Alternatív energiával költséghatékonyan

2011. június 27. 20:41:22  nyomtatási kép

Környezettudatosság és költséghatékonyság. E két gondolat vezérelte a kisváros képviselő-testületét, amikor a távhőszolgáltatás rendszerének átgondolása, stabil és gazdaságos alapokra helyezése mellett döntött. A földgáz árának drasztikus változásai és környezetvédelmi szempontok egyaránt az alternatív technológiák alkalmazásának irányába mutatnak. A város vezetősége jelenleg a biomassza alapú távfűtőmű kialakításának és a geotermikus energia felhasználásának lehetőségeit is mérlegeli.

A városi távfűtés új alapokra helyezésén több éve dolgozik a városvezetés. Egy évvel ezelőtt az önkormányzat a Környezet és Energia Operatív Program keretében közel 68 millió 800 ezer forint támogatást nyert el a biomassza (faapríték) alapú távfűtés megvalósítására. A mintegy 115 millió forintos projekt megvalósítását követően a Béke utcai fűtőmű állt volna át az új rendszerre. A képviselők azonban tavasszal az elnyert pályázat visszavonása mellett döntöttek. Kovács Tilda polgármester elmondta: a testület helyes döntést hozott, mikor a támogatás visszautasításáról döntött. Az önkormányzat ugyanis olyan árajánlatokat kapott a közbeszerzéseknél, melyek erősen meghaladták a megtérülési arányt. E beruházás megvalósítására ma már sokkal kedvezőbb pályázati konstrukciók is rendelkezésre állnak. Át kell gondolniuk azt is - teszi hozzá a polgármester, - hogy a folyamatos tehergépkocsi közlekedés miatt szerencsés lenne-e, ha a beruházás a város közepén, az iskola közvetlen közelében valósulna meg.

Hozzátette: a megoldást azonban mindenképpen a megújuló energiákban látják, hiszen e projektek amellett, hogy hosszútávon jelentős megtakarítást hoznak, más szempontból is fontosak. A vezető közgazdászok ugyanis a válságból való kilábalás lehetőségét a zöldtechnológiától várják, s a fűtéskorszerűsítés megvalósításával pedig az új iparág Vasváron is megjelenhet. A polgármester elmondta, hogy a jelenlegi törvényi szabályozás mellett a geotermikus energiára való áttérés lenne a leginkább járható út Vasvár esetében. Mivel a jelenlegit is csak akkor lehet fenntartani, ha egy újabb visszasajtoló kút fúrása megtörténik.  Ám mindebben még sok a nyitott kérdés. Az egyeztetések, tárgyalások már megkezdődtek, s lassan a megtérülést bemutató számítások is elkészülnek. Pontosan kell látniuk ugyanis a beruházás megkezdése előtt, hogy a projektre fordított összeg hány év alatt térül meg. Ez azért is fontos, mert a pályázatok maximum 10-15 éves megtérülési időt támogatnak.  Kovács Tilda elmondta: a jövőben a két fűtőműrendszert össze kell kapcsolni, hiszen a fogyasztók száma két fűtőműhöz alacsony, ráadásul a két rendszer összekötésével és az alternatív energia felhasználására történő áttéréssel egyéb költségek is csökkenthetőek lesznek majd. Így a környezetvédelem gazdaságosságot is eredményezne.

Hozzátette: mindemellett komplex tervet dolgoz majd ki a képviselő-testület további energiafelhasználást csökkentő beruházásokról, s e területeken szintén kalkulálniuk kell a költségekhez viszonyított megtérülési idővel.

-vv-

 

 

Program
2019. november 16. szombat
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
11
12
13
14
15
16
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Időjárás
22 órakor Vasváron
10.2
99 %
páratartalom
Szél:
0.5 m/s

Forrás: met.hu
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)