Programokban gazdag ősz a zeneiskolában - vendégszereplések, utcazene, vetélkedő, filmvetítés

2011. november 01. 18:09:16  nyomtatási kép

24 város polgármestereinek találkozója Körmenden

A három ország - Ausztria, Magyarország, Szlovénia - határmenti városait egyesítő,  turizmusfejlesztésre irányuló projekt legnagyobb eseménye Körmenden volt ez év szeptember 16-án, amikor oda érkezett a 24 város polgármestere és az őket kísérő delegáció.
A vasvári küldöttség tagja volt a Városi Zeneiskola két csoportja, a Hegyhát Rézfúvós Együttes és az Ifjúsági Fúvószenekar. Az intézmény kamaraegyüttese a közelmúltban megújult főtér alkalmai színpadán mutatkozott be, a fúvószenekar pedig térzenét adott Körmend sétálóutcáján. A vasvári zeneiskola nem először szerepel a 24 város szövetsége elnevezésű projekt rendezvényein - korábban a Vasvári Régizene Együttes, a Saltarello Tánccsoport, valamint a Hegyhát Rézfúvós Együttes adott nagy sikerű hangversenyt az ausztriai Fürstenfeldben.

IV. Európai Kultúra Napja

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány, a Szlovén Fafaragók és Faszobrászok Szövetsége, Vasvár Város Önkormányzata és a Nagy Gáspár Kulturális Központ "Önkéntességgel a kultúráért - kultúrával az önkéntességért" címmel szervezett rendezvényt Vasváron.
A délelőtti konferenciákat és előadásokat követően délután Nemzetközi Kulturális Gálára került sor, ahol a zeneiskola fuvola-triója (Gotthárd Rebeka, Tóth Flóra, Gotthárd Bianka) Beethoven Örömódáját, az Európai Unió himnuszát adta elő.

Liszt-vetélkedő

Szeptember 21-én kezdődött a Jeunesses Musicales Magyarország Egyesület és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem által közösen szervezett "Vándorélet" - Liszt Ferenc nyomában című, középiskolások számára meghirdetett műveltségi vetélkedő.
A verseny két részből áll: szeptember 21. és november 30. között tíz online forduló keretében a csapatok virtuálisan végiglátogatnak tíz olyan várost, amely Liszt életében fontos szerepet játszott. A hat legmagasabb pontszámot elérő csapat jut a döntőbe, amelyre december 10-én kerül sor a Művészetek Palotájában. A fődíj külföldi utazás egy Liszt Ferenc életéhez kötődő városba. A 144 nevező között szerepel a vasvári zeneiskola "gLisztando" csapata is: Baranyai Anna, Bíró Hajnalka, Gerencsér Fruzsina, Hirschmann Bálint és Kereszti Réka. Jelenleg a verseny felénél tartanak, s eddig nagy sikerekkel vették az akadályokat. Október 13-án a Bartók Rádió Muzsikáló délután című műsorában részletet olvastak fel a csapat sziporkázó írásából, mely az egyik feladathoz kapcsolódott. Külön feladatként a csapat azt is bevállalta, hogy kisfilmet készít a vetélkedő folyamatáról - ily módon kívánnak pályázni a különdíjra is, melyet az a csapat kap, aki legszellemesebben örökíti meg a részvételét. A film a tervek szerint a vasvári zeneiskolában is bemutatásra kerül decemberben. Hajrá gLisztando!!!

"Miénk itt a tér" - utcazene október 1-jén

A vasvári zeneiskola a hagyományokhoz híven idén is térzenével ünnepelte a zene világnapját. Október 1-jén - a tavalyi zord idővel ellentétben - gyönyörű napsütés és vidám muzsika köszöntötte a járókelőket Vasvár főterén. A program kamarazenével kezdődött, ahol az intézmény diákjai és tanárai mutatkoztak be. Közreműködött: Tóth Petra és Palatin Máté zongorán, a Fuvola-kvartett - Katona Kitti, Tóth Krisztina, Gotthárd Rebeka és Gotthárd Bianka, valamint Farkas Anikó és Szabó Zoltán zongorán. Ezt követően az Ifjúsági Fúvószenekar adott nagy sikerű koncertet a dísztéren. A csoport erre az alkalomra vidám, ismerős dallamokkal, slágerekkel készült.

Filmvetítés a zeneiskolában

"1875 márciusában nevezte ki a Parlament Liszt Ferencet a Zeneakadémia elnökévé. A patinás,  nemzetközi hírű intézmény falai közt sétálva a XIX. század egyik legnagyobb magyar zeneszerzőjére és muzsikusára,  Liszt Ferencre emlékezünk. A lírai dokumentumfilm a 200 éve született mester  életének és szellemi örökségének titkait kutatja Bogányi Gergely Kossuth-díjas művész különleges zongorajátékával kísérve"
Október 7-én, pénteken filmvetítésre került sor Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója kapcsán a vasvári Városi Zeneiskola szervezésében az intézmény hangversenytermében.
A dokumentum jellegű filmet a Duna Tv készítette Ókovács Szilveszter forgatókönyve alapján. A filmet tartalmazó dvd-anyagot a Duna Televízió biztosította a szervező Városi Zeneiskola számára.
A filmvetítés előtt és után a "Magyar és európai - Liszt Ferenc (1811-1886)" címet viselő 16 plakátból álló kiállítást is megtekinthették az érdeklődők a zeneiskola folyosóján, melynek megnyitójára az idén húszéves intézmény ünnepélyes tanévnyitóján került sor. A plakátok a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont, a Nemzeti Kulturális Alap és a Liszt  Múzeum Alapítvány támogatásával jelentek meg. A kiállítás támogatói: Vasvár Város Önkormányzata, a budapesti Balassi Intézet, valamint a gersekaráti művelődési ház.


Az Ifjúsági Fúvószenekar Győrváron

Október 2. és 7. között Kuruc hét, október 8-án a IX. Kuruc Fesztivál volt Győrváron - a híres csatára emlékeztek a falubeliek, a meghívottak s a népes közönség. A fesztivál a Faluház Baráti Kör szervezésében zajlott - a reggeli zenés faluébresztőt követően a résztvevők a kuruc történelmi emlékparkba vonultak - jelmezesek és lovasok vezetésével -, ahol szavalatokkal, dalokkal, tánccal idézték a kor hangulatát, majd Kovács Ferenc, Vas megye Közgyűlésének elnöke mondott ünnepi beszédet. A program délután kiállítás-megnyitóval, majd zenés produkciókkal folytatódott, ahol a vasvári Városi Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekara is bemutatkozhatott. Az együttes egy kis ízelítőt adott repertoárjából, műsorukban a rendezvényhez illő kuruc dallamok is megszólaltak.
Kondics Tünde

Program
2021. január 16. szombat
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)