Március 15.Vasváron

2008. március 22. 22:44:59  nyomtatási kép

Március 15-én este a Kardos László Általános Iskolánál gyülekeztek a fáklyás felvonulás résztvevői. Innen énekszóval vonultak  a Petőfi Sándor utca, Köztársaság tér, Ady Endre, Kossuth Lajos utcán át a Március 15. térre. A menet élén a Vasvár Örökség Népfőiskola vendégeként Vasvárra érkezett Perenyei Férfikórus haladt dalolva. A  téren a Komor András vezette Városi Fúvószenekar játszott, majd a térre érkező ünneplők az 1848-49-es hősök emléktáblájánál elhelyezték az emlékezés koszorúit. Ezt követően az ünneplőbe öltözött sokaság átvonult a Közösségi Házhoz, ahol Németh Tamás tárogatón játszott.

A színházteremben a Himnusz eléneklése után Dr. Wessely István tanácsnok tartott ünnepi beszédet. Köszöntőjében, amely eltérően a megszokott szónoki köszöntőktől rendhagyó történelemóra formájában vezette végig a hallgatóságot az 1848-as forradalom majd a szabadságharc eseményein. Európai perspektívájú kitekintésében tárgyilagos elemzéssel mutatott ár arra, hogy sem a magyarság, sem a Habsburg-jáz nem volt képes egyedül kikerülni a nemzetállam függetlensége miatt kirobbant sokfrontos küzdelemből. Mert a magyar szabadságharc sokfrontos háborúvá szélesedett, amelyben a cári Oroszország segítségével sikerült csak vérbe fojtani a magyarság szabadságharcát. E korszak elemzését Dr. Wessely István az 1ö20-as évekig követte nyomon, amely a dualista állam feldarabolásával fejeződött be, s amely trianoni döntés miatt Magyarország egészen más pályára tért, mely őt mind a mai napig tart.

Az ünneplő tömeg dörgő tapssal jelezte, értékeli a politikamentes, üzengetés nélküli, tárgyilagos, történészi beszédet.

A színpadot ezt követően az általános iskolások foglalták el. A negyedik osztályosok ünnepi műsort adtak, majd a Kenderke Néptánc Együttes fergeteges ritmusa lelkesítette a nagyközönséget. Zárásként az előtérben felsorakozó Perenyei Férfikórus dalos csokorral kedveskedett, közreműködött Németh Tamás tárogatón. Kónya Imréné pedig nemzetiszínű díszítésű Kossuth-perecet sütött, amelyet a nagyközönségnek a kijáratnál a néptáncos lányok osztogattak. Az előtérben a férfiak a vendég férfikórussal együtt énekelték a Kossuth-nótát.

Program
2020. július 8. szerda
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)