Piros-kereszt újraszentelése

2006. június 08. 19:46:47  nyomtatási kép

Vasváron a Vasút utcai kereszteződésben a felújított Piros-keresztet június 4-én, Pünkösd hétfőn délelőtt hívők, szponzorok, a katolikus énekkar közreműködésével, Bárdics Lajos kanonok úr szentelte újra. Az 1851-ben emelt úgynevezett Piros-keresztet, amelyet a Zsidófölde névvel jelzett településrészen élő Viola György emeltetett, a hálás utókor most felújított.
Ünnepi beszédében Németh Zsolt országgyűlési képviselő, Vasvár város polgármestere kiemelte az összefogást, amely a Vasút utca kereszteződésében álló kereszt felújítását lehetővé tette.
Az elődök, így a város vezetése 1938-ban, a Szent évre tekintettel buzgó elhatározta jutott: Szobrot kell emelni, Mária szobrot e kereszt helyén. Ám a nagyra törő tervekből nem lett semmi, aminek az utókor csak örülhet, hisz így sikerült megmenteni egy archaikus emléket Vasváron.
Hogy a kegyszobor nem lett idők múltával sem az enyészeté, az nagyban köszönhető az itt élők áldozatos munkájának, elsősorban Németh Lászlónak és feleségének. A felújítását is elsősorban az itt élők támogatták adományaikkal, segítő munkájukkal. A helyreállításból a város is kivette részét. Németh Zsolt polgármester név szerint is felsorolta a támogatókat, akiknek köszönhetően Vasváron megújult a Piros-kereszt: Így Németh Lászlónak és feleségének, akik gondozták a keresztet, a Szombathelyi Erdőgazdaság Zrt.-nek, akik a faanyagot adták,  Harangozó Antal győrvári lakosnak, aki a gatterolást végezte, Takács Lászlónak, az ő keze munkáját dicsérik a vasmunkák, Somogyi Imre és Hideg István a bádogos munkákat végezték, a míves rézdomborításokat, s köszönet Séllei Lászlónak, aki a gyalulást végezte. Vasvár Város Önkormányzata adta az anyagköltséget, a közmunkások Hajba Gyula vezetésével a kivitelezést végezték. A felújítást végző mesteremberek munkáját Sejber Mihály képviselő koordinálta.
Az egykor archaikus és most megújult kereszt csupán annyi változást mutat az eredetivel szemben, hogy a Korpusz nem bádogból, hanem műkőből készült.
A kereszt archaikus szépségével áll előttünk. Figyelmeztet is bennünket, arra elhaladókat, hogy fölemeljük tekintetünket, vagy emeljünk kalapot, mint elődeink tették másfél évszázadon át a kereszt előtt, amely összeköt teret és időt, embereket és lelkeket.
Ezt követően Bárdics Lajos kanonok úr szentelte fel a Piros-keresztet, majd a jelenlévők és a felújításban közreműködők isten dicsőségét hirdetvén, megilletődve álltak össze egy közös fotó erejéig.

Program
2021. február 26. péntek
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)