Elkezdődik a remélt csatorna-beruházás

2011. február 02. 18:38:00  nyomtatási kép

Január utolsó napján sajtótájékoztatót tartottak a vasvári városházán abból az alkalomból, hogy a Környezet és Energia Operatív Program keretében a kisváros "Vasvár agglomeráció szennyvízelvetés és tisztítás" című pályázata jelentős mértékű támogatást nyert. A beruházás elszámolható költsége nettó 1.328.927.960,- Ft, melyhez 1.120.336.018,- Ft támogatást nyert az önkormányzat.

V. Németh Zsolt  - a város előző polgármestereként - elmondotta, hogy ezzel a fejlesztéssel a város teljes belterülete - Kismákfával és Nagymákfával együtt teljesen ellátott lesz. A szennyvíz-csatornázás az eddigi 1/3-ról 100%-os arányúra növekszik. A gerincvezeték hossza 18 km lesz pluszban ehhez jön még  egy 8 km-es nyomóvezeték 13 db szennyvízátemelővel. Az új telep kapacitása  600 m3 lesz, 5.790 Lakos/Egyenértékre bővítve az eddigi kapacitást.
A pályázattal elnyert támogatás rendkívül magas arányú, 84.3%-os.
Nagyon elhúzódott, mintegy 4 évig tartott a pályáztatási folyamat és a  beruházás-előkészítés.  Ez is arra ösztönzi - mondta úgy is mint vidékfejlesztési államtitkár -  hogy jóval egyszerűbb és gyorsabb EU-s pályáztatási rendszereket vezessenek be.
  Egyébként uniós tagsággal összefüggő vállalás, hogy 2015. végéig a 2.000 Lakos/Egyenérték feletti településeken a  szennyvíz-elvezetés, tisztítás megoldása.

-A város vezetése 2000 év óta folyamatosan foglalkozik a szennyvízkezelés teljeskörű megoldásával-  tájékoztatott Kovács Tilda polgármester
Elkészültek a tanulmánytervek, előzetes környezeti hatásvizsgálatok és engedélyezési tervek. Így hát hamarosan elkezdődhet az elmúlt száz év legnagyobb városi beruházása, mely az Európai Unió támogatásával a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósulhat meg.
- Közbeszerzési eljárás keretében választottuk ki a kivitelezőt, nyertes ajánlattevő a zalakarosi Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt. Velük már meg is kötöttük a vállalkozási szerződést. Ezen kívül más cégekkel is megállapodtunk.
A tájékoztatón elhangzott: a városban jelenleg is működik közszolgáltatást nyújtó szennyvízelvezetési és tisztítási rendszer, üzemeltetője a VASIVÍZ Rt. A jelenleg működő szennyvízcsatorna-hálózat 9 kilométer hosszú, amely a város gazdaságosan csatornázható területének mintegy 33,5 százalékára terjed ki.
- Jelenleg a szennyvíztisztító telepünk nem kihasznált. A beruházással szeretnénk a város rangjának megfelelő fejlett infrastruktúrát, élhető, tiszta, ápolt környezet létrehozni. Számba vettük a speciális problémákat is: a fejlesztés során az utak, járdák, és zöldterületek állapota ne romoljon, az áramkimaradások alatt elégséges szolgáltatás működjön- hallottuk.
Vasvár a jelenleg nem csatornázott területén a teljes kiépítést egy ütemben kívánja elvégezni. A belvárosban és a városrészek (Kismákfai és Nagymákfai) területén keletkező szennyvizek összegyűjtése és elvezetése többnyire gravitációs hálózat kialakításával történik majd meg. A gravitációs rendszer mellett egyedi esetekben (mélyebben fekvő utcarészek, lakóházak) alacsony nyomású rendszereket alkalmaznak. Az egyes vízgyűjtő területek között a szennyvizek szállítását szennyvízátemelő telepek végzik a hozzájuk csatlakozó szennyvíz nyomóvezetékeken keresztül. Az így kialakított szennyvízelvezető és gyűjtő hálózat által összegyűjtött szennyvizet a meglévő hálózaton jelenleg keletkező szennyvizekkel együtt a városi szennyvíztisztító telepen végzik majd el, s ez szükségessé teszi a meglévő telep bővítését is.
-aus-

Program
2019. október 18. péntek
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
13
14
15
16
20
22
24
25
26
28
29
30
31
Időjárás
19 órakor Vasváron
13.2
90 %
páratartalom
Szél:
1.1 m/s

Forrás: met.hu
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)