XII. Arany János vers- és Prózamondó Verseny

2008. március 10. 18:30:44  nyomtatási kép

Március 7-én, pénteken délelőtt 9-kor Horváthné Tóth Mára, a házigazda iskola igazgatója köszöntötte a versenyen induló 56 tanulót, majd a versenyt V.Németh Zsolt polgármester, országgyűlési képviselő nyitotta meg.

A két korcsoportban a 10-12 évesek és a 13-15 évesek versengtek.

A szakmai zsűri elnöke: Szarvas József Jászai Mari-díjas színművész, a Nemzeti Színház színművész volt.

A zsűri tagjai: Balogh József költő-tanár

Gelencsér Ildikó művelődésszervező

Gergyéné Szakály Georgina művelődésszervező

Gyöngyösi Zsuzsanna könyvtárigazgató

Molnár Tiborné szaktanácsadó

Nagyné Erőss Rozália tanár

Pintérné Bujtás Tímea tanár

Süveges Gézáné tanár

Szökrönné Sári Ibolya tanár

Tegyi Tibor tanár

Vidnyánszky Éva a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Gyermekstúdiójának vezetője és rendezője.

Az 56 induló négy csoportban adta elő az általuk választott verset vagy prózát, majd a zsűri az általános iskola aulájában az alábbi számsorrendben hallgatta meg a versenyzőket:

A 4-es terem versenyzői közül a Molnár Tiborné vezette zsűri az alábbi számú versenyzők által előadott műveket kérte meghallgatásra.

42. sz. Simon István: Mirza

45. sz. Lázár Ervin: A nyúl, mint tolmács

54. sz. Benedek Elek: Rókáné siratóasszony

A 3-as terem versenyzői közül a Balogh József költő-tanár vezette zsűri az alábbi számú versenyzők által előadott műveket kérte meghallgatásra:

26. sz. Karinthy Frigyes: Gasparec

33. sz. Nemes Nagy Ágnes: Jeromos, a remeterák

35. sz. Kányádi Sándor: A medve és a nyuszi

 

A 2-es terem versenyzői közül a Nagyné Erőss Rozália vezette zsűri az alábbi számú versenyzők által előadott műveket kérte meghallgatásra:

14. sz. Ady Endre: Válasz

18.         sz. Arany János: Szondi két apródja

19.         sz: Vass Albert: Emlékezés egy régi márciusra

 

Az 1-es terem versenyzői közül a Szarvas József Jászai-díjas színművész által vezetett zsűri az alábbi számú versenyzők áltaql előadott műveket kérte meghallgatásra:

1.      sz. Arany János: Vörös Rébék

2.      sz. Arany János: Az özvegy ember árvái

3.      sz. Karinthy frigyes: Előszó

 

Ezt követően a zsűri 1 órás tanácskozásra vonult vissza, majd az ebédet követően  Joós Tamás előadóművész saját megzenésítésű József Attila verseket adott elő gitárkísérettel. A nőnapon pedig Balogh József költő-tanár Buda Ferenc Ne rejtőzz el! Című versét szavalta el.

Majd elérkezett a várva-várt pillanat. Szarvas József, a zsűri elnöke ismertette a végeredményt, és átadta a két korcsoport első három helyezettjeinek a díjat és az oklevelet.

KICSIK (10-12 ÉVESEK)

1.  helyezett lett az 54. sz. versenyző, Varga Döníz, aki Nagykanizsáról érkezett

2.  helyezett lett a  26. sz. versenyző, Roósz Péter, aki Nagykanizsáról érkezett

3.  helyezett lett a 35. sz. versenyző, Szóládi Georgina, aki Dunaújvárosból érkezett.

 

NAGYOK (13-15 ÉVESEK)

1.  helyezett lett a 9. sz. versenyző, Vidnyánszky Attila, aki Kárpátaljáról, Nagymuzsalyról érkezett

2.  helyezett lett a 4. sz. versenyző, Loncsák Noémi, aki Debrecenből érkezett

4.  helyezett lett az 1. sz. versenyző, Tasnády Zsuzsa, aki Pápáról érkezett.

 KÜLÖNDÍJAK

Vasvár Város Önkormányzata Képviselő-testülete a 13-15 áves korosztályból a legeredményesebb vasvári versenyzőnek, Varga Adélnak adta át V.Németh Zsolt polgármster, országgyűlési képviselő.

A Vasvári Gyermekekért Alapítvány különdíját a 10-12 éves korosztályból a legeredményesebb vasvári versenyző, Zentai Zsófia kapta, a díjat Laczó Zoltánné tanár adta át.

A határon túlról érkezett versenyzők közül a két legeredményesebb versenyzőnek, a Lendváról érkezett Küplen Doloresnek és a Nagymuzsalyról érkezett Vidnyánszky Attilának a Vasvári Újság főszerkesztője által felajánlott díjat Bodorkós András adta át.

A zsűri különdíját a Nemzeti Tankönyv Kiadó  területi referense, Horváth Gyöngyi adta át Hajdú Rozinának.

A Romológiai Műhely által felajánlott díjat Horváth Julianna vehette át a műhely vezetőjétől, Gergye Veronikától.

A Szülői Közösség által felajánlott közönségdíjat Vidnyánszky Attila kapta, a dajat Tomanóczyné Jeszt Katalin adta át.

A verseny záró "akkordjaként" Szarvas József Jászai-díjas színművész szavalt. Arany János Walesi bárdok című versét mondta el. A kísérők és a gyermekek vastapsa jelezte, hogy a vers hegyháti ünnepén, a XII. Arany János Vers- és Prózamondó Versenyen az előadók és a kísérők vérbeli versfogyasztók. Ami ebben a fogyasztói társadalomban oly ritka, mint a fehérholló. Kár, kár, nagy kár!

No de panaszra, károgásra egyáltalán nem lehetett okunk, hisz mielőtt Horváthné Tóth Mária igazgató elmondta volna záróbeszédét, még a vasvári Kenderke Néptáncegyüttes adott fergeteges műsort, Sejberné Szabó Mariann vezetésével.

A versenyt megrendező intézmény igazgatója pedig így köszönt el a résztvevőktől, kísérőktől, a zsűri tagjaitól: Köszönöm figyelmüket, türelmüket, a versenyzők nevében a tapsot, a lelkesítő és a nyugtató szavakat, a felkészítő kollégák munkáját. Megköszönöm a zsűritagok közreműködését és kérem őket, hogy szakmai értékelésükkel is segítsék a gyermekek jövőbeni fejlődését.

Megköszönöm rendezvényünk támogatóinak;  Vasvár Város Önkormányzatának, az EDS Hungary Kft.-nek, az Apáczai Tankönyvkiadónak, a Nemzeti Tankönyvkiadónak, a Szülők Közösségének, a Vasvári Gyermekekért Alapítványnak, Bodorkós Andrásnak, a Vasvári Újság felelős szerkesztőjének a felajánlott díjakat.

Kedves Gyerekek!

Elfogulatlanul hallgatva produkciótokat, gyönyörködtünk, csodáltunk benneteket, egyik ámulatból a másikba estünk, utaztunk, szálltunk. Életkorotokat meghazudtoló módon tudtok szavalni, prózát mondani.

Ilyenkor sajnálom, hogy a dobogónak Vasváron is csak három foka van. Nem baj, majd jövőre ugyanitt lesz a magyar nyelv eme különleges ünnepe, és azok, akik ma nem olyan sikerrel szerepeltek, ahogy szerettek volna, egy év múlva lesz javítási lehetőségük.

Kedves Vendégeink, Kedves Gyerekek!

Bizonyára egyetértenek velem abban, hogy a mai napon szép gondolatokkal, hasznos tapasztalatokkal, kedves barátságokkal lettünk gazdagabbak. Az értékelés után már az utazás, a búcsú pillanatai következnek. Jó pihenést kívánok, gondoljatok szép emlékkel rendezvényünkre, vigyétek Vasvár, és benne iskolánk képeit haza, meséljetek ismerőseiteknek, diáktáraitoknak rendezvényünkről, és jövőre gyertek el újra hozzánk! Várunk Benneteket, várjuk felkészítő tanáraitokat, szüleiteket, várjuk a zsűri tagjait, várjuk azokat, akik szeretik a szép szót, várunk minden irodalombarátot!

Gondolatban mi már a jövő évi versenyt tervezgetjük!

Viszontlátásra 2009 márciusában!

Program
2020. július 7. kedd
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)