Lakossági fórum a vasvári csatornázási munkák kapcsán

2012. március 26. 20:32:59  nyomtatási kép
Nagy érdeklődés kísérte a csatornázási munkákról szóló beszámolót és kérdések is bőven felmerültek a szennyvízberuházásról rendezett lakossági fórumon március 22-én. A Béke-házban Kovács Tilda polgármester, Pólya Gábor építésvezető és Varga Zoltán, a Polgármesteri Hivatal műszaki osztályának vezetője adott tájékoztatást és válaszolt az ingatlantulajdonosok kérdéseire.

A munkálatok félidejénél tart a vasvári szennyvízberuházás, amely óriási lehetőség a városnak, ugyanakkor elkerülhetetlen kényelmetlenségekkel is jár – mondta a lakossági fórum résztvevőit köszöntő szavaiban Kovács Tilda polgármester. Az eddigi és várható munkálatokról Pólya Gábor, a Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt. építésvezetője adott tájékoztatást. Az építkezés 2011 májusában kezdődött, azóta a 19 kilométeres gerincvezetékből 10 kilométer már a földbe került, a bekötő vezetékeknek 54, a települések közötti nyomóvezetékeknek pedig 80 százaléka készült el. 74 ingatlanban van szükség házi beemelőkre, ezeket április és június között alakítják ki. Alvállalkozó dolgozik Nagymákfán, és a Kilátó környéki utcarészekben, valamint a Vasvári Pál utcában, a Németh Antal utcára és környékére azonban új alvállalkozót keresnek. Jelenleg is folynak a munkák az Alkotmány utcában és a 8-as főút túloldalán, ott várhatóan egy hónapon belül végeznek. Sokan érdeklődtek volna arról, hogy saját utcájuk mikor kerül sorra, Pólya Gábor azonban elhárította a kérdést, mondván: számtalan körülmény befolyásolja a munkálatokat, a legtöbb helyen még az idén végeznek, de a beruházás befejezésének végleges határideje 2013. október vége.
Az építésvezető újra felhívta a figyelmet, hogy sehol sem szabad addig rákötni a vezetékre, amíg erről az önkormányzat hivatalosan nem értesíti a lakókat. Az üzembe helyezés előtt ugyanis víztartási próbákat tartanak majd, és könnyen előfordulhat, hogy elönti a víz az ingatlant. Ugyanakkor kiderült, hogy nem egy ütemben köt majd rá mindenki a csatornára, lesznek olyan utcák, amelyek a teljes befejezés előtt rácsatlakozhatnak a vezetékre, s jó hír, hogy az első leolvasásig a tisztító ingyen fogadja majd a szennyvizet. 
A résztvevők közül főleg az idősebbek érdeklődtek arról, kinek kell megoldani a rákötéseket. Minden ingatlanon a telekhatártól számított egy méteren belül biztosítják a rákötési pontot, addig kell elvinni a bekötő vezetéket. Aki tudja, kiássa, aki nem, az kénytelen vállalkozót megbízni a feladattal – hangzott a válasz. A szennyvízderítőre semmiképpen sem szabad rákötni – tette hozzá Pólya Gábor.
A lakók közül legtöbben az utcák burkolatának helyreállítása miatt aggódtak. Van, ahol valósággal megsemmisült a burkolat, és még a járda is kettétörött, ott most, ha eső esik, vajon meddig kell sárban közlekedni? – kérdezték. A kivitelezőnek az eredeti állapotot kell visszaállítania, ahol például beton járda volt, ott azt kell megépíteni – válaszolta az építésvezető. A pályázatban sávos helyreállítás szerepel, de az önkormányzattal együttműködve igyekeznek az utakat teljes szélességben, az eredeti vagy annál jobb burkolattal ellátva helyreállítani – tette hozzá. Kovács Tilda arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkák után egy évet várni kell a végleges burkolattal, máskülönben könnyen megsüllyedhet az út. Utána viszont végigjárják az utcákat, és ahol a legnagyobb gondok vannak, ott az önkormányzat anyagi lehetőségei szerint egymás után elvégzik a felújításokat – javaslata szerint az Esze Tamás és a József Attila utca az elsők között kerül majd sorra.  
Volt, aki azt tette szóvá, hogy utcájában az aknafedél nincs szintben az útburkolattal, és ez bizony tönkreteszi az arra közlekedő autókat. Pólya Gábor azt mondta, ez csak ideiglenes helyzet, de megígérte, hogy megnézik a kritikus helyeket, és a fedelek a végleges pályaszerkezettel biztosan egy szintbe kerülnek majd.
A fórum után az ingatlantulajdonosok egyéni, speciális kérdéseikre is választ kaptak az építésvezetőtől és Varga Zoltántól, a műszaki osztály vezetőjétől. 
Program
2019. november 16. szombat
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
11
12
13
14
15
16
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Időjárás
23 órakor Vasváron
10.1
100 %
páratartalom
Szél:
0.9 m/s

Forrás: met.hu
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)