A hegyháti értékcsere, avagy Toborzó harmadszor

2011. október 08. 19:22:40  nyomtatási kép

A harmadik Hegyháti Toborzó közeledtével megvontuk az eddigi mérleget, s a megszerzett tapasztalatok figyelembe vételével várjuk az újabb rendezvény megvalósulását.

A Hegyháti Toborzó elsősorban a kistérség 22 falujának közösségi tevékenységeire alapozott, de befogadó és nyitott mind földrajzi, mint műfaji, mind pedig a közösségi működési forma tekintetében. A generációs együttműködések erőteljesek, hatékonyak, példaértékűek voltak a rendezvény megvalósulása során. Az együttműködések erősítették a program szereplőinek toleranciáját, szolidaritását.

Az eddigi toborzók programjait, a rendezés tanulságait, az után követés módszereivel a Hegyháti Kulturális Kerekasztal résztvevőivel is megvitattuk. A közös gondolkodás és értékelés eredményeként megállapítható, hogy a megfogalmazott céljaink nagyban megvalósultak, életképesek, és továbbfejleszthetőek.

Minden tekintetben találó volt a program elnevezésének névválasztása. A Hegyháti Toborzó elvi szinten és a gyakorlatban is megvalósította a Hegyháti Kistérség településeinek, és a határainkon túl, de a földrajzi közelségben élő magyar közösségek összefogását, a helyi értékek számbavételét és bemutatását, az amatőr és profi előadók, és a különböző korosztályok, együttműködését.

Megerősítette a térség kis csoportjaiban, közösségeiben "dolgozó" civilek hasznosságtudatát, társadalmi elismertségét, segítette a generációk összefogását. A különböző társadalmi összetételű településekről érkezők közösség fejlesztői tapasztalataikat, rendezvényszervezéssel kapcsolatos ismereteiket is bővíthették a "sikeres" rendezvény megvalósítása érdekében. A program jó alkalom volt arra is, hogy tapasztalatokat szerezzenek hivatásos és amatőr művészeti alkotó - tevékenységek közös, s egymástól jól elkülöníthető elemeiről. Az egész napos rendezvényeken módszertani ismeretekkel is gazdagodtak azok a helybéli csoportvezetők, helyi koordinátorok, akik a saját településeiken dolgoznak, s akik természetesen a háttérből minden professzionális segítséget megkaptak a Nagy Gáspár Kulturális Központ munkatársaitól is. Ugyanezt mondhatjuk mi is el, a települések mindenben igazodtak kéréseinkhez. Az idei év falunapi rendezvényein már erőteljesen tapasztalható volt, hogy a Hegyháton elindultak a kulturális programcserék, amik költséghatékonyan, ugyanakkor szakmailag színvonalas módon szolgálták a közönséget. A toborzó nem csupán csak az előadó művészet terén kínál "termékeket", hanem valódi megkóstolható, megízlelhető helyi tájtermékeket, a településre jellemző tárgyi örökség elemeket is bemutat. A falvédő gyűjtés, az arató képek bemutatása, a lekvár főzés, s az idei évben a régi sparheltek bemutatása, a templomi koncert, mind közösségi összefogásban valósultak meg. Szándékosan nem írok település neveket, mert az együttműködés során ki-ki tehetsége, akarata szerint kapcsolódott be a dolgok menetébe, s mivel a Hegyháti Toborzó bemutatkozó rendezvénye mögött a fent leírt jellemzőkkel, egy folyamatos közművelődési tevékenység zajlik, ezért bármikor lehet csatlakozni. A dolgok rendjéből adódóan természetesen vannak még nehézségek, de elmondhatjuk, hogy több a biztos pont, ami reményt ad arra, hogy akár jubileumi éveket is megérjen a Hegyháti Toborzó, akkor is, ha a közigazgatási határok, elnevezések a jövőben esetleg változnak. Továbbra is az együtt munkálkodás és a találkozás örömét tudjuk kínálni egymásnak.

Mindenkit szeretettel várunk, ismerkedjenek meg a Hegyhát értékeivel, amiből a települések ízelítőt adnak a III. Hegyháti Toborzó bemutatkozó rendezvényén a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központban, 2011. november 5-6-án.     G. Szakály Georgina


 

Program
2019. május 23. csütörtök
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
13
15
19
20
21
22
23
24
27
28
30
31
Időjárás
23 órakor Vasváron
12.9
60 %
páratartalom
Szél:
2.5 m/s

Forrás: met.hu
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)