Egy polihisztor emlékezete

2011. október 29. 15:33:29  nyomtatási kép

Jubilál az intézmény: Németh Antal múzeumalapító emléke előtt tisztelegtek

Fennállásának 60. évfordulóját ünnepli a Vasvári Múzeum. A jubileum alkalmából felavatták az intézményalapító, Németh Antal emléktábláját, s a jeles közéleti személyiség, lokálpatrióta emlékét őrző tárlatot. Szintén az évfordulóra készült el az a látványraktár, amelynek tárlóiban méltó helyet kaptak az általa alapított helytörténeti gyűjtemény legszebb darabjai.

Németh Antal (1892-1965) kezdeményezésére 1951-ben, mint Járási Múzeum nyitotta meg kapuit a mai intézmény elődje. Az egykori múzeum eredetileg a volt szolgabírói hivatal, a korabeli kultúrház épületében kapott helyet: az épület falán ma már emléktábla őrzi Németh Antal emlékét. Október 28-án családja, barátai, tisztelői és a szakma jeles képviselői jelenlétében leplezték le a Vasvár önkormányzata és a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága által állított emléktáblát.

A résztvevőket dr. Zágorhidi Czigány Balázs, a Vasvári Múzeum igazgatója köszöntötte, majd felelevenítette az épület XVIII. századig visszanyúló történetét. Németh Antal munkásságát Kovács Tilda, Vasvár polgármestere méltatta. Mint mondta: Németh Antal belülről motivált ember volt arra, hogy értéket teremtsen, értéket adjon át és a tudást halszolja. Fontos célként tűzte ki maga elé, hogy a múlt értékeit a jövő nemzedékének továbbörökítse, bemutassa. Két nagy álma közül az egyik, hogy múzeuma legyen Vasvárnak, megvalósult. A másik, miszerint a műtárgyak elhelyezéséhez megfelelő raktár is rendelkezésre álljon, még várat magára, bár a szakemberek mindent megtesznek azért, hogy a nagy előd ezen álma is valóra válhasson. Hozzátette: másik szenvedélye a Vasvári Újság volt, melyet szintén sikerült megőrizni, tovább éltetni. Kiemelte: Németh Antal polihisztor volt a szó minden értelmében. Szinte nincs a város korabeli tudományos és közéletnek olyan területe, ahol ne tevékenykedett volna, ne alkotott volna maradandót. Akkoriban, egy nehéz korszakban ő vetette el azt a magot, melyből mára Vasvár a Magyar Kultúra Városává lett.  

Majd dr. Nagy Zoltán megyei múzeumigazgató és Kovács Tilda polgármester leleplezték az alapító portréjával díszített emléktáblát és elhelyezték a megemlékezés koszorúit.

A jubileumi ünnepség a múzeumban Németh Antal emlékét őrző tárlat megnyitásával folytatódott. Dr. Nagy Zoltán megyei múzeumigazgató ünnepi köszöntőjében az alapító életútját ismertette, munkásságát méltatta. Mint mondta: Németh Antal nagy idők tanúja volt. Vérzivataros korszakban élt: olyan korban, mikor helyt kellett állni. Hozzátette: Dömötör Sándor, a Savaria Múzeum egykori igazgatója így írt róla: "Németh Antal végtelenül egyszerű, örökké mosolygós, derűs és szerény ember volt. Ő volt a Vasvári Járási Múzeum alapítója és igazgatója, a Vasi-Hegyhát szerelmese, emlékeinek szorgalmas gyűjtője, a hegyháti nép fáradhatatlan közéleti nevelője, aktív népművelője, egészséges lokálpatrióta. Ugyanakkor kutató, ügyvédbojtár, népvezér és lapszerkesztő. Gondos családapa, s a legemberibb ember, akit valaha is megismertem."  Németh Antal 118 éve, október 13-án született Vasváron. Ifjúkorától kezdve szorgalmasan tanulmányozta az elsősorban történelmi, muzeológiai vonatkozású szakkönyveket, szakfolyóiratokat, hogy pótolhassa mindazt, amit rajta kívül álló okok miatt az iskolától nem kapott meg.  1949-ben baráti kapcsolat szövődött közte és Dömötör Sándor múzeumigazgató közt. S Dömötör szakmai irányítása mellett tovább folytatta gyűjtőtevékenységét, miközben a Vasvári Járási Múzeum létrehozásának szükségességét már az 1920-as években is felvetette, s neki köszönhető, hogy 1951. szeptember 30-án megnyitotta kapuit az intézmény. Ettől kezdve haláláig lelkiismerettel vezette a múzeumot, szívvel-lélekkel gondozta a gyűjtött anyagát. Minden szabadidejét a múzeumi munkára és önmaga szakmai továbbképzésére fordította és remélte, hogy kis múzeuma idővel méltó lesz Vasvár nagy múltjához. Utolsó napjait is a városnak, a gyűjtemények szentelte. 1965 szeptemberében vízvezetéket árkoltak és a munkások csontmaradványokra bukkantak. Németh Antal azonnal munkához látott és az árokban görnyedve maga szedegette ki óvatosan a csontokat. Másnap folytatta munkáját és délután fáradtan tért haza, nem sokkal később rosszul lett. Kórházba került. Felesége segítségével az Élet és tudományt még átlapozta, s 20-án visszaadta lelkét teremtőjének, az utókorra hagyva egy élet munkáját. Az ekkor született nekrológok olyan ember képét tárják elénk, kinek emléke halhatatlan lesz, míg művelődni vágyó emberek élnek e Földön - hangzott el.

Majd dr. Nagy Zoltán megköszönte dr. Zágorhidi Czigány Balázs és dr. Kiss Gábor kiváló szakmai munkáját. Köszöntőjét azzal a felvetéssel fejezte be, hogy a helyi múzeum viselhetné eztán az alapító Németh Antal nevét.

A megemlékezést követően dr. Zágorhidi Czigány Balázs mutatta be a jubileumra elkészült látványraktárt. Az igazgató elmondta: a legutóbbi pályázati programunknak köszönhetően befejeződött a kolostorépület tetőterének berendezése, s ezzel lehetőségük nyílt a helytörténeti anyag elhelyezésére és bemutatására. A tetőtér egyik helyiségében úgynevezett látványraktár létesült, amely olyan, a látogatók számára is nyitott raktárt jelent, ahol nagyobb mennyiségű tárgyat mutatnak be tematikus rendben elhelyezve. Németh Antal gyűjteménye mellett itt kapott helyet az az anyag is, amely az elmúlt évtizedekben került a Vasvári Múzeumba. A búcsújárás történetét őrző emléktárgyak, emlékképek, a mesterségek emlékeit felelevenítő tárgyak mellett jelentős néprajzi és értékes egyházi anyag is méltó otthonra talált itt. -vv-

Program
2020. június 6. szombat
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)