltán (zongora) előadásában hallhattunk egy szonátát (Felkészítő tanárok: Kondics Tünde, Vajda Szilárd, Farkas Anikó).  

A rendezvény a tavaszi időszakban egy állandó program a vasvári zeneiskola számára is, nagy múltjával meghatározó szerepet tölthet be a környék, a rába-parti régió életében. Reméljük jövőre, 45. alkalommal is találkozunk.

Nívódíj és „aranyeső” Fertődön

A fertődi J. Haydn Zeneiskola harmadik alkalommal szervezte meg a nívós Regionális Furulyaversenyt az Esterházy-kastélyban. Idén 5 megye 18 zeneiskolájának furulyásai (szólisták és kamaraegyüttesek) vettek részt a rendezvényen – nem csak a régió, hanem azon túli, s egy szlovákiai intézmény diákjai is. A versenyzőket két neves szaktekintély értékelte – Prehoffer Gábor furulyaművész, tanár, valamint Bánfi Balázs furulyaművész, tanár és szaktanácsadó. A vasvári zeneiskola furulyásai ismét remekeltek a megmérettetésen – az elmúlt két évhez hasonlóan idén is kiemelkedő eredményekkel, 1 nívódíjjal, 1 kiemelt arany és 5 arany minősítéssel térhettünk haza a versenyről:

Kérges Dorottya – nívódíj. Felkészítő tanára: Kérges Albert. Kíséret: Kérges Barnabás.

Palatin Cintia – kiemelt arany minősítés. Felkészítő tanára: Vajda Szilárd. Kíséret: Farkas Anikó.

Glavánovics Martin – arany minősítés. Felkészítő tanára: Vajda Szilárd. Kíséret: Farkas Anikó.

Nagy Amanda – arany minősítés. Felkészítő tanára: Vajda Szilárd. Kíséret: Farkas Anikó.

Nyári Virág – arany minősítés. Felkészítő tanára: Kérges Albert. Kíséret: Farkas Anikó.

Szecsődi Bence – arany minősítés. Felkészítő tanára: Vajda Szilárd. Kíséret: Farkas Anikó.

Vasvári Régizene Együttes – arany minősítés. Tagok: Kérges Dorottya, Kereszti Réka, Nagy Angyalka, Hirschmann Anett, Hajdu Anna, Baranyai Anna. Felkészítő tanáruk: Kérges Albert.

Gratulálunk az eredményekhez!

Helikoni Ünnepségek Keszthelyen

A keszthelyi „Helikoni Ünnepségek” elnevezésű verseny a középiskolás korosztály számára kétévente kerül megrendezésre. A továbbképzős diákoknak ez egy kiváló alkalom neves zsűri és népes közönség előtt bemutatkozni. A vasvári zeneiskola rendszeres résztvevője a fesztiválnak. Idén az eddiginél is több diákkal indultunk útnak a Balaton felé. A zeneiskola komolyzene kategóriában 7 szóló- és 3 kamara-, könnyűzene-ének kategóriában 1 produkcióval nevezett. A háromnapos rendezvény első és második napján több helyszínen zajlott a verseny, s a három napon körülbelül 4000 résztvevő hömpölygött Keszthely utcáin.  A komolyzene kategória zsűrije Matuz István Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas fuvolaművész, számos hazai és nemzetközi elismerés birtokosa, Miller Lajos Kossuth-díjas operaénekes, Balázs Árpád Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, Kovács Kálmánné Németh László- és Kiss Árpád-díjas zongoratanár, a kategória védnöke Ember Csaba, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák szövetségének elnöke volt. A könnyűzenében indulókat Ungár Anikó bűvész, előadóművész, Bakó Gábor táncos, koreográfus, pedagógus és Homonyik Sándor előadóművész értékelte. A vasvári zeneiskola résztvevői szép élményekkel és eredményekkel tértek haza a fesztiválról.

Drimmer Márton (zongora) – ezüst minősítés. Felkészítő tanára: Janzsóné Földesi Ilona.

„Castrum Ferrum” Kvartett (kamarazene) – ezüst minősítés. Tagok: Tóth Flóra, Nagy Angyalka, Kereszti Réka, Hajdu Anna, Tóth Réka. Felkészítő tanárok: Kondics Tünde, Vajda Szilárd, Farkas Anikó.

Orff Ütősegyüttes (kamarazene) – ezüst minősítés. Tagok: Bíró Hajnalka, Tóth Réka, Koroknai Szandra, Tóth Csenge, Drimmer Márton. Felkészítő tanárok: Szabó Zoltán, Janzsó György.

Baranyai Anna (zongora) – bronz minősítés. Felkészítő tanára: Janzsóné Földesi Ilona.

Kereszti Réka (furulya) – bronz minősítés. Felkészítő tanára: Vajda Szilárd. Zongorakísérő: Farkas Anikó.

Varga Dávid (harsona) – bronz minősítés. Felkészítő tanára: Fehér Gyula. Zongorakísérő: Farkas Anikó.

Vasvári Régizene Együttes (kamarazene) – bronz minősítés. Tagok: Hirschmann Anett, Kereszti Réka, Nagy Angyalka, Farkas Adrienn, Hajdu Anna, Baranyai Anna. Felkészítő tanáruk: Kérges Albert.

Gerencsér Fruzsina (zongora). Felkészítő tanára: Farkas Anikó.

Hirschmann Bálint (klarinét). Felkészítő tanára: Kérges Albert. Zongorakísérő: Farkas Anikó.

Tóth Réka (zongora). Felkészítő tanára: Farkas Anikó.

Vass Alexandra (könnyűzene-ének). Felkészítő tanára: Farkas Anikó.

Gratulálunk!

Program
2019. november 16. szombat
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
11
12
13
14
15
16
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Időjárás
22 órakor Vasváron
10.2
99 %
páratartalom
Szél:
0.5 m/s

Forrás: met.hu
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)