V. VASVÁRI SZÍNJÁTSZÓ FESZTIVÁL

2006. május 01. 16:57:50  nyomtatási kép

Az egykori művelődési ház rekonstrukciós munkálatai miatt gőzerővel folyik az építkezés Vasváron. Így a "főszínházzá" a vasvári Kardos László Általános Iskola aulája avanzsált elő. A másik két helyszín a mozi és a zeneiskola volt. A népszerű színjátszó fesztiválra a szomszédos Szlovéniából, Lendváról, valamint Pápáról, Eplényből, Erdélyből - Gyimesbükk, Budapestről, Pécsről, Szombathelyről, Csehimindszentről, Kaposvárról, Kecskemétről, Agárdról, Celldömölkről 17 csoport érkezett A helyieket a Vasvári Színi Egylet képviselte. A közönség 18 előadást láthatott. A zsűri tagjai: Szekeres Kriszta szerkesztő-újságíró, Vidnyánszky Józsefné, Katona Imre, Pataki András és Pénzes Csaba rendezők.
A Kultúra Magyar Városában, Vasváron  megrendezésre kerülő színjátszó fesztivál résztvevőit Németh Zsolt, Vasvár város polgármestere köszöntötte. Mint mondta, bízik abban, hogy a Kultúra Magyar Városa egyben a magyar kultúra városa is. Hogy ezt a címet elnyerte a város, abban nagy szerepe volt a színjátszó találkozóknak is. A város színházat épít. Miért? Mert vállalkozott a város erre a színházépítő beruházásra? Mert úgy vélte, méltatlan ilyen rendezvényhez (is) a régi művelődési ház.
Mivel zajlik a nagyberuházás, ezért a mostani fesztivál három helyszínen kerül lebonyolításra.
Miközben az életben színházat, a színházban pedig az életet keressük - miként a rendezők és a színháziak fogalmaznak. S közben azon meghatározásra jut a szakma, hogy a négyszögletes színház, az bizony gátló, korlátozó tényező. Ezt a problémát Vasváron meghaladjuk e helyszíneken.
Színház az élet, néha az utca, a szomszédos épületekből kiszüremlő zajok, hangok utalnak az élet színházára.
Bízik abban, hogy a zsűrit sem kényszerítik a résztvevő előadók rejtvényfejtésre. Bertold Brecht szavaival élve: "Az olyan színház, amelyben nem szabad nevetni, az olyan színház, amin nevetni kell. A humortalan emberek nevetségesek." Vélhetően Vasváron is sokat nevetünk. S képesek lesznek a fellépő közösségek az egymásra utaltság érzetén is túlmutató élményhez juttatni a nézőket.
Latinovits Zoltán úgy vélekedett, hogy a színház résztvevői, szereplői a fény felé törekszenek. Bízunk abban, hogy a szereplők és a nézők is ezen a hétvégén reflektorfénybe kerülnek.
Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés Ifjúsági és Közművelődési Bizottságának elnöke e szavakkal indította útjára az V. Színjátszó Találkozót: "A színház lételeme a közönség. Minden értük történik a színpadon. A színésznek nem csak a közönség a mindennapi kenyere, hanem amit a közönségtől kaphat. Mit is kaphatna mást, mint tapsot. Kívánom, hogy sok-sok tapsot kapjanak a résztvevő társulatok, csoportok itt Vasváron, az V. Vasvári Színjátszó Fesztiválon.

ÉRTÉKELÉS, MINŐSÍTÉSEK

MINŐSÍTETT CSOPORTOK
T.M. Stúdió Pápa
Edelényi Ifjúsági Színjátszó Csoport Pöttyös Hagyományőrző Gyermekcsoport Csehimindszent
BRONZ MINŐSÍTÉST SZERZETT
Forgó Színpad Pécs
Diák Színpad Lendva
EZÜST MINŐSÍTÉST SZERZETT
AHA-Színpad Budapest
ARANY MINŐSÍTÉST KAPOTT
Soltis Lajos Színház Celldömölk

A fesztivál zárásán Katona Imre, a zsűri elnöke úgy összegzett, hogy az emberléptékű városban a részvevők jól érezték magukat, érezték a közönség figyelmét, s ha egyszer úgy adódna, akkor ő is itt szeretne élni. Szeretem Vasvárt, zárta az V. Vasvári Színjátszó Fesztivált a zsűri elnöke.

Program
2021. február 24. szerda
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)