OSZTRÁK - SZLOVÉN - MAGYAR térségi együttműködés

2010. december 09. 18:33:16  nyomtatási kép

A 2008-ban útjára indult, európai uniós forrásokból támogatott "24 város - City Cooperation" projekt magyar, szlovén és osztrák polgármesterei, képviselői osztották meg városfejlesztési tapasztalataikat december 2-3.-án Lentiben.
A City Cooperation projekt célja, hogy elősegítse a határon átnyúló városszövetség együttműködését, és a térség versenypozícióját erősítse. A most megrendezett szakmai konferencia nagyban hozzájárult a projekt általános céljaihoz, hiszen alkalmat teremtett a városok vezetői számára városfejlesztési tapasztalataik megosztására, sikeresen alkalmazott módszereik bemutatására.
 
Házigazdaként Horváth László, Lenti polgármestere köszöntötte a résztvevőket, s tolmácsolta Dr Kövér László Házelnök Úr köszöntőjét. A téma fontosságára tekintettel a konferencia fővédnökségét Dr. Szabó Erika, területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár asszony vállalta, akinek gondolatait Dr. Csonka Ernő helyettes államtitkár mondta el. A konferencia védnökségét vállalta továbbá Pintér László és Vigh László országgyűlési képviselők mellett V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár is, aki köszöntőjét követően részletesen beszámolt azokról a fejlesztéspolitikai törekvésekről, amely a kisvárosok és térségeik jövőbeli fejlődését, gazdasági megerősödését szolgálja majd. Elhangzott, hogy a kormány többek között komoly hangsúlyt fektetet a támogatások hatékonyabb felhasználására és a jogszabályi környezet megváltoztatására. A kistermelői rendelet megalkotásával a helyben fogyasztás feltételei lényegesen javultak, hiszen a kistermelők 40 km-es körzetben szabadon értékesíthetik terményeiket, s az egymásnak való szolgáltatás feltételei is biztosítottak. Az Új Széchenyi Terv keretei között lesz lehetőség a kis- és közepes családi gazdaságok fejlesztésének pályázati úton történő támogatására. A LEADER programban is előtérbe kerül a gazdaságfejlesztést és foglalkoztatásbővítést célzó komplex projektek támogatása. 
 
A konferencián az érintett 24 város közül több szlovén és osztrák előadás mellett a 7 magyar város (Lenti, Letenye, Körmend, Őriszentpéter, Szentgotthárd, Vasvár és Zalalövő) is bemutatta városfejlesztési és városmarketing tevékenységét. A pódiumbeszélgetések sorában szó esett a turizmusmarketingről, ahol Pataki Éva, a Keletstájerországi Regionális Turisztikai Szövetség ügyvezetője mutatta be azt a működési modellt, mely az osztrák térség turisztikai kínálatának szervezésével és kiajánlásával foglalkozik - nagy sikerrel. A befektetés-ösztönzésről szóló szekcióbeszélgetésen a meghívott hozzászólók kiemelték, hogy a befektetőkért folyó versenyben sikeres csak az az önkormányzat lehet, ahol a kínálat és a hozzá kapcsolódó háttér-információk ismerete mellett a szakszerű kommunikáció és a tárgyalástechnikai készségek is biztosítottak. 
 
A "24 város - City Cooperation" projekt 2013-ban zárul. Az érintett városok egyetértenek abban, hogy a projekt szerteágazó együttműködési területei között a városfejlesztés, a marketing - s ezen belül is a gazdaságfejlesztés kiemelt témája lesz a jövőbeli együttműködéseknek.

Program
2019. december 11. szerda
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
11
13
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
29
31
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)