Nehéz győzelem Bükön

2006. április 26. 18:48:44  nyomtatási kép

Büki TK - Közút-Vasvár 27:28 (13:15)
Bük, április 22. szombat 18 óra
BÜKI TK
HARASZTOVICS - BINDER (6), VARGA (7), PETRIK (5), PUKLER, BÁRKOVICS (6), HEGYI (3)
Edző: Németh László
KÖZÚT-VASVÁR
Vízvári Tímea - Utasi Ágota (2), MALETITS (4), ELENA GOLOVKO (6), ZSOHÁR MÓNIKA (5), PREISZ (8), Szondy Kitti (2)
Csere: Kovács Katalin, László Krisztina, Balogh Eszter, Peredi Anita.
IZZOTT A CSARNOK       
Bükön teltházas lelátó fogadta a rangadó résztvevőit, és rangadó-láz. Izzott a csarnok. Ez annak volt köszönhető, hogy a Bük még emlékezett a vasvári kiruccanásra, amikor is a Hegyhát szívében az első félidőben alaposan ráijesztettek a bajnokaspiráns Közút-Vasvárra. Most ezt megelőzendő, a vasvári együttes semmit nem akart a véletlenre, pláne nem Fortunára, aki mint tudjuk, néha szeszélyes, néha pedig vak.
EDZŐI VÉLEMÉNYEK MÉRKŐZÉS ELŐTT
FANCSALI FERENC a Közút-Vasvár vezetőedzője úgy vélte, csapatától egyetlen eredmény elfogadott, a győzelem. Ám az ellenfelet nem szabad lebecsülni, s az első pillanattól kezdve akaratunkat rá kell erőltetni a BTK kézilabdásaira - vélekedett.
NÉMETH LÁSZLÓ a Büki TK trénere a mérkőzés előtt helytállást, sportszerű mérkőzést remélt. Mint mondta, többszörösen jobb játékerőt képvisel az ellenfél, s szeretné, ha a rangadó nem fajulna ellenséges csatározássá. Az edzői véleményeket valószínű nem hallották a csapatok, vagy más taktikát memorizáltak, mint amiről az öltözőben szó volt, mert ugyancsak álmosan kezdték a megyei rangadó. Mintha nem is a bajnokaspiráns játszott volna Bükön. Ennek ellenére a Közút-Vasvár időnként megrázta magát, különösen akkor, amikor szélsői belelendültek, s tetszetős nyitás-zárás, után védőfalban álló büki játékosok között a beállósnak földön bapattintott labdákat produkáltak rendre. Ennek a figurának a Bük nem találta az ellenszerét. A figura szellemi vezére Golovko és Utasi voltak. A házigazdákon látszott, hogy becsületből darálnak, s mentálisan is jól felkészültek az összecsapásra. Tán az dobta fel őket, hogy a kezdés előtt fél órával egykori kitűnőségük, (a Hypo Bank Wien együttesét is megjárt) Szanyi Eszter tartotta esküvőjét, ahol a büki lányok amolyan nászajándék félét akartak átadni egy esetleges büki döntetlennel, vagy győzelemmel.
Ám minden terv annyit ér, amennyit az együttes klasszisai kvalitássá csiszolnak és megvalósítanak.
Vasvári szempontból a kvalitás csiszolásával egészen az első félidő hajrájáig nem volt gond. Ekkor már 5 góllal vezetett a Közút-Vasvár. Ám a lelkes hazaiak a közönség bíztatásától szárnyalni kezdtek, s még két gólt begyömöszöltek a félidő végéig. Így 15:13-as vendégvezetéssel vonulhatott a Közút-Vasvár pihenőre.
A második játékrészben a Vasvár azt a kelléktárat vonultatta fel -harciasság, rutin, tapasztalat, bátorság - amire  a profi csapatok leginkább akkor támaszkodnak, amikor elfogy a szusz, a kreativitás. Ráadásul a cserék sem használtak nekünk. A Vasvár erőssége, épp a szárnyjáték, a gyorsaság szenvedett ezzel csorbát. Még jó, hogy Maletits (4 gól), Golovkó (6 gól), Zsohár (5 gól), Preisz (8 gól),  hozták formájukat. A 33. percben ismét kezünkben volt az 5 gólos előny (13:18). Jól pörögtünk. Ám a csapat ezt követően jócskán megizzadt. Magára húzta ellenfelét, s ezen a nyomáson a Közút-Vasvár időnkénti kemény játéka sem lazítani. Agresszív védekező játékunk helyenként inkább hasonlított pankrációra, Amazonok csatájára, mintsem női kézilabdára. A büki közönség is felpörgött, tűzbe jött. Ha kell, ezen a délután még a pokolba is követi játékosait, amit gólokkal hálált meg a BTK gárdája. Először egyenlítettek a 47. percben (22:22), majd az 50. percben megszerezték a hazaiak a vezetést is (24:23).
A büki arénában nehéz 10 perc várt a Közút-Vasvárra. Ekkor Golovko, Matetitsm, Preisz és Zsohár együttes munkával csak üggyel-bajjal tudták a hegyháti csapat szekerét kirángatni abból a gödörből, ami kicsit az edző lelkén is szárad. Ugyanis a lelátón helyet foglaló objektív ítészek, sportszakértők úgy látták, Fancsali Feri mintha elcserélte volna magát, túlontúl is engedékenynek bizonyult, amikor a cseresornak játéklehetőséget biztosított.  Így háét maradt számunkra az idegeskedés és a brutális játék. Jócskán megizzadtunk, mire sikerült egyenlíteni, és a vezetést megszerezni.  A végére is jutott izgalom bőven, hisz először kétperces kiállítással fogyatkoztunk meg, majd egy szabaddobásnál kialakult körkörös kergetőzésnél (vasvári védők, büki támadók keresték így a jobb pozíciót), Utasi Ágota a kiállítás sorsára jutott. A két játékvezető kezéből pedig lassan de biztosan, teljesen kicsúszott a mérkőzés.
A befejezés a durva játék miatt - a Közút-Vasvár próbálta megőrizni előnyét, amely addigra egy gólossá olvadt (28:27), a Büki TK pedig a véghajrá utolsó percében szabaddobáshoz jutott. Ekkor történt Utasi kiállítása is. Végül a háromtagú sorfalat is sikerült átlőnie a bükieknek, ám Peredi kapus észnél volt, s hárított. A lefújást követően - miként a jégkorong mérkőzéseken látható - az egész Közút-Vasvár csapata Peredi kapus nyakába ugrott. Akkora volt a vasvári örömkupac, mint amekkora a bükiek szívfájdalma. Majd következett a vasváriak örömtánca, a büki közönség pedig a tribün elé kérte kedvenceit, a BTK játékosait -Gyertek ide, gyertek ide! - zúgott a rigmus, s igen sportszerűen megtapsoltál őket. A Vasvár pedig önfeledten ünnepelt, járta örömtáncát. Ami érthető, hisz ezzel az idegenbeli győzelemmel újabb nagy lépést tett a Közút-Vasvár a bajnokság megnyerésére.

EDZŐI ÖSSZEGZŐK 
NÉMETH FEREMC, a Büki TK edzője: Gratulálok csapatomnak a lelkes játékhoz, a tisztes helytálláshoz. Erejükön felül teljesítettek, megmutatták, hogy helyén van a szívük. Levegőben lógott a meglepetés. Köszönöm a közönségnek is a lelkes buzdítást. Kár, hogy a végére elszabadultak az indulatok. A Közút-Vasvár durva játékával aligha vívta ki a bükiek szimpátiáját. Holott ez a sport nem háború, csak sportcsata. Úgy hiszem, a büki közönség ezen a szombat délutánon az NB II nyugati csoportjának bajnokát látta. A sportszerűség azt kívánja, hogy gratuláljak Fancsali Ferencnek és csapatának.

FANCSALI FERENC, a Közút-Vasvár vezetőedzője: Túlságosan fásultan kezdtünk, enerváltan játszottunk. Többen gondolatban még az öltözőben jártak, amikor már kemény csata dúlt a pályán. Az első félidei alapszakaszt egészen a 28. percig jól reagáltuk le, öt góllal vezettünk akkor. Ám a figyelmetlenség, a kiengedés majdnem megbosszulta magát. Görcsössé vált játékunk.
A második játékrészben, amit igazán tudtunk, azt jól alkalmaztuk, a megbontott védőfalban találatot találatra szereztünk, átlövéseink is rendre betaláltak. Majd olyan rövidzárlat következett, amely végül szikrázó adok-kapok játékká fajult. Két pontért utaztunk Bükre, célunkat elértük, ez a legfontosabb.
Ha a szívemre hallgatok, akkor azt mondom, az egyik pontot megérdemelte volna a Bük. Ha az eszemre, akkor pedig azt mondom, hogy így kellett történnie. A hátralévő két mérkőzést szeretnénk megnyerni. Szombaton a győri főiskola  együttesét, a Széchenyi ESE kátogat Vasvárra. Győzni akarunk, s akkor már az utolsó előtti forduló befejeztével bajnokok vagyunk. Ezért kérem a szurkolókat, jöjjenek, bíztassanak bennünket, hogy a végén együtt ünnepelhessünk.
NAGY FERENC, szakosztály vezető: Számomra érthetetlen, hogy egy csapat, amelyik klasszisokkal jobb ellenfelénél, miért keveredik ilyen csetepatéba. Mert ez nem játék volt a végén, hanem pankráció. Köszönhetően annak, hogy a gyors szélső játékot, a helycserés nyitás-zárásokat, amivel a védőfalat darabjaira tudtuk szedni, mellőztük. Ez csak azért következhetett be, mert - valljuk be - a második félidőben Fancsali mester "elcserélte magát". Ám ebben már nem a csapat a ludas. Ettől függetlenül örülök győzelmünknek. Ha szombaton a győri Széchenyi István Főiskola - SZESE - ellen  győzünk, akkor már április 29-én bajnokok vagyunk. Azt is mondhatom, hogy akkor a kocka el van vetve, vagyis törhetjük a fejünket a -   Hogyan tovább? - kérdésén. Persze az kellemes fejtörés lehet, hisz Vasvár női kézilabdásai még soha nem nyertek bajnokságot az NB II-ben. Ha ez sikerül, sporttörténelmet írunk. Kívánom, legyen úgy!
UTASI ÁGOTA JÁTSZHAT A Bükön kiállított egykori válogatott, a Közút-Vasvár kitűnősége, egykori válogatott játékos, Utasi Ágota ügyét megtárgyalta a fegyelmi bizottság. A játékos a bajnokság végéig felfüggesztett büntetést kapott, így pályára léphet szombaton a Közút-Vasvár -SZESE   találkozón, amely 18 órakor kezdődik a Kardos László Általános Iskola sportcsarnokában.
Zúgjon a "Hajrá Vasvár"!. Egyszerűen nagyszerűek vagytok! Hej! Hej! Nyerjetek bajnokságot, ünnepeljünk együtt!
(Kép és szöveg: Bodorkós)

Program
2021. február 26. péntek
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)