A fenntarthatóság csapdája - Tévhitekről, energiáról, szemléletről ...

2010. október 25. 16:31:35  nyomtatási kép

A Vas-Vár Örökség Népfőiskola tisztelettel meghívja Önt és családját 2010. november 10-én (szerdán) 17 órára a Nagy Gáspár Kulturális Központba Hetesi Zsolt asztrofizikus vetített képes előadására.

Az előadás címe: A "fenntarthatóság" csapdája - Tévhitekről, energiáról, szemléletről ...

Hetesi Zsolt, asztrofizikus, a Fenntartható Fejlődés és Erőforrások Kutatócsoport (FFEK) vezetőjeként elkészítette a Hetesi-jelentést, amely világunk helyzetéről, erőforrásairól, gazdaságáról, a várható következményekről szól. Alaposan foglalkozik az éghajlatváltozás és az erőforrásválság tényeivel, várható alakulásával.

A tanulmány bevezetőjének első bekezdése rémisztően hangzik. Elég rémisztően ahhoz, hogy ne dugjuk homokba a fejünket, hanem foglalkozzunk a problémával. 

"Amíg a múlt század az egyre növekvő fogyasztás, bővülő lehetőségek ideje volt az egész emberiség számára, a most zajló század a fokozatos, vagy viharos leépülések százada lesz. Az elkövetkező 10 év meg fogja mutatni, hogy az olcsó erőforrások hogyan tűnnek el, és hogy mit fog ez jelenteni a világ és a mi számunkra. Változás és változtatás nélkül élve a mai társadalom és annak minden jelenlegi tudása, képessége és vívmánya jórészt semmivé lesz, lakóival együtt."

A világgazdaság jelenlegi beállítottsága, a szüntelen növekedés az erőforrás-felhasználás növekedését vonja maga után. Bolygónk erőforrásai viszont végesek, nem képes a gerjesztett igényeket a végtelenségig ellátni.

Ipari társadalmunk  az olajon alapul, az olajhozam csúcs elérése után már nem nyereséges az olajkitermelés, illetve jóval nehezebben lehet kitermelni, mint régebben. Kiváltható-e az olaj egyéb energiahordozókkal? Milyen gazdasági és társadalmi következményekkel jár ez, milyen lehetséges megoldások vannak?

Ezekről a kérdésekről fog Hetesi Zsolt beszélni, az előadás pontosan kezdődik, mivel az előadó vonattal utazik, ehhez igazodunk.

A jelentés frissített változata a világhálón olvasható a http://ffek.hu oldalon. Híreinkről a http://www.orokseg-vasvar.hu/ honlapon tájékozódhat.

Támogató: Nagy Gáspár Kulturális Központ (http://ngkk.hu/)

Program
2020. június 6. szombat
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)