Több évtized hagyományaira építve újul meg a fesztivál

2011. június 13. 09:16:12  nyomtatási kép

A hagyományokra épített szervezés, a szakmaiság terén való folyamatos fejlődés, s a csoportok egyre nagyobb érdeklődése mára országosan is elismert szakmai fórummá tette a vasvári Színjátszó Fesztivált. A tíz év tapasztalatával, s több évtized hagyományával a hátuk mögött a Nagy Gáspár Kulturális Központ munkatársai a Magyar Szín-Játékos Szövetséggel, a Magyar Művelődési Intézet Képviselőjével, vasi művelődési szakemberekkel és a Nagy Gáspár Alapítvány közreműködésével szeptemberben egyeztető tárgyalásokon kezdik meg a jövő évi fesztivál szervezését.

S, hogy mi lesz az országos együttmunkálkodás célja? Nyitni az unió országai felé, kimozdulni a vasvári helyszínekről, nagyobb hangsúlyt helyezni a marketingre, kiaknázni a 24 város szövetsége projektben lévő kulturális lehetőségeket, s nem utolsó sorban elősegíteni Nagy Gáspár szellemi hagyatékának minél szélesebb körű megismerését - sorolja a szervezetek összefogásának fontosabb pontjait Gergye Rezső, a Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatója. Az előzetes tervek szerint jövőre még az eddiginél is erőteljesebb szűrőt alkalmaznak a csoportok meghívásánál, s a fesztivál jóval korábban kerül meghirdetésre, lehetőséget adva ezzel a csoportok célirányos felkészülésére.

- Bár a bemutatott előadások számát nem tervezzük növelni, reményeink szerint a közös munkálkodás eredményeként még az ideinél is színvonalasabb előadások jönnek majd Vasvárra - hangsúlyozza az igazgató. Az előzetes egyeztetések során már az időpontok tervezése is előtérbe került: jövőre - a hosszú hétvégének köszönhetően - csütörtöktől keddig válik majd a színjátszó csoportok otthonává Vasvár. Az elmúlt években a fesztivál mintegy "piacként" is működött: nem egy példa akadt arra, hogy a fesztiválon bemutatkozott csoportok számára fellépési, bemutatkozási lehetőséget kínáltak más települések rendezvényei is.

- Ez az a pont, mikor a lehetőségek és a velünk szembeni elvárások találkoznak: a fesztivál csoportjai megteremtik annak a lehetőségét, hogy a bérletsorozat előadásai megfelelő színvonal mellett megfizethetőek legyenek. Ennek a folyamatnak az erősítése, mások számára is hozzáférhetővé tétele is kiemelt célja lesz a jövő fesztiváljainak, éppúgy, mint a helyszínek számának növelése - teszi hozzá. A szervezők nemcsak a kistérség településeire viszik majd ki az előadásokat, hanem a színházterem színpadát is el-elhagyják majd a csoportok. A játék a város több pontján szabadtéri helyszíneket is érint majd. Erre azonban nem kell egy évet várnia a kisváros lakóinak: június 30-án a magyarremetei táncosok bemutatóját tekinthetik meg az érdeklődők a város új rendezvényterén, majd július 3-án a veszprémi Pannon Várszínház előadásában Carlo Goldoni: Két úr szolgája című komédiáját láthatja itt a közönség. Nagymákfán, ugyancsak különleges, külső helyszíneken rendezik június 27. és július 3. között a Nagymákfai Pikniket. A Hegyháti Napok alatt pedig a kolostorkertet is megnyitják majd a komolyzenei rendezvények és így a közönség előtt is.

-vv-

Program
2020. november 23. hétfő
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)