SZENTEGYHÁZI GYERMEKFILHARMÓNIA KONCERTJE

2006. augusztus 26. 07:53:10  nyomtatási kép

KAPCSOLAT ÉS VENDÉGLÁTÁS 
Vasvár látta vendégül az erdélyi szentegyházi Gyermekfilharmónia zenekart és kórust. Az erdélyi település nem ismeretlen a vasváriak előtt, hisz jártak ott csoportok évekkel ezelőtt, ráadásul Cegléd erdélyi testvérvárosa is Szentegyháza. A kapcsolat-felvételről, egy esetleges koncertről évekkel ezelőtt az erdélyi település akkori alpolgármesterével, a jelenlegi polgármesterrel, Burus Mária Ellával Cegléden, Vasvár testvérvárosában váltott szót Kovács Tilda alpolgármester.

VENDÉGEK FOGADÁSA ÖSSZEFOGÁSSAL
Ezen a nyáron érkezett a megkeresés, hogy szívesen fellépne Vasváron is a Magyarországon turnézó szentegyházi Gyermekfilharmónia és Kórus. Ekkor a vasváriak közreműködésével megindult a szervezés. A kist5réség települései, szervezetei közös összefogással teremtették meg annak lehetőségét, hogy a zenekart és a kórust vendégül láthassák.

HÁROM NAP VASVÁRON
A zenészek és a kórus augusztus 23-án szerdán érkezett Vasvárra, s a három programban csütörtökön este egy fellépés szerepelt az új Közösségi ház színháztermében. A vendégek pénteken utaztak tovább. A következő koncert állomása Pécs.

VENDÉGLÁTÁS
A Kenderke Néptánccsoport tagjainak szülei 30 erdélyi gyermek fogadását és elszállásolását biztosították. Az Oszkói Hegypásztorkör 25 gyermek fogadását és elhelyezését vállalta, a Magyar Közút Kht. 18 gyermeket szállásolt el. s a vasvári Gimnázium, Posta- és Bankforgalmi Szakközépiskola diákotthonában is erdélyi gyermekeket fogadtak. Hegyhátszentpéter polgármestere és a falu asszonyai a főzésből is kivették részüket, a vasvári Kardos László Általános Iskola konyhásai az egész napos étkeztetésből a reggeliztetést és a vacsoráztatást is biztosítják, az élelmiszer ellátásba az Olaszfai Hegyhát Vadásztársaság segített be, ők vadhúst adtak az étkeztetéshez, a vendégek még jobb ellátása érdekében, míg a Ferrosüt Vasvári Üzemegysége péksüteményt biztosított. 

FELLÉPÉS
Csütörtökön este Haáz Sándor karnagy vezényletével lépett fel a kórus és a zenekar. A vendégeket Sejberné Szabó Mariann üdvözölte, majd Vasvár város alpolgármestere, Kovács Tilda köszöntötte, aki utalt arra az előzményre, miként a két település a közös testvérvárosában, Cegléden ismerték meg egymást, majd arra is célzott, hogy Magyarországon a határon túl élő magyarságra egyszer már nemet mondtak az anyaországiak. Ehhez hasonló még egyszer nem ismétlődhet meg. A mostani megkeresésre épp ezért duplán is igent mondtak, s kettős figyelemmel és lelkesedéssel kezdődött meg a vendégek fogadásának szervezése. Vasváron és a kistérségben soha nem tapasztalt összefogással, nagy szeretettel vállalkoztak az emberek és cégek arra, hogy az erdélyieket néhány napra és egy fellépés erejéig vendégül lássák. Így a város új színházi komplexumában, a Közösségi Házban, vagy ahogyan hivatalosan nevezik a Kulturális, Képzési és Rendezvényközpont-ban, az augusztus 24-én este megtartott vasvári koncert a Szeeent István ünnepén felavatott létesítménynek amolyan szakmai debütálása is volt.
A zsúfolásig megtelt nézőtér zeneszerető közönsége vastapssal fogadta már a Radeczki-mars zenéjére bevonuló kórust is, a lelkesedés az egész zenei estet áthatotta. A Gyermekfilharmónia repertoárjában a zeneirodalom klasszikusai mellett magyar művek is szerepeltek, így tisztelegve a vendéglátók előtt.
Akik eljöttek erre a koncertre, azoknak feléejthetetlen élményben volt részük. Hallgatóság és zenekar, kórus egymásra talált. Vastapssal jutalmazták Vasvár polgárai az egész estét betöltő örömzenélést. Az új közösségi ház pedig bebizonyította, hogy nem csak impozáns, de kiválóan alkalmas az emberi lélek és a zene szárnyalására.

Program
2020. szeptember 23. szerda
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
25
27
28
29
30
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)