A LÉLEK SZOLGÁLATOSA

2006. szeptember 05. 20:52:53  nyomtatási kép

Nagy Bandó András Vasváron
Szeptember 2-án délután 2-kor a Bagolyvár könyvesboltban várták tisztelői Nagy Bandó András humoristát, írót, aki a Pécs melletti Orfűn telepedett le. A fővárosi, flaszteros létet a vidékivel fölcserélő művész, mára teljesen medidatív személyiséggé alakult át a vidéki csendnek köszönhetően.
A könyvesboltba eljött tisztelőknek több mint egy órán át beszélt az emberi lélek jelentőségéről, a vidéki létről, amely számára nem elszigetelődést, magányt hozott, hanem ihletet adó forrást. Az eső után megjelenő feketerigó, amely kihúzza a kukacot, a rozsdafarkú, amely odaül az ereszre, s várja a ház urát, akivel amolyan Szent Ferenc féle kapcsolatba kerülhet.
Az átalakult világban a legnagyobb szükség arra van, hogy felismerjük a bennünk szunnyadó tehetséget, megteremtsük a lélek nyugalmát. Olvasni, meditálni, tisztulni, megújulni, lélekben katarzisig eljutni, erre van a legnagyobb szüksége a ma emberének.
Tisztelőinek legújabb könyvéről is vallott a szerző. A regény a legközvetlenebb személyes élmény alapján született meg. Öt évvel idősebb bátyja rákban hunyt el. A Sosemvolt Toscana léleképítő és torokszorító írás. Talán a Biblia mellett lenne a helye, vélik a kortársak közül sokan.
Böszörményi Gyula író e könyvről így vall: "Egyes történetek életről és halálról, reményről és könnyekről szólnak. Más történetek lélekről és szellemről, hitről és annak vesztéséről, majd feltalálásáról és tragédiákról, bukásokról és hősiességről üvöltenek és suttognak. Ez a történet más: több annál, semhogy szóljon, beszéljen, üvöltsön vagy suttogjon. Bandó regénye eleven tűz, szikrázó jég. Addig égeti-fagyasztja olvasóját, míg végül rádöbben, hogy szeretettel vértezve akár a saját halálunkat is kiüthetjük fekete lova nyergéből. S ennél fontosabb ugyan mi lehet?"
Nagy Bandó András pedig szólt terveiről is. A hajdani humorista, a politikai kabarék, pamfletek nagymestere ma már nem hiányolja a napi rohanást. Képtelen lennék arra, hogy egy párperces politikai kabaré kedvéért órákon át böngésszem a napi sajtót. Nem igénylem és nem is hiányolom ezt a mókuskerék perspektívát - vélekedett a vasvári találkozó vendége. S min dolgozik az író, humoralista? Egy naplón, amelyet az egyik hazai internetes újságnak kezdett el írni, napi nyolcórai teljes koncentrációval. Ebből egy év múlva vélhetően könyv lesz.
Megosztotta hallgatóságával két ember, két jó barát hullámhosszát is, amelynek révén Nagy Bandó András és pályatársa, Sándor György barátságát senki és semmi nem képes kikezdeni. Még az ÉS-ben prolongált vita sem. Holott egyikőjük liberálisnak, másikuk pedig kikeresztelkedett zsidóként kereszténynek vallja magát. A közvélemény Nagy Bandót a baloldal, míg Sándor Györgyöt a jobboldal elkötelezettjeként tartja számon. Badarság - mondta a vendég. Barátok vagyunk, a szellem, a lélek független szolgálatosai. Kettőnk kapcsolatából egy év múlva, amikor én 60 éves leszek, Gyuri meg  70, akkor egy közös pódiumesttel rukkolunk elő - búcsúzott hallgatóságától Nagy Bandó András ró, majd tisztelőinek szívből szóló dedikációkat írt kötetének lapjaira.

Program
2020. szeptember 23. szerda
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
25
27
28
29
30
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)