A mesék útján - olvasótábor a könyvtárban

2011. június 30. 09:13:10  nyomtatási kép

Egy hétre valódi gyermekparadicsommá változott a Dr. Bendefy László Városi Könyvtár: az intézmény termeit "olvasómanók" népesítették be, hogy kalandos utazást tegyenek a betűk varázslatos világába. Miközben őket az olvasás, a könyvek szeretete, a képzeletet gazdagító mesék világa kovácsolta csapattá, a velük foglalkozó felnőtteket az olvasóvá nevelés szándéka vezérelte.

A júniusi, alsó tagozatosoknak szervezett olvasótábor már tradíció a vasvári intézményben. A programok azonban korántsem hagyományosak: a gyermekkönyvtár dolgozói évről évre megújuló kínálattal csalogatják a kicsiket, akik újra és újra visszatérnek, hogy a varázst rejtő kötetek között töltsék a vakáció első napjait.

Az idei programsor ismerkedő nappal nyitott: elkészültek az olvasótábori pólók, sorversenyekkel, játékos vetélkedőkkel tarkított, vidám "összerázódós" programokon ismerkedtek a hét résztvevői. A délutánt irodalmi fülbevaló színesítette: versekkel, dalokkal hangolódtak a hétre. Másnap a Csillag-gyűjtő gyalogtúra csalt vidámságot az arcokra. A kicsik felkerekedtek, s meg sem álltak Varga Károly alsóújlaki farmjáig, mely megannyi csodát tartogatott: állatsimogatással, játékkal, ételkóstolóval hamar elrepült az itt töltött idő. A túra másnapján, szerdán a gyermekkönyvtárban író-olvasó találkozóval folytatódott a programsor: Bosnyák Viktória, a Tündérboszorkány szerzője invitálta különleges varázsvilágba a résztvevőket. Az írónő nemcsak művei tartalmát mutatta be, hanem egy-egy kötet keletkezésének körülményiről is mesélt a gyerekeknek. S többek között azt is megtudhatták a kis táborozók, miért nem tanácsos egy könyvet előbb filmen megnézni, aztán elolvasni az eredeti kötetet. Az előadást követően Makk Marci alakja elevenedett meg a teremben, ahol Vörösné Bognár Katalin egészségnevelő irányításával az egészségről és annak megőrzéséről szóló játékok, vetélkedők tették tartalmassá a napot. Természetesen a sport sem maradt el.  Csütörtökön aztán ismét egész napos kirándulás várt az olvasótábor résztvevőire: Nádasdon ugyanis öt város és Nádasd község könyvtárainak olvasótáborosai találkoznak. A kicsik itt szellemi akadályversenyen, sorversenyekben mérhették össze tudásukat. A vetélkedők során - az életkori sajátosságoknak megfelelően - elmélyedhettek a helyismeretben és újabb tudásanyaggal gazdagodhattak Vas megye településeit illetően. A vegyes csapatoknak köszönhetően pedig újabb barátságok is születtek. A sorversenyeket kézműves foglalkozások váltották: szalvétatechnikával képek, színes napellenzők, kulcstartók, könyvjelzők készültek. A vidám nap zárásaként a Tarisznyások együttes adott koncertet.

A tábori hét utolsó napja a hagyományőrzés és a zene jegyében telt: a gyerekeket Szabó Veronika kalauzolta a népdalok világába, majd táncház csalt mosolyt az arcokra az Ungaresca Táncegyüttes két tagja, Károlyi Benedek és Szabó Veronika irányításával. A zenés-táncos programokat táborzáró vigasságok váltották: a süteményvarázs és a tábori ki mit tud után nem maradt el a jutalmazás sem. S a hét végére bizonyossá vált: a programsor elérte célját. Az itt táborozó alsó tagozatos kisdiákok ma már nem csupán a könyvek birodalmaként, hanem varázslatos kalandok tárházaként is tekintenek a könyvtárra.

E gazdag programsorozat létrejöttét támogatta a szülői befizetések mellett a könyvtár TÁMOP-3.2.4-08/1-2009-0028 "Tudásdepó-Expressz" pályázata és Vasvár Város Önkormányzatának Civil alapjából elnyert támogatás is. -vv-

 

 

 

Program
2019. november 16. szombat
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
11
12
13
14
15
16
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Időjárás
22 órakor Vasváron
10.2
99 %
páratartalom
Szél:
0.5 m/s

Forrás: met.hu
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)