Pályázati támogatásból fejlesztenek

2011. február 17. 12:30:15  nyomtatási kép

Történetének egyik legnagyobb fejlesztéséhez érkezett az idei esztendőben a hegyháti kisváros: elkezdődhet a csatornahálózat teljessé tétele. Ez a mintegy 1,2 milliárd forintos beruházás azonban csak egy a város 2011-re tervezett fejlesztései közül. Kovács Tilda polgármesterasszony úgy látja, bár nehéz év elé néz a város, a pályázati lehetőségeket kihasználva a gyarapodó idén is Vasvár jelzője lehet.


 

- Idén az önkormányzat előtt két fontos, kiemelt feladat áll: az egyik a városi intézmények működtetésének megfelelő színvonalú biztosítása, a másik pedig a fejlesztések megvalósítása. - kezdi a beszélgetést Kovács Tilda, Vasvár polgármestere.

- Bár az anyagi lehetőségeink idén sem lesznek jobbak, szeretnénk fenntartani a meglévő intézménystruktúránkat, ez azonban a jelenlegi anyagi kondíciók közepette csak nagyon szigorú és következetes gazdálkodással valósítható meg. Első lépésként a nem kötelező önkormányzati feladatok ellátását mérsékeltük, ilyen például a fürdő téli üzemeltetése, valamint az energiatakarékos működését is előtérbe helyeztük. Emellett az önkormányzati működés valamennyi területén minden kiadást megvizsgálunk és amit lehet, mérséklünk, illetve felszámolunk, ezekkel jelentősen csökkenthető a működési hiány - hangsúlyozza Kovács Tilda, majd hozzáteszi: e takarékossági lépések ellenére a várható működési hiány jelentős lesz, ám a képviselő-testület bízik abban, hogy mindazoknál a kötelező feladatoknál, amelyeknél nem elég az államilag biztosított normatíva, megkapja a város a hiányzó összeget az államtól.

Az esztendő megvalósuló projektjei közül a legnagyobb a csatornahálózat teljessé tételét célzó beruházás, melynek összköltsége több mint 1,2 milliárd forint. Ekkora fejlesztés előtt Vasvár még soha nem állt. A tervek szerint - a hosszú előkészítő szakasz után - április elsejével a tényleges munkák is megkezdődnek majd. E projekt esetében már lezajlott a közbeszerzési eljárás, megtörtént a kivitelező kiválasztása, következő lépésként minden érintett háztartást felkeresnek majd a szakemberek, így minden vasvári tájékoztatást kap arról, hogy a saját házánál milyen munkálatok lesznek, illetve azok mikor zajlanak. Kovács Tilda hangsúlyozta: minden olyan költség, ami a beruházással összefügg, az önkormányzatot terheli, a lakóknak a közmű-hozzájárulás költségét kell teljesíteniük.

Az Új Széchenyi Terv adta lehetőséget is szeretné kiaknázni az önkormányzat. Ennek keretén belül az általános iskola nyílászáróinak cseréjét szeretnék megvalósítani, valamint, ha a kiírás lehetővé teszi, az önkormányzati lakások nyílászáróinak korszerűsítésére is pályáznánk. A beruházás a fejlesztés és szépítés mellett az energiafelhasználást is hatékonyabbá tenné. Ugyancsak az Új Széchenyi Tervtől reméli a megoldást a város vezetése a hegyháti kisváros fűtés-korszerűsítésére. Bár a biomassza alapú fűtőmű létesítésére korábban már nyert pályázati támogatást Vasvár, ezt visszaadtuk, mert az akkor elnyert konstrukciónál jóval kedvezőtlenebb feltételek jelentek meg a jelenlegi kiírásban.  

Kovács Tilda kiemelte: a fejlesztések fontos része a természeti örökség feltételrendszerének jobbítása. Ennek keretében elengedhetetlen a Szentkút megújítása, amely a vallási turizmus egy fontos célpontja lehet. A fejlesztésben a Római Katolikus Egyház mellett partnere az önkormányzatnak az Erdészeti Zrt. is. Nem mondott le a város az egészségház-projekt megvalósításáról, mindenképpen szeretnének az egészségügyi ellátásoknak, szakrendeléseknek egy korszerűbb helyszínt biztosítani, e projekt megvalósítása szintén egy kedvező pályázati támogatás függvénye - hangsúlyozza a polgármester asszony.

A temető rendbetétele is az idei esztendő tervei között szerepel: a terület alsó részének feltöltése utáni tereprendezés még tavasszal sorra kerül, e területen újabb növények kapnak majd helyet.

Szintén napirenden tartja a kisváros vezetése a munkahelyteremtés kérdését is. Kovács Tilda elmondta, hogy örömteli, hogy három összközművesített telket is sikerült értékesíteni, ahol munkahelyek létesülnek, de még továbbiakat tudnak kínálni befektetés reményében. Emellett a futó pályázatok megvalósításában is kivitelezésében, kiemelten a csatorna beruházás, reményeink szerint vasvári vállalkozók kapnak munkát, és bízunk abban, hogy minél több vasvári munkavállalót alkalmaznak a feladatra.  

Fontos feladata a városnak a kulturális örökségének, intézmény-hálózatának és hagyományos, nagy érdeklődésre számot tartó rendezvényeinek megtartása.

A hagyományos programjaink, rendezvényeink idén is szerepelnek majd a város kulturális és turisztikai kínálatában. Ezekhez a lassan a város szimbólumává váló rendezvényekhez szeretnénk minél több külső pályázati támogatást szerezni az intézményekkel közösen. Különösen nagy öröm, hogy a közeljövőben egy újabb rendezvényhelyszínnel, hasznosítható térrel is gyarapszik a város. A megújult Tretter-ház átadására a Hegyháti napok programsorozatának részeként augusztusban kerül majd sor. A város tervei szerint a házat olyan funkciókkal töltik majd meg, melyek önfenntartók, s így a város költségvetését nem terheli majd egy újabb intézmény működésének biztosítása - teszi hozzá a polgármesterasszony.

A fejlesztések öröme mellett azonban továbbra is nagy gondot okoz a városnak, hogy az önkormányzati költségalapú és szociális lakásokban élő bérlők egy része jelentős hátralékot halmozott fel. - Sajnos köztük vannak olyanok, akik önhibájukon kívül, de vannak olyanok is, akik önhibájukból kerültek ilyen helyzetbe. A kintlévőség pedig újabb gondokat okoz a költségvetésben - magyarázza Kovács Tilda, ennek ellenére - teszi hozzá: senkit nem szeretnénk az utcára tenni, ezért már megkezdtem az egyeztetéseket különböző karitatív szervezetekkel egy szociális, átmeneti szállás létrehozásának lehetőségeiről.

Továbbra is több ponton és projektben együttműködik a város a Vasi-Hegyhát Többcélú Kistérségi Társulással. Közösen finanszírozzák például az egészségügyi szolgáltatásokat, valamint szociális és gyermekjóléti feladatokat. Kovács Tilda hozzátette: az együttműködés mindkét fél számára anyagi előnyökkel jár, hiszen a közös működtetés kevesebb költséggel jár, mint egy önálló intézmény fenntartása. Emellett, az országban egyedülálló módon e kistérség és a város közösen részese a Kneipp-pályázatnak, amely egy természetes gyógymód népszerűsítését tűzte ki célul. Ennek keretében még idén megépül a Szentkútra egy inhaláló-ház, s a Csónakázótónál pedig különböző taposófelületeket építenek ki. Hozzátette: bízik abban, hogy a jövőben az együttműködés újabb területekre, például az oktatásra, közművelődésre is kiterjed majd. A kistérségnek és a városnak fontos értéke a Béri Balogh Ádám Posta- és Bankforgalmi Szakközépiskola. Ennek fenntartása és megőrzése közös feladatunk és felelősségünk - hangsúlyozza a polgármester asszony. Az intézmény, amely ma már az oktatáshoz szükséges minden modern, szakmai eszköznek birtokában van, generációk sokaságát, köztük számtalan, ma vezető pozícióban lévő szakembert adott a Hegyhátnak, a megyének. Az itt végző tanulók munkaerő-piaci esélyei jók, éppen ezért fontos, hogy tanuljunk meg élni környezetünk biztosította lehetőségeinkkel, értékeinkkel és minél többen válasszák iskolánkat - teszi hozzá.


 

                                            -vv-

Program
2019. december 11. szerda
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
11
13
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
29
31
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)