Századik születésnapján köszöntötték Teri nénit

2011. november 21. 16:40:09  nyomtatási kép

Különleges ünnepséggel készültek az idősek otthonának dolgozói, lakói

November 19-én ünnepelte 100. születésnapját Tőke Béláné, Teri néni.  Nehéz korban született: tanúja volt világégéseknek, forradalomnak és rendszerváltásnak, s a családját sem kényeztette el a sors: Teri néni mégis mindig leküzdötte a nehézségeket, ma is derűs, békét és nyugalmat áraszt. November harmadik hétvégéjén a Vasi Megyei Idősek Otthonának vasvári intézményében meghatóan szép ünnepséggel köszöntötték.

Teri néni 1911. november 19-én Alsóújlakon látta meg a napvilágot földműves szülők gyermekeként. Szülei öt gyermeke közül egyedül érte meg a felnőttkort. 1930-ban házasságot kötött egy helyi gazdálkodóval, Tőke Bélával, s a családi birtokon több hold földön gazdálkodva folytatták a családi hagyományt. Teri nénit nem kényeztette el a sors: 1953-ban férjét megbízhatatlanság miatt internálták, ezután a fiatalasszonynak egyedül kellett szembenéznie a nehézségekkel és leküzdenie azokat. 1960-ban az államosítás során földjeiket elvették, férjének be kellett lépnie a TSZ-be. Teri néni otthon maradt, s a háztájit gondozta. Szabadidejében kézimunkázott, virágokat gondozott, s férjével közösen az alsóújlaki színi társulatban játszott. Szeretett férjétől 1979-ben kellett végső búcsút vennie. Frigyükből három gyermek született, de a sors az élet e területén is próbára tette őket: egyiküket korán elvesztették. Lányuk, Piroska 1934-ben született, 1937-ben fiuk, Frigyes, aki 1956-ban Amerikába ment. Azóta többször is járt itthon, s Teri néni is kétszer repülőre ült, hogy meglátogassa fiát és annak családját.  Négy unokája született: lányától Lajos és Szilvia, fiától István és Frigyes. Ma már 11 dédunokával és egy ükunokával is büszkélkedhet.

Teri néni egész életét Alsóújlakon élte, 2004 augusztusában költözött be a vasvári intézménybe, ahol most családja körében fogadta a gratulációkat a 100. születésnapját megelőző délutánon, november 18-án.

Vasvár polgárainak jókívánságait Kovács Tilda, a város polgármestere tolmácsolta. Mint mondta: ennyi évet csak az élhet meg, akinek a lelke fiatal marad, különösen, ha annyi nehézséget tartogat az élet számára, mint amit Teri néninek át kellett élnie. Majd a virágok és ajándékok között a miniszterelnök és a város köszöntő emléklapját is átadta az ünnepeltnek. V. Németh Zsolt, vidékfejlesztésért felelős államtitkár Böjte Csaba gondolatát idézte. Elhangzott: "Az élet az olyan, mint egy marék aranypor. Nagy érték, de ha nem adjuk oda másnak, akkor a mindennapok kiperegnek az ujjaink közül." Most egy olyan élet száz évét ünnepeljük, melynek minden percét másnak adta oda Teri néni, így ujjai közül nem tűntek el az aranyszemek, ellenkezőleg: bearanyozták mások életét. Majd kérte az ünnepeltet: ossza meg családtagjaival, az őt körülvevőkkel élményeit, küzdelmeit, azért, hogy tanuljunk, okuljunk belőle. Ezt követően Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte az ünnepeltet. Kiemelte: úgy véli, ahhoz, hogy valaki száz esztendőt megéljen, sokkal több kell egészségnél, mentálisan is jól kell megélni a mindennapokat. Teri néni viharos századot élt meg, hiszen két világháború, forradalom, rendszerváltás és megannyi személyes családi nehézség közepette élte mindennapjait. Majd Ágh Ernőné, s Vas Megyei Kormányhivatal főigazgatója adta át születésnapi jókívánságait. Mint mondta: ha Teri nénire néz, akkor a nyugalmat és a szeretetet látja. Születésnapi ajándékként azzal készült, hogy utánajárt, miről is szóltak a vasi hírek akkor, mikor az ünnepelt a világra jött, s átadta a korabeli újságok másolatát, melyek hűen tükrözik, mekkora utat tett meg száz esztendő alatt.

Teri néni szülőfalujának jókívánságait Németh Tibor polgármester tolmácsolta. Elmondta, nagy öröm számára, hogy második alkalommal vehet részt Alsóújlak egy szülöttjének 100. születésnapján. Kiemelte, ha meg akarná alkotni e nap emlékérmét, két nemesfém jutna eszébe: az arany és az ezüst. Ugyanis, aki száz évet meg tud élni annak csak aranyból lehet a szíve, az ezüst pedig, mintha az átélt telek nyomot hagytak volta, ott csillog minden idős ember haján. Majd a település ajándékai között átnyújtott egy emlékplakettet, melynek háttérben az ünnepelt szülői háza is látható. Az otthon lakóinak nevében Nagy István gratulált és kívánt jó erőt és egészséget Teri néninek, míg a különleges születésnapi ünnepség szervezőinek, az intézmény dolgozóinak jókívánságait Némethné Baráth Anikó intézményvezető tolmácsolta. Egyben köszönetet mondott mindazoknak, akik lehetővé teszik, hogy feladatukat ilyen jó körülmények között, támogató környezetben végezzék. Gondolatait egy mosolyogtató megállapítással zárta: "a születésnapok jót tesznek az egészségnek, azok élnek a legtovább, akiknek a legtöbb van belőlük." A köszöntők sorát a Kardos László Általános Iskola diákjainak jókívánságokkal teli zenés, verses műsora zárta. Majd miközben Teri néni kedvesen fogadta a gratulációkat és koccintott az ünneplőkkel, begördült a hatalmas, tűzijátékkal díszített torta, tetején a megélt száz esztendőt jelképező gyertyával.

-vv-


Program
2021. január 16. szombat
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)